ΚΡΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ: “ΤΟ PILATES ΧΑΡΙΖΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ”

“If  you dream it, you can do it”… Αν πραγματικά έχεις αποφασίσει ότι θες να αρχίσεις να γυμνάζεσαι σωστά και επιθυμείς να αποκτήσεις κυριολεκτικά θηλυκή σιλουέτα με φυσική γράμμωση, τότε η Κρίστη Λουκά είναι ο άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς.

Η ίδια αποδεικνύει καθημερινά ότι η σχέση της με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό ήταν πάντοτε KARMική…

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, αποτύπωσα στο μυαλό μου αρκετά ενδιαφέροντα highlights. Ποιες είναι οι σπουδές σου και γιατί επέλεξες αυτό τον τομέα;

Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα στο τέλος των σχολικών μου χρόνων κατάλαβα ότι ήταν κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ και δεν μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι διαφορετικό. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σπούδασα στην Ελλάδα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου πήρα πτυχίο στον κλάδο «Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού». Έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα της «Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες». Ταυτόχρονα αποφοίτησα από ιδιωτικές σχολές, όπου παρακολούθησα επιτυχώς σειρά μαθημάτων γύρω από τα προγράμματα PILATES, YOGA, TRX, AEROBICS, FUNCTIONAL TRAINING κ.ά.

Σε συναντούμε καθημερινά στο KARMA PILATES & YOGA STUDIO. Ποια προγράμματα προσφέρεις και ποια είναι τα καθήκοντα σου;

Η λειτουργία του KARMA PILATES & YOGA STUDIO ξεκίνησε μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας μου στο χώρο του fitness. Ο κύριος μου στόχος είναι να μπορώ να προσφέρω στον κόσμο υπηρεσίες σχετικά με την άσκηση και την υγεία.

Στο Studio προσφέρονται μαθήματα Pilates, Pilates Pregnancy, Yoga, Aerial Yoga, TRX, Abs & Legs,  Κυκλικής Προπόνησης σε μικρά τμήματα ή και σε private μαθήματα.

Προσωπικά στο χώρο του Karma διδάσκω και ταυτόχρονα διαχειρίζομαι το Studio. Στόχος μας είναι να βλέπουμε τις ανάγκες του κάθε μέλους μας ξεχωριστά, για να προσφέρουμε την καλύτερη επαγγελματική εξυπηρέτηση.

 

Ακούμε συχνά ότι τα μαθήματα Pilates χαρίζουν θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα. Γιατί το επιλέγουν τόσες πολλές γυναίκες και ποια είναι τα οφέλη του;

Το Pilates πραγματικά χαρίζει θεαματικά αποτελέσματα! Είναι ένα είδος άσκησης που ενισχύει όλες τις μυικές ομάδες δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση του κορμού, έτσι δεν καταπονούνται το σώμα και οι αρθρώσεις. Επίσης, είναι ιδανική άσκηση για αποκατάσταση, μετά από κάποιο τραυματισμό.

Πιστεύω ότι οι γυναίκες επιλέγουν το Pilates, σε σχέση με άλλα είδη γυμναστικής, γιατί μέσα από αυτό μπορείς να αποκτήσεις μία ομοιόμορφη, λεπτεπίλεπτη σιλουέτα με φυσική γράμμωση, χωρίς να επιβαρύνεις τους μύες και τις αρθρώσεις σου.

To Pilates μπορεί να συνδυαστεί και με αερόβιο ή με ένα άλλο πρόγραμμα γυμναστικής;

Το Pilates από μόνο του δεν είναι αερόβιο πρόγραμμα, άρα θα ήταν καλό να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα μάς ανεβάζει τους παλμούς καρδιοαναπνευστικά, παραδείγματος χάριν με aerobics, fight, TRX κ.λπ. Επίσης, μπορεί κάποιος, πριν από το Pilates, να χρησιμοποιήσει το διάδρομο ή το ελλειπτικό που βρίσκεται στο Studio (και αυτό είναι αρκετό).

 

Συστήνεις το Pilates σε γυναίκες που εγκυμονούν;

Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Ειδικά στις κοπέλες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την εγκυμοσύνη τους, γιατί θα τις ενδυναμώσει ήπια και με ασφάλεια και μάλιστα θα προετοιμάσει το σώμα τους για τον τοκετό. Φυσικά συμβουλεύω την κάθε κοπέλα που εγκυμονεί να συμβουλεύεται προηγουμένως τον Γυναικολόγο της.

Ποιες είναι οι ανησυχίες των γυναικών όταν ξεκινούν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και ποιες συμβουλές τους δίνεις;

Οι γυναίκες συνήθως ανησυχούν για το πόσο σύντομα θα δουν αποτελέσματα στο σώμα τους, μετά από την άσκηση. Η συμβουλή που δίνω είναι ότι ο στόχος τους δεν πρέπει να είναι ένα σύντομο και άμεσο αποτέλεσμα, αλλά ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Έτσι προτείνω ένα σταθερό, μεσαίου προς υψηλού επιπέδου (3 φορές την εβδομάδα), πρόγραμμα γυμναστικής σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, ώστε το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια στο χρόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με σκληρή γυμναστική ή εξαντλητική δίαιτα.

Υπάρχουν άτομα που δεν αποφασίζουν να εντάξουν τη γυμναστική στη καθημερινότητα τους. Πώς τα παροτρύνεις να ξεκινήσουν;

Προς έκπληξη μου, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η στάση ζωής των Κυπρίων, οπότε δεν το συναντώ συχνά. Αντιθέτως, παρατηρώ με χαρά ότι όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για το σώμα και την υγεία του, αλλά και για το πώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Γι’ αυτό το λόγο, στο Karma Studio προσπαθούμε όσο πιο συχνά γίνεται να διοργανώνουμε διάφορα events για να δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει καινούργια προγράμματα εκγύμνασης και να απαντούμε σε τυχόν ερωτήσεις/απορίες για θέματα που τον απασχολούν.

 

Διατροφή. Γυμναστική. Πειθαρχία. Μπορεί κανείς να τα συνδυάσει όλα με απόλυτη αρμονία;

Μπορεί κάποιος να πετύχει την απόλυτη αρμονία, αλλά χρειάζεται χρόνος, θέληση και αφοσίωση. Υπάρχει κόσμος που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος και ακολουθεί το πρόγραμμα γυμναστικής του και το πρόγραμμα διατροφής του με μεγάλη πειθαρχία, αλλά ανήκει στη μειοψηφία. Ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται κάπου στο μέσο και προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πιο πολύ μέσα από τη γυμναστική και πιο δύσκολα μέσα από τη διατροφή. Βέβαια, ακόμα και αυτό είναι αρκετό!

 

Έχεις συμμετάσχει σε κάποιο μεγάλο/διεθνές αθλητικό event; Αν ναι, σε ποιο και τι σου πρόσφερε αυτή η συμμετοχή;

Έχω συμμετάσχει σε Παγκόσμιους Αγώνες Fitness στη Θεσσαλονίκη, τo 2013, με τον συναθλητή μου Γιώργο Μαχαλλεκκίδη, όπου κατακτήσαμε την 1η θέση Πανελλήνια και την 4η Παγκόσμια. Ήταν ένας διαγωνισμός με διεθνή κριτική επιτροπή και 200 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. Για εμάς ήταν μία απίστευτη εμπειρία, αλλά και μία μεγάλη πρόκληση. Αυτό όμως που σου μένει  μέσα από τέτοιες εμπειρίες είναι ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αξίζει να παλεύεις για τα όνειρα σου!

Θα σε ενδιέφερε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με κάποιο τηλεοπτικό κανάλι για θέματα γυμναστικής; Θες να μοιραστείς μαζί μας κάποιες σκέψεις/εισηγήσεις σου;

Έχω εμπειρία στον τηλεοπτικό χώρο λόγω συμμετοχών μου σε αρκετές εκπομπές, όπου ήμουν καλεσμένη είτε για να μιλήσω για θέματα γυμναστικής είτε για να δείξω ασκήσεις. Επομένως, μπορώ να πω ότι είναι ένας τομέας που είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα και θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι. Γενικότερα έχω πολλές ιδέες και αρκετή διάθεση για καινούργια πράγματα! Ήδη έχω κάποιες σκέψεις και εισηγήσεις για ένθετα που αφορούν την άσκηση και την υγεία και θα μπορούσαν να προβληθούν τηλεοπτικά. Εύχομαι να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

 

Ποια είναι τα όνειρα σου σε επαγγελματικό επίπεδο; 

Θα ήθελα το Karma Studio να συνεχίσει να πηγαίνει καλά και να εξελίσσεται. Φυσικά, μέσα από αυτό, να εξελίσσομαι κι εγώ στην επιστήμη της άσκησης και να συνεχίσω να τη μεταδίδω σωστά στους ασκούμενους, δίνοντας τους κίνητρο να είναι ενεργοί για όλη τους τη ζωή.

Μία κουραστική καθημερινή μέρα φτάνει στο τέλος της. Τι είναι αυτό που κάνει την Κρίστη να χαμογελά και να μην χάνει την όμορφη διάθεση της;

Αυτό που μου δίνει δύναμη και ηρεμία ταυτόχρονα είναι το γεγονός ότι κάθε βράδυ ξέρω ότι θα επιστρέψω στο σπίτι μου, στην οικογένεια μου και τους ανθρώπους που αγαπώ.

 

Ποιο είναι το motto σου;

Το motto μου είναι “If  you dream it, you can do it”, δηλαδή «Αν το ονειρεύεσαι, μπορείς να το πράξεις».

 

Karma Pilates & Yoga Studio, Οδός Γιάννου Κρανιδιώτη 10Α, Λευκωσία

Τηλ.: 97606063, Email: info@klkarma.com

Website: https://klkarma.com/