ΠΟΣΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Από την απόφαση για γάμο μέχρι την πράξη απέχουμε περίπου δύο χρόνια. Και όχι γιατί πρέπει να το χωνέψουμε, αλλά επειδή δεν βρίσκουμε πού και πότε

Παίρνεις τη μεγάλη απόφαση να παντρευτείς. Σχεδιάζεις την ημέρα που θα κάνεις την πρόταση γάμου. Έρχεται η μεγάλη μέρα που ξεστομίζεις αυτό το «με παντρεύεσαι;» και γυρνά ο κόσμος τούμπα ανάποδα. Από την επόμενη κιόλας μέρα μια φρενίτιδα καταλαμβάνει τη νύφη -κυρίως- και το σόι όσον αφορά το ψάξιμο της ημερομηνίας, της εκκλησίας, του χώρου δεξίωσης και την αναζήτηση διαφόρων επιλογών ώστε να κάνουν την πιο όμορφη ημέρα της ζωής του ζευγαριού απόλυτα ξεχωριστή για όλους όσους θα παρευρίσκονται εκεί. Κι όταν δεν βρίσκουν ελεύθερη ημερομηνία στο τρέχον έτος, αναζητούν για το επόμενο. Τι γίνεται όμως όταν σου λένε ότι η επόμενη ελεύθερη ημερομηνία είναι τον Ιούνιο του 2021;

 

Γάμος δύο χρόνια μετά την πρόταση

 

Ο γάμος του Νίκου και της Έλενας ήταν όπως τον ονειρεύτηκαν. Σίγουρα ήταν μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στο ζευγάρι και φυσικά όχι μόνο σε αυτούς. Ήταν από αυτούς τους γάμους στους οποίους πας και σε κάθε φάση σε περιμένει μια έκπληξη. Ωραίο το φαγητό – με όλα τα έξτρα που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, πρωτότυπα δωράκια, λύσεις ξεκούρασης για όσους ήταν έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα, θεαματικά φώτα, πυροτεχνήματα, ζωντανή μουσική και πολλά πολλά άλλα. Κι όταν ρωτούσες το ζευγάρι -τη νύφη βασικά (!)- πόσο καιρό τούς πήρε να οργανώσουν αυτήν την υπερπαραγωγή, αυτοί έλεγαν με καμάρι ότι τους πήρε δύο χρόνια. Δεν έβρισκαν, λέει, πιο νωρίς ελεύθερη ημερομηνία στον χώρο που ήθελαν, έτσι είχαν αρκετό καιρό να οργανώσουν αυτό που ήθελαν. Δύο χρόνια να σκεφτείς, να επιλέξεις, να μετανιώσεις, να επιλέξεις ξανά, να δεις κι άλλα, να μετανιώσεις ξανά, να μελετήσεις κι άλλα ενδεχόμενα, να αγχωθείς, να χαλαρώσεις, να αγχωθείς ξανά και να συνεχίσεις το τρέξιμο… Κι αναρωτιέται κανείς αν όντως στην Κύπρο υπάρχει αυτή η δυσκολία στην εξεύρεση ημερομηνίας για να παντρευτεί κάποιος την ώρα που το νιώθει και το θέλει.

 

«Αυτός που θέλει, βρίσκει»

 

Άμεση ήταν η απάντηση της διοργανώτριας εκδηλώσεων στην εταιρεία Party City, Ελίνας Κυπριανίδου, στο ερώτημα που θέσαμε ενώπιόν της. Με πολύχρονη πείρα στον σχεδιασμό και οργάνωση κάθε λεπτομέρειας του γάμου, η κ. Κυπριανίδου μίλησε στη «Σ» δηλώνοντας ότι αυτός που θέλει να παντρευτεί μπορεί να βρει ημερομηνία κοντινή. «Συνήθως αυτοί που δεν βρίσκουν ημερομηνία και μετακινούν πιο μετά τον γάμο τους, είναι όσοι έχουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό τους και συγκεκριμένο μήνα. Για παράδειγμα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που επιλέγουν οι πιο πολλοί και ψάχνουν το πρώτο Σαββατοκύριακό του. Επίσης αν θέλεις συγκεκριμένο χώρο πάλι ίσως να δυσκολευτείς.

 

Όμως, αν είσαι ανοικτός σε προτάσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές». Οι επιλογές των ζευγαριών τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κινούνται ανάμεσα στα κτήματα και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων, ειδικά για όσους μένουν Λευκωσία, ενώ στις παράλιες πόλεις εξακολουθεί να υπάρχει προτίμηση στα παραλιακά ξενοδοχεία. «Τα κτήματα είναι μια καλή επιλογή για το ζευγάρι, εφόσον είναι πιο οικονομικά από τα ξενοδοχεία. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές για όσους σκέφτονται ‘έξω από το κουτί’. Για παράδειγμα τελευταία αυξάνονται όλο και περισσότερο οι γάμοι στη θάλασσα ή στο βουνό.

 

Πιο συγκεκριμένα, με το κλείσιμο του κτήματος Μακένζι στη Λάρνακα, υπήρξαν πολλοί που έμειναν χωρίς να έχουν κάποιο χώρο για να παντρευτούν. Αυτό όμως δεν υπήρξε εμπόδιο, αφού τελικά έκαναν γάμους που ήταν ακόμη καλύτεροι από αυτό που περίμεναν. Έναν από αυτούς διοργανώσαμε στον Μαζωτό πάνω στη θάλασσα, λίγο πιο κάτω από το πάρκο με τις καμήλες, έναν άλλο στον Φάρο στα Περβόλια, πάνω στη θάλασσα, όπου εκεί στήθηκαν τα πάντα, πατώματα, τροφοδοσία, ακόμη και τουαλέτες.

 

Επίσης υπάρχει η επιλογή του βουνού και των ορεινών χωριών. Αν σκεφτούμε ότι οι πλείστοι γάμοι στην Κύπρο γίνονται το καλοκαίρι, τι πιο ωραίο από το να εκμεταλλευτείς το δροσερό κλίμα του ορεινού χωριού αλλά και τα υπέροχα τοπία που έχουμε».

 

Οι γάμοι κοστίζουν λόγω υπερβολών

 

Μιλώντας για τα του γάμου δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο, που είναι ο προϋπολογισμός του γάμου. Αν σκεφτεί κανείς τα βασικά έξοδα, που είναι ο χώρος δεξίωσης ή / και την τροφοδοσία, τη μουσική, τα φώτα, τον φωτογράφο, το νυφικό και όλα τα παρελκόμενα, το κοστούμι, τα παπούτσια, τη διακόσμηση, τα κεραστικά, τα δωράκια κ.λπ, τότε θα πει αμέσως ότι χρειάζεται μια περιουσία. Εντούτοις μπορεί κάποιος γάμος να κρατηθεί σε λογικά οικονομικά πλαίσια, αν παραλειφθεί το στοιχείο της υπερβολής, όπως μας αποκάλυψε η κ. Κυπριανίδου. «Δυστυχώς, υπάρχει μια νοοτροπία της αντιγραφής και του να κάνω κάτι περισσότερο από αυτό που είδα προχθές σε έναν άλλο γάμο. Οι γάμοι στην Κύπρο κοστίζουν λόγω των υπερβολών. Υπερβολές παρατηρούμε κυρίως στη διακόσμηση και σε επιλογές περιττών στοιχείων, που δεν προσφέρουν ουσιαστικά κάτι στη δική μας ημέρα. Η ημέρα του γάμου είναι μια μοναδική ημέρα που λαμβάνει το ζευγάρι μια ευλογία, κάτι πολύ προσωπικό, που δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ. Επειδή το ζευγάρι πέφτει στην παγίδα, να θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες, στο τέλος δεν απολαμβάνει τις δικές του στιγμές».

 

Οικονομικές και ακριβές λύσεις

 

Όσον αφορά την επιλογή του χώρου της δεξίωσης, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει κάτι το οποίο να είναι κοντά στα οικονομικά του.

 

Κτήματα: Οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ/ άτομο στα πολύ απλά πακέτα. Κυμαίνονται στα 35-45 ευρώ/άτομο στα πακέτα που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες προτάσεις μενού και ποτού.

 

Αίθουσες εκδηλώσεων: Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 30 ευρώ /άτομο.

 

Ξενοδοχεία: Αποτελούν την πιο ακριβή επιλογή – ειδικά όσα είναι παραλιακά. Οι τιμές τους μπορεί να φτάσουν τα 85, ακόμη και τα 150 ευρώ το άτομο.

 

Από την πιο ακριβή στην πιο οικονομική πόλη

 

Τα σκήπτρα της ακρίβειας, όσον αφορά τους γάμους, κρατά η Λεμεσός. Στα κτήματα οι τιμές ξεκινούν από τα 45 ευρώ/ άτομο, ενώ στα ξενοδοχεία υπάρχουν 65, 85 και 150 ευρώ/άτομο. Ακολουθεί η Πάφος στην οποία υπάρχουν δύο ρεύματα επιλογών, στο ένα ανήκουν τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που αγγίζουν τα 80 ευρώ / άτομο και στο άλλο ρεύμα είναι αίθουσες εκδηλώσεων που μπορεί να στοιχίζουν 10 ευρώ/ άτομο. Στη συνέχεια είναι η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, όπου οι τιμές στα ξενοδοχεία κυμαίνονται στα 80 ευρώ/άτομο, ακολουθεί η Λευκωσία και στην τελευταία θέση, την πιο οικονομική, είναι η Λάρνακα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή, sigmalive.com