ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

Το να μεγαλώνεις παιδιά, σαν εικόνα φαντάζει απίστευτα όμορφο και εύκολο, όμως στην πραγματικότητα και το γνωρίζεις αρκετά καλά είναι ναι μεν μοναδικό όμως κάτι αρκετά δύσκολο και εγώ σε καταλαβαίνω απόλυτα.  

Photo by Sai De Silva on Unsplash

Είσαι μανούλα και ξέρεις ακριβώς τι εννοώ. Γνωρίζεις τι σημαίνει μαμά με όλη τη σημασία της τόσο μεγαλειώδους λέξης που ηχεί στα αυτιά σου. Με το που πήρες στην αγκαλιά το μωρό σου, ένιωσες άλλος άνθρωπος, ξύπνησαν συναισθήματα που τόσο καιρό υπήρχαν μέσα σου όμως ήταν σε λήθαργο. Έγινες καλύτερος άνθρωπος για το μωρό σου και έμαθες τι σημαίνει το εμείς, τι σημαίνει να αγαπάς τόσο πολύ έναν άλλο άνθρωπο, τι πάει να πει να σε νοιάζει περισσότερο και από τον εαυτό σου.

Το να είσαι μαμά, είναι full time λειτούργημα και χρειάζεται θυσίες. Με το που γεννά μια γυναίκα, αισθάνεται αμέσως τεράστια δύναμη, ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό το συναίσθημα είναι τόσο έντονο, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.

Είναι η προ των παιδιών εποχή για μια γυναίκα που έχει την ευλογία να γίνει μητέρα και η μετά των παιδιών εποχή. Προσπαθείς καθημερινά να κάνεις ότι περνά από τα χέρια σου για να τα βλέπεις να είναι χαρούμενα, να γελούν, δεν θες να τους λείπει τίποτα.

Πολλές φορές τσακώνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται και να παραδέχεται ότι δεν είσαι καλή μαμά. Είσαι όμως πολύ καλή μαμά.

Ίσως να νομίζεις ή να νιώθεις πως είναι δύσκολο να έχεις καλή σχέση με τα παιδιά σου, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ακατόρθωτο.

Στην ανατροφή τους, από μικρά μωρά ακόμη, είναι σημαντικό να τους δίνεις γερές βάσεις. Το «όχι» πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι όχι, για αυτό όταν το λες, ακόμη και αν αισθάνεσαι άσχημα αργότερα, να το διατηρείς. Να τους εξηγείς γιατί αρνήθηκες κάτι και μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται αμέσως πως για να πεις όχι, υπάρχει όντως κάποιος λόγος.

Να έχεις καλή σχέση μαζί τους, γιατί μπορεί να είσαι μητέρα τους όμως μπορείς να είσαι και φίλη τους. Θα τα μάθεις να σε σέβονται και να γνωρίζουν μέχρι που φτάνουν τα όρια τους.

Δεν χρειάζονται φωνές για να καταλάβουν αυτό που θες να τους πεις. Φτάνει να τους μιλάς από μικρά. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα και καταλαβαίνουν. Είναι σαν σφουγγάρι, που ότι τους δώσεις, θα το ρουφήξουν.

Να είσαι αυστηρή τις περιπτώσεις που χρειάζεται και χαλαρή επίσης.

Να τα δέχεσαι όπως είναι και να ακούς τις ανάγκες τους. Να τους δείχνεις πώς ότι τους προβληματίζει, είναι και για σένα σημαντικό. Ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι πολύ μικρό, για αυτά μπορεί να φαντάζει τεράστιο στα μάτια τους.

Να τους δίνεις πρωτοβουλίες γιατί χωρίς να το αντιλαμβάνονται, τους μαθαίνεις σημαντικά πράγματα. Ζήτησε τους να συγυρίζουν το δωμάτιο τους, να σε βοηθούν να μαζέψετε το τραπέζι όταν τελειώσετε το φαγητό. Εάν τους δείξεις πώς το παραμικρό έχει σημασία, τότε θα μεγαλώνεις δυο παιδιά που θα το βλέπεις μέρα με τη μέρα ότι έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Εάν συμβεί κάτι, μην τρέξεις αμέσως. Δες πως θα το χειριστούν. Και μην τα κρίνεις. Καλύτερα να τους εξηγείς. Τους είναι πιο εύκολο να καταλάβουν αφού συχνά, προσβάλλονται όταν αισθανθούν ότι έχουν απογοητεύσει τους γονείς τους.

Όλα τα μωρά είναι υπέροχα. Μην τα καταπιέζεις και μην ζητήσεις να γίνουν κάτι που δεν τους δίνει ευχαρίστηση, απλά και μόνο γιατί το θέλεις εσύ.

Να τα αγαπάς τα παιδιά σου και να τα μάθεις να αγαπούν τον εαυτό τους. Είναι το καλύτερο δώρο ζωής.