Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ

Η νομικός Πάμελα Ευαγγέλου μίλησε στο digital περιοδικό Dolce.com.cy για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται τις μέρες της καραντίνας καθώς και για το εάν ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Διαβάστε πιο κάτω μερικά από όσα ανέφερε στη δημοσιογράφο Μαρία Ονησιφόρου: 

 

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο και για το εμβόλιο το οποίο βρίσκεσαι σε πολύ αρχικό στάδιο. Το δίλημμα είναι το εξής. Τι υπερισχύει νομικά; Το ανθρώπινο δικαίωμα κάποιου να αρνηθεί ένα άγνωστο εμβόλιο στο σώμα του ή το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας;

“Κατά την άποψη μου υπερισχύει η ακεραιότητα του προσώπου και η ελευθερία να λαμβάνει ο ίδιος αποφάσεις για το σώμα του. Αυτό ισχύει για κάθε ιατρική πράξη είτε αυτή είναι προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της «συναίνεσης ύστερα από ενημέρωση» (informed consent). Με αυτή τη προσέγγιση επομένως, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι «υποχρεωτικός».  Ταυτόχρονα όμως, είναι σημαντικό μέσω παιδείας και ενημέρωσης να καλλιεργηθεί η αίσθηση ατομικής ευθύνης στους πολίτες, ούτως ώστε να αντιληφθούν, χωρίς φόβο, γιατί συστήνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο, γιατί το εμπιστεύονται οι επιστήμονες ενώ είναι καινούριο και γιατί χρειάζεται, για το καλό της δημόσιας υγείας, να εμβολιαστούν τουλάχιστο οι περισσότεροι από μας”

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ