ΟΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΡΟΖ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟΨΕ

Θα είναι πιο φωτεινή απόψε, στην περιοχή μας γύρω στις 21.15, σημειώνοντας πως το φεγγάρι θα ανατείλει από νωρίς το απόγευμα.

Ορατή και στην Κύπρο θα είναι η ροζ υπερπανσέληνος του Απριλίου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, η υπερπανσέληνος θα είναι πιο φωτεινή απόψε, στην περιοχή μας γύρω στις 21.15, σημειώνοντας πως το φεγγάρι θα ανατείλει από νωρίς το απόγευμα.

“Αυτή τη στιγμή το φεγγάρι πλησιάζει στο κοντινότερο σημείο της γης για το 2020 – και τότε ονομάζεται υπερπανσέληνος γιατί είναι πιο κοντά τη γη – και απόψε θα φθάσει στο περίγειο της γης, ενώ λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 4.35 το πρωί της 8ης Απριλίου, θα είναι η ακριβής ώρα της πανσελήνου”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως απόψε που το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη γη θα είναι και πιο φωτεινό. “Κάποιες φορές είναι μέχρι και 30% φωτεινότερο και 14% μεγαλύτερο. Όλες αυτές οι διακυμάνσεις συμβαίνουν διότι όλα τα ουράνια σώματα κάνουν ελλειπτικές κινήσεις και όχι κυκλικές”, ανέφερε.

“Το φεγγάρι κάνει ελλειπτική τροχιά γύρω από τη γη με μια μέση απόσταση 384 χιλιάδες χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή το φεγγάρι πλησιάζει το περίγειο της γης, δηλαδή το πιο κοντινό της σημείο κατά το 2020. Αυτό θα γίνει το βράδυ της 7ης Απριλίου. Απόψε η απόστασή του από εμάς θα είναι γύρω στα 357 περίπου χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ στις περιπτώσεις που βρίσκεται στο απόγειό του δηλαδή στο μακρύτερο σημείο από τη γη μπορεί να φθάσει και τις 400 χιλιάδες χιλιόμετρα”, ανέφερε.

Ο κ. Φάκας είπε πως το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ροζ υπερπανσέληνος, διότι στην Αμερική που είναι λάτρεις του φεγγαριού και είχαν και το σεληνιακό ημερολόγιο υιοθετούσαν βιωματικές ονομασίες για το φεγγάρι. Έτσι επειδή τον Απρίλη άνθιζε ένα ροζ λουλούδι οι ιθαγενείς ονόμαζαν το φεγγάρι του Απριλίου ροζ, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου είπε, επίσης, πως η σελήνη επηρεάζει πάντοτε τη γη. “Υπάρχουν βαρυτικές δυνάμεις ανάμεσα στα δυο ουράνια σώματα. Αυτή τη στιγμή επειδή η σελήνη είναι πλησιέστερα στη γη είναι εντονότερες αυτές οι βαρυτικές δυνάμεις και έτσι είναι τα εντονότερα τα φαινόμενα, που εξαρτώνται από αυτή τη βαρυτική σύζευξη όπως η παλίρροια και η άμπωτη”, επεσήμανε.

Ο κ. Φάκας είπε ακόμη πως “στον ουρανό αυτές τις ημέρες είναι και η υπέρλαμπρη Αφροδίτη που βρίσκεται στα βορειοανατολικά και είναι το ουράνιο σώμα που λάμπει μετά τη δύση του ηλίου. Δηλαδή μετά τη δύση του ηλίου θα είναι και η Αφροδίτη στον Ουρανό και το φεγγάρι και αξίζει τον κόπο να βγούμε να τα δούμε μιας και είναι τα δυο πιο λαμπρά σώματα του ουρανού μετά τον ήλιο”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε, περαιτέρω, πως αυτή η χρονιά ήταν πλούσια σε εκλείψεις. “Συγκεκριμένα έχει έξι εκλείψεις, δυο ηλιακές και τέσσερις σεληνιακές. Στις 21 Ιουνίου του 2020 θα υπάρξει δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου που θα είναι μερικώς ορατή από την Κύπρο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πέντε κάποιες από αυτές είναι εντελώς αόρατες για την Κύπρο και κάποιες είναι πρακτικά δια γυμνού οφθαλμού αόρατες”, ανέφερε.

Πηγή: https://www.kathimerini.com.cy/gr/