ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ: Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ DOLCE

Είναι μητέρα, εμπνέει καθημερινά εκατοντάδες γυναίκες και βοηθά αρκετές οικογένειες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα να βρουν και πάλι τις ισορροπίες τους.

Η Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Μύρια Μουρίδου Μαραγκού, μας μιλά για τα διαζύγια στο νησί μας, το πώς μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας και πώς να πετυχαίνουμε καθημερινά όλα όσα ονειρευόμαστε και μας αξίζουν

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογραφίες: Βαρβάρα Πουρούτη

Μακιγιάζ: Γιώτια Αντωνίου (Nee Make Up Milano)

Μαλλιά: Άντρη Τηλεμάχου (Il Vento Hair Studio)

Ευχαριστίες στο κατάστημα Home & Deco για τη φιλοξενία

Ρούχα από Celesse Boutique

 

Αλλάζεις τη ζωή μας προς το καλύτερο με τις συμβουλές και την εμψύχωση που δίνεις σε όλους όσοι σε επισκέπτονται. Βλέπεις καθημερινά ανθρώπους να μεταμορφώνονται προς το καλύτερο;

Είναι πολύ όμορφο για μένα να ακούω και να βλέπω άτομα που βελτιώνουν την ζωή τους και βιώνουν μια υπέροχη μεταμόρφωση. Είναι γεγονός ότι μέσα από την ψυχοθεραπεία, οι άνθρωποι μαθαίνουν νέες δεξιότητες που τους βοηθούν να αξιολογήσουν τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι μοναδικό συναίσθημα για μένα ως ψυχοθεραπεύτρια να βλέπω ανθρώπους να μαθαίνουν από τις θεραπείες μου πως να ξεχωρίζουν ποιες καταστάσεις τροποποιούνται, ποιες καταστάσεις χρήζουν αποδοχή, ποιες καταστάσεις είναι στον έλεγχο τους. Μέσα λοιπόν, από την ψυχοθεραπεία ενθαρρύνονται να αλλάξουν την ζωή τους και να ζήσουν αυτά που ονειρεύονται.

Έντονη καθημερινότητα, πολλές υποχρεώσεις. Ποια είναι αυτά που μπορούν να βελτιώσουν την κάθε μέρα μας;

Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου βρίσκεται συνεχώς κάτω από πίεση με ποικιλόμορφες υποχρεώσεις. Για να επιβιώσει ο άνθρωπος χρειάζεται να ιεραρχήσει αρχικά τις ανάγκες του και τις υποχρεώσεις του, να κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Να έχει έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο για τον ίδιο, να κάνει μικρές αποδράσεις από τη ρουτίνα για να αναζωογονείται, να ξεκουράζεται και να φροντίζει τον εαυτό του αλλά και να ζήτα βοήθεια από τους γύρω του.

 

Ποιοι οι λόγοι που είναι καλό ένας άνθρωπος να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο;

Οι λόγοι για να επισκεφθεί ένας άνθρωπος έναν ψυχολόγο είναι παρά πολλοί. Για κάποιους είναι φανεροί οι λόγοι ότι χρειάζονται να πάρουν βοήθεια, για κάποιους άλλους όμως δεν είναι τόσο φανεροί. Αρκετοί αισθάνονται ότι δεν είναι ο εαυτός τους,  νιώθουν λύπη ή θυμό για κάποιους συνειδητούς ή ασυνείδητους λόγους. Δεν αποδέχονται την εξέλιξη της ζωής τους ή κολλούν σε τραυματικές καταστάσεις του παρελθόντος. Κάποιοι μπορεί να οδηγήθηκαν σε εξάρτηση για να απαλλαχτούν ή μάλλον να κρυφτούν από το πρόβλημα τους. Μπορεί να έχασαν κάτι πολύ αγαπημένο τους, έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση από την οποία αντλούσαν τη δύναμη τους. Βασικά χάνουν το ενδιαφέρον και την ευχαρίστηση της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που ενσωματώνουν τις ανησυχίες τους και τα προβλήματα τους και τότε το σώμα τους μιλά (ψυχοσωματικά συμπτώματα).

Τι κάνει δυστυχισμένους τους ανθρώπους του σήμερα;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι είναι αυτοί που είχαν αρνητικές εμπειρίες ζωής, επικεντρώνονται στα αρνητικά στοιχεία της ζωής, είναι ανασφαλείς, φοβούνται τα όμορφα συναισθήματα και προτιμούν τη γνώριμη δυστυχία. Συνεχώς παραπονιούνται για ότι έχουν στην ζωή τους, τους αρέσει να παίζουν το θύμα και γενικότερά έχουν σχέσεις γεμάτες ένταση.

Ποια είναι η συμβουλή σου;

Συμβουλεύω να κοιτάξουν τα θετικά της ζωής τους που σίγουρα υπάρχουν. Να σταματήσουν να παραπονιούνται για αυτά που έχουν. Να μην βλέπουν τι έχουν και τι κάνουν οι γύρω τους στη ζωή τους. Χρειάζονται να θέσουν στόχους για το μέλλον. Να γεμίσουν τη ζωή τους με υγιείς σχέσεις. Να αντιληφθούν ότι μπορούν να ελέγχουν τη ζωή τους και να βρουν μέσα σε αυτή ευτυχία.

Όλοι οι άνθρωποι θα περάσουμε κάποιες φάσεις και δύσκολες καταστάσεις;

Συμφωνώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει δύσκολα ή θα περάσουν, δεν έχει άνθρωπο που δεν ταλαιπωρήθηκε από κάτι. Σίγουρα κάποιοι αντιμετωπίζουν τεράστια και δυσβάστακτα θέματα. Να μην ξεχνάμε ότι οι δυνάμεις του ανθρώπου έχουν απεριόριστες ικανότητες. Ο κάθε ένας μας όμως αξιολογεί διαφορετικά την κάθε δυσκολία συμφώνα με τις εμπειρίες ζωής που είχε και την προσωπικότητα του.

Τα social media πόσο επηρεάζουν πλέον την ψυχολογία του καθενός;

Τα social media επηρεάζουν σίγουρα την ψυχολογία του καθενός. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να κοινωνικοποιείται περισσότερο μέσα στα κοινωνικά δίκτυα παρά στην «πραγματική» κοινωνία. Πλέον υπάρχει η ανάγκη του like, share και follow. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ευχάριστο αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό. Υπάρχουν και οι άνθρωποι που ψυχαγωγούνται σερφάροντας στα μέσα αυτά και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι όμως, πιστεύω ότι επηρεάζονται αρνητικά λόγω των προτύπων συμπεριφοράς που προωθούνται μέσα σε αυτά. Ο χρήστης συγκρίνει τη δική του ζωή με τη ζωή των άλλων που συνήθως δεν είναι πραγματική. Διάφορες έρευνες μας διατυπώνουν ότι η έντονη χρήση των social media αναπτύσσει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά ως προς την ψυχολογία του χρήστη. Αυτοί που ασχολούνται τακτικά έχουν περισσότερη πιθανότητα να είναι λυπημένοι και δυστυχισμένοι, από αυτούς που δεν ασχολούνται συστηματικά με τα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς μπορεί ο κάθε ένας να μην επηρεάζεται από την τέλεια εικόνα που βλέπει κάθε μέρα;

Πράγματι ζούμε στην εποχή της τελειότητας και το κυνήγι αυτό μας στερεί την ευτυχία και τη χαρά! Χρειαζόμαστε όρια για να μην επηρεαζόμαστε από την τέλεια εικόνα που βλέπουμε καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες, κάνουν λάθη και δεν είναι τέλειοι. Αρχικά, οι στόχοι μας επιβάλλεται να είναι ρεαλιστικοί αλλά και οι απαιτήσεις μας, ούτως ώστε  να μειώσουμε το στρες. Η τελειότητα προκαλεί άγχος γιατί μας θέτει εξωπραγματικούς στόχους. Χρειάζεται να αλλάξουμε τον φακό της ζωής μας, να αποδεχόμαστε τα πράγματα ως έχει και να αντιληφθούμε ότι η ευτυχία δεν είναι στην τελειότητα. Το να ζοριζόμαστε και να προσπαθούμε να εξελιχτούμε  με την ψυχή μας, μάλλον αυτό είναι τέλειο.

Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι;

Η δυσκολία στο να διαχειριστούν το στρες και το άγχος τους που εκρέει από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας. Όπως όλοι γνωρίζουμε έχουμε έντονη αύξηση διαζυγίων στην χώρα μας, έτσι αρκετοί έρχονται στο γραφείο μου για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες δυσκολίες που επιφέρει το διαζύγιο σε αυτούς και στα παιδιά τους. Επίσης βλέπω έντονο ενδιαφέρον για την βελτίωση των σχέσεων τους. Επιπρόσθετα, ενδιαφέρονται να καθοδηγήσουν και να πειθαρχήσουν σωστά τα παιδιά τους και επίσης αποδέχονται με ευκολία την συστημική ψυχοθεραπεία.

Θεωρείς πως είναι καλό να αλλάξουμε κάτι στο μεγάλωμα των παιδιών μας που θα τα βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές όταν πλέον είναι ενήλικες;

Σίγουρα οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας για να είναι πιο ανθεκτικοί και δυναμικοί ενήλικες μπορεί να εφαρμοστεί το συντομότερο. Όλοι οι γονείς εξελίσσονται μέσα από το ρόλο τους, εάν έρθει στην αντίληψη τους ότι μια άλλη προσέγγιση θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη του παιδιού τους μπορούν να το δοκιμάσουν.

Είσαι και η ίδια μητέρα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να προσέξει ο κάθε γονέας;

Ως μητέρα πιστεύω πως τα μεγαλύτερα θέματα που χρειάζεται να προσέξει ένας γονιός είναι ο χρόνος που αφιερώνει στο παιδί, η ασφάλεια που αισθάνεται το παιδί, η αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση του, η αυτονομία του, η συμπεριφορά του και η σχέση τους.

Τι συμβουλεύεις τις μητέρες που αισθάνονται πολλές φορές τύψεις;

Μανούλες, τέρμα οι τύψεις! Μια χαρά τα πηγαίνετε όλα με τα παιδιά σας, είστε υπέροχες. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, βγάλτε το από το μυαλό σας. Όταν εσείς είστε καλά, τότε είναι και τα παιδιά σας. Μην είστε αυστηρές με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές που μπορεί να έχετε εφαρμόσει καθημερινά. Συνειδητοποιήστε ότι έχετε αδυναμίες όπως όλοι οι άνθρωποι και μέσα από τα λάθη μαθαίνετε. Τα παιδιά δεν θέλουν γονείς που αισθάνονται τύψεις, θέλουν αληθινούς γονείς με συναισθήματα, γονείς που επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει λάθη. Γεμίστε τις μπαταρίες σας όπως εσείς νομίζετε χωρίς τύψεις ότι παραμελείτε τα παιδιά σας, έτσι θα είστε εφοπλισμένοι με υπομονή και θετική διάθεση για ποιοτικό παιχνίδι.

Υπάρχει κάποια «συνταγή» να ζούμε μια ήρεμη ζωή;

Η συνταγή της ήρεμης ζωής:

-Ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε

-Σύνδεση με όμορφους ανθρώπους

-Αποδοχή ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή

-Γυμναστική, διατροφή, διαλογισμός, ξεκούραση

-Ζούμε το παρόν

-Ακολουθούμε τη ρουτίνα μας

-Αποβάλλουμε στρεσογόνες καταστάσεις

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του και να δουλέψει προς το συμφέρον του γάμου του;

Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να κατανοήσει ότι ο γάμος χρειάζεται συνεχώς προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται να επιδεικνύουν σεβασμό και κατανόηση ο ένας προς τον άλλο. Η συχνή και ανοικτή επικοινωνία τους κρατά κοντά, ως επίσης και η σεξουαλική επαφή. Ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνουν στη σχέση τους είναι μέγιστης σημασίας. Η εξωτερική εμφάνιση είναι εξίσου σημαντική στις μέρες μας. Το ζευγάρι συμπορεύεται μαζί, στοχάζεται και εξελίσσεται μέσα από τη σχέση, εργάζεται πλέον στο «εμείς» και όχι στο «εγώ».  Χρειάζεται συνεχώς να εξισορροπούν τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους με δεκτικότητα και υπομονή, όταν ο ένας είναι αδύνατος τότε ο άλλος τον σηκώνει και αντίστροφα. Κάλο θα ήταν να μην ξεχνούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να κάνουν εκπλήξεις και να λένε κομπλιμέντα όπως συνήθιζαν όταν πρωτογνωρίστηκαν.

Σαν γυναίκα είσαι αρκετά δραστήρια. Συμβουλεύεις τον κόσμο που σε εμπιστεύεται, ασχολείσαι με διάφορα που σε γεμίζουν, μεγαλώνεις παιδιά. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα σήμερα για να ισορροπήσει κάθε τομέα στη ζωή της;

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να έχεις καριέρα, παιδιά, σύζυγο και να είσαι ταυτόχρονα δραστήριο άτομο και να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν. Η γυναίκα χρειάζεται υποστήριξη από το σύζυγό της για να μπορέσει να τα χειριστεί όλα αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μιας καριέρας και τις ανάγκες της οικογένειας, το ζευγάρι τακτοποιεί και οργανώνει το ανάλογο πρόγραμμα για να τα εξισορροπήσει.

Πέραν από το χρόνο στον οποίο βρίσκεσαι στο γραφείο, μίλησε μας και για το παραμύθι που έχεις γράψει και σύντομα θα μπορούμε να διαβάσουμε.

Αληθεύει ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα μοναδικό παραμύθι το οποίο γράφτηκε αλλά και εικονογραφήθηκε από εμένα. Έχει ως στόχο να ξυπνήσει την ενσυναίσθηση στα μικρά παιδιά με μια ιδιαίτερη ιστορία. Πέραν αυτής της βασικής ιδέας, η ιστορία του παραμυθιού έχει τεράστια βαρύτητα και τα μηνύματα είναι πολυδιάστατα και μοναδικά. Αναφέρεται σε ανθρώπινα δικαιώματα, σε κακουχίες, σε ανθρώπινο πόνο, σε ριζωμένες σκέψεις που φθείρουν καθημερινά τον κάθε άνθρωπο. Ολοκληρώνεται όμως, δίνοντας έμφαση στη θετική σκέψη και πώς ο άνθρωπος προχωρά και δυναμώνει μέσα από τον δυσβάστακτο πόνο του.

Τα μηνύματα που εκτυλίσσονται είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου και γενικότερα θεωρώ ότι είναι ένα ανεπανάληπτο εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Ας αφήσουμε τις λεπτομέρειες για έκπληξη!