ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΑΡΝΑΚΑ

Το όραμα της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας, με εύκολη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, αναπτύχθηκε χθες στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο με θέμα «Πως μετατρέπεται μια πόλη με επίκεντρο το αυτοκίνητο σε μια πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο» έγινε ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών πολιτών και εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τα θέματα διακίνησης στη Λάρνακα.

 

Στο πάνελ ως εισηγητές συμμετείχαν η Καλλιόπη Παπαδάκη, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Ειδίκευση στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Συνεργάτης Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας Ελλάδος, η Μαρίνα Κυριάκου, Bicycle Mayor Nicosia, ο Marco Bianconi, Project Manager, Larnaka SUMP και ο Μιχάλης Λαμπρινός, Ανώτερος Εκτελεστικός Μηχανικός, Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

 

Κύριος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος τόνισε πως η Λάρνακα προχωρεί σε βασικούς σχεδιασμούς για να καταστεί η πόλη του Ζήνωνα ισότιμη με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες οι επισκέπτες και οι κάτοικοι απολαμβάνουν μία διαφορετική νοοτροπία και εικόνα.

 

«Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένας ολοκληρωτικός σχεδιασμός της πόλης, ο οποίος θα έρθει μέσα από μελέτες και εισηγήσεις όλων τον αρμόδιων φορέων όπως ο Δήμος, το υπουργείο Συγκοινωνιών, τα Δημόσια Έργα».

 

«Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, τα βλέπουμε και τα ακούμε καθημερινά, εντούτοις οι δημοτικές αρχές δεν θα προχωρήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις ή σε εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά θα ενεργήσουμε βάση στοχευμένων σχεδιαστικών προτύπων».

 

Το ζήτημα είναι αυτό το όραμα να το «αγκαλιάσουν» όλοι, προσθέτει ο κ. Βύρας, τονίζοντας πως το εγχείρημα έχει δυσκολίες, ειδικά για όσους σήμερα έχουν μάθει να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν επίσης οι σχεδιασμοί που προωθούνται τόσο ως προς τους υλικοτεχνικούς χειρισμούς, τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή: https://www.stockwatch.com.cy/