ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΑΕΙΣΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Είναι υπέροχο να σε αγαπάει κόσμος, να σε εκτιμά και να στο δείχνει, είναι όμως ακόμη πιο υπέροχο να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου, να θέτεις όρια στις σχέσεις με τους γύρω σου, να μην υποχωρείς απλά και μόνο επειδή το θέλει κάποιος άλλος και όχι απόλυτα κι εσύ και στο τέλος κάθε μέρας να κοιμάσαι ήσυχος, πως έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Και το σημαντικότερο, είναι η δική σου ζωή. Με τα πάνω και τα κάτω, τα ωραία και τα άσχημα της. Είναι η ζωή που σου ανήκει και ναι, πυκνά συχνά έδωσες το δικαίωμα σε άλλους να ασκούν έλεγχο στις κινήσεις, τα θέλω, τις επιθυμίες, τους στόχους σου.

Μεγαλώνοντας όμως μαθαίνεις, γνωρίζεις καλύτερα τι σου ταιριάζει και τι όχι. Τι θες και τι δεν θες. Τι σε αναλώνει, τι σε κάνει καλύτερο χαρακτήρα, τι σε κουράζει, τι σε γεμίζει.

Κάπου, κάποια στιγμή διάβασα πως εάν θες να τα πηγαίνεις καλά με όλους, καλύτερα να πωλείς παγωτό! Συμφωνώ απόλυτα παρόλο που κι εκεί, όλο και κάποιον θα δυσαρεστούσες. Γιατί αυτό συμβαίνει πάντοτε!

Το να προσπαθείς να τα πηγαίνεις καλά με όλους, στο τέλος της μέρας δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους και βεβαίως, απέναντι στον εαυτό σου. Γιατί όταν απλά δίνεις, δίνεις, δίνεις, θα υπάρχει πάντοτε το παράπονο από τον παραλήπτη. Απλά και μόνο γιατί μπορεί να σου επιβληθεί, μπορεί και ξέρει πώς να χαλάσει τη διάθεση σου. Με λίγα λόγια, του δίνεις το δικαίωμα να σε χειριστεί, προβάλλοντας τις αδυναμίες σου απέναντι στην πειθώ του. 

Τις καλύτερες στιγμές στη ζωή μας, μας τις προσφέρουν τα «όχι» που είπαμε. Αυτά τα όχι που ξεστομίσαμε, όχι από εγωισμό, αλλά επειδή κάτι δεν μας ταίριαζε. Και μέσα από αυτά τα όχι, προέκυψαν άλλες, καλύτερες στιγμές για τον κάθε ένα από εμάς. Είναι ναι μεν μια αρνητική, μικρή λέξη που αποτελείται από 3 μόλις γράμματα, έχει όμως τεράστια δύναμη για το υπόλοιπο της ζωής σου καθώς και τον τρόπο που θα σε αντιμετωπίζουν οι γύρω σου.

Πες όχι σε ότι δεν σε γεμίζει.

Πές όχι σε ότι σου προκαλεί ένα ανεξήγητο βάρος

Πες όχι σε βραδιές που δεν προσφέρουν τίποτα

Πές όχι, σε πράγματα που πλέον δεν σε κάνουν χαρούμενη αλλά ούτε και περήφανη

Πες όχι στις στιγμές που σε πλήγωναν μέχρι σήμερα

Και μέσα από αυτά τα όχι, θα έρθουν πολλές νέες προκλήσεις και εμπειρίες.

Και να θες να τους ευχαριστείς όλους, είναι αδύνατο να συμβεί. Γιατί, στο τέλος της μέρας θα δυσαρεστείς τον καλύτερο σου σύμμαχο, αυτόν που είναι ένα μαζί σου, τον υπέροχο, ανεκτίμητο  εαυτό σου.