ΞΥΠΝΑΣ ΜΕ ΑΓΧΟΣ; 6 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ

Ξυπνάς με άγχος; 6 τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικό

Μια νέα καθημερινότητα έφερε μαζί του ο κορωνοϊος, κι αυτήν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί πολύ και είναι αναμενόμενο να μας κυριεύει αγωνία, φόβος και ανησυχία για το αύριο. Ο καθένας μας βρίσκεται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο και είναι αναμενόμενο οι περισσότεροι να έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Στην φάση που είμαστε σήμερα δοκιμάζονται όλα και είναι λογικό το άγχος που μάς κυριεύει να επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου μας. Οι περισσότεροι ξυπνάμε κουρασμένοι και μέρα με τη μέρα μάς φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Βιώνουμε όλοι την αγωνία της αβεβαιότητας και απώλειας ελέγχου. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πότε θα συνεχίσει όλο αυτό και πότε θα τελειώσει, μας κάνει να νιώθουμε το αίσθημα του εγκλωβισμού, πιο πολύ κι από το ότι μένουμε σπίτι μας -μας δυσκολεύει. Η έντονη αίσθηση άγχους και στρες αυτόματα επηρεάζουν έναν ολοκληρωμένο και ήρεμο κύκλο ύπνου.

Ο δρ Michael Breus είναι κλινικός ψυχολόγος με εξειδίκευση στις διαταραχές ύπνου από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ύπνου. Εχει επιμεληθεί πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά ιατρικής και ψυχολογίας και έχει δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις στο CNN και στην εκπομπή της Oprah Winfrey. Ο δρ. Breus προτείνει 6 τεχνικές που μπορούν να μάς βοηθήσουν να έχουμε καλύτερο ύπνο και να μην ξυπνάμε κουρασμένοι και με άγχος.

90 λεπτά αποχής από κινητό, λαπτοπ και τηλεόραση

Ολοι το κάνουμε και είναι λάθος. Πριν πέσουμε για ύπνο ασχολούμαστε με το κινητό μας, τα social media ή βλέπουμε τηλεόραση. Το μυστικό είναι να απέχουμε από τις ηλεκτρονικές συσκευές για 90 λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο. Ακόμη και το να διαβάζεις από e-book, στο λαπ τοπ, το iPad, το smartphone, ακόμη και να δεις τηλεόραση πριν ξαπλώσεις επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και την εγρήγορσή σου την επόμενη ημέρα. Αν διαβάζεις τις ειδήσεις και ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις πριν κοιμηθείς, ενδεχομένως να ανέβει η αδρεναλίνη σου κι αυτό να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου.

Απόκτησε ρουτίνα όπως ένα μωρό

Πρέπει να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ύπνου, όπως κάνουν στα μωρά. Αυτό σημαίνει να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στο να είσαι συνεπής στην ώρα που πέφτεις για ύπνο και στην ώρα που ξυπνάς την επόμενη ημέρα το πρωί.

Υιοθέτησε την μέθοδο 4-7-8

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στις αναπνοές που παίρνουμε πριν κοιμηθούμε, ώστε να βοηθήσουμε την καρδιά να ρίξει τους ρυθμούς τις και τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Πώς λειτουργεί: Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα. Κράτα την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα. Έκπνευσε από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε 2-3 φορές και αφέσου στην αγκαλιά του Μορφέα.

Κάνε θετικές σκέψεις

Ενας από τους βασικούς λόγους που οι αρνητικές σκέψεις γίνονται πιο έντονες το βράδυ είναι ότι το άτομο χαλαρώνει και έχει την ευκαιρία να σκεφτεί με την ησυχία του όλα όσα έγιναν μέσα στη μέρα του. Προσπάθησε λοιπόν να «καθαρίσεις» το μυαλό σου από αρνητικές σκέψεις και αγωνίες και εστίασε σε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Το να σκέφτεσαι αρνητικά πράγματα και πράγματα που σε αγχώνουν πριν πέσεις για ύπνο, υπάρχει πιθανότητα να σε κρατήσουν ξύπνια όλη νύχτα.

Φάε μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο

Το μέλι μετριάζει τη νευρικότητα και βοηθάει στη χαλάρωση και την απόλαυση ενός εποικοδομητικού ύπνου. Το μέλι επίσης προωθεί την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον υγιή ύπνο. Ενα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν από τον ύπνο είναι το κλειδί για να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο.

Κάνε διατάσεις πριν κοιμηθείς

Ενα πιασμένο σώμα μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία για να χάσετε τον ύπνο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από κράμπες. Η λύση έρχεται από τις διατάσεις. Πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι, κάνε για 10 λεπτά stretching. Θα χαλαρώσεις και θα νιώσεις αυτομάτως πιο όμορφα.

Πηγή: bovary.gr