ΙΟΥΛΙΟΣ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τα παιδιά που γεννιούνται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, έχουν γενικά καλύτερη υγεία ως ενήλικες.

Γι’ αυτό και ειδικοί από τις ΗΠΑ σπεύδουν να ενημερώσουν όσους θέλουν να γίνουν γονείς, να προχωρήσουν σε σύλληψη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Περισσότερα από 80 χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες παρατηρήσεις ειδικών, ότι τα βρέφη που γεννιούνται την άνοιξη, έχουν καλύτερη υγεία στην ενήλικο ζωή τους. Επιπλέον, αυτά που γεννιούνται το χειμώνα εκδηλώνουν καθυστερημένη ανάπτυξη, ψυχολογικά (και ψυχοπαθολογικά) προβλήματα, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ουδείς όμως δεν γνώριζε για ποιους λόγους υπάρχει αυτός ο συσχετισμός.

Τον γρίφο επιχείρησε να λύσει η Τζάνετ Κιουρί, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνσταουν του Νιού Τζέρσι, η οποία χρησιμοποίησε όλες τις βιοστατιστικές πληροφορίες που ήταν καταγεγραμμένες για τις γεννήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ από το 1994 έως το 2006.

Οπως προέκυψε από την επεξεργασία των δεδομένων, τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα (η σύλληψή τους έχει γίνει Μάιο), έχουν 13% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα.

Λόγω μάλιστα αυτής της προωρότητας του τοκετού, γεννιούνται με χαμηλό βάρος (ελλιποβαρή), κάτι που σαν ντόμινο προκαλεί μία σωρεία προβλημάτων υγείας: αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένη όραση και ακοή, καθυστερημένη ανάπτυξη των γνωσιακών λειτουργιών και γενικά της αντίληψης.

Η καλύτερη εποχή για να συλλάβει μία γυναίκα είναι το καλοκαίρι και ειδικά οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα βιοστατιστικά, όσες μένουν έγκυες αυτούς τους μήνες, παίρνουν περισσότερα κιλά κατά την κύηση και γεννούν επίσης βρέφος βαρύτερο κατά 8 γραμμάρια κατά μέσο όρο, από αυτές που έχουν συλλάβει τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

«Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη και με μερικές ημέρες μετά τα συλλάβει η μητέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του παιδιού, κάτι που θα έχει να αντιμετωπίζει σε όλη του τη ζωή. Εκτός από τους μήνες της σύλληψης, αυτή η έρευνα καταδεικνύει και τη σημαντικότητα που έχει το βάρος με το οποίο θα γεννηθεί ένα βρέφος», εξηγεί ο Χαγρίβ Σιμχάν, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στην Ιατρική Σχολή της Πενσυλβάνια.

Πηγή: tanea.gr