ΣΚΕΥΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΣΕ T-SHIRTS

Η Τέχνη είναι η μεγάλη της αγάπη.

Συνέντευξη στη Μέλανη Νικολάου

 

Η Σκεύη Ανδρονίκου, μεταφέρει το ταλέντο και τις ζωγραφιές της πέραν από τον καμβά και στα αγαπημένα μας t-shirts! Προτάσεις με υπογραφή με ένα διαχρονικό δώρο τόσο για εμάς όσο και για τους φίλους μας.

 

 

 

Έγινες ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή μέσα απο τα σχέδια τα οποία ζωγραφίζεις η ίδια σε μπλουζάκια. Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Ως καλλιτέχνης, μου αρέσει γενικότερα να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά. Αρχικά η ιδέα ήταν να μπορέσω να μεταφέρω στα δικά μου ρούχα κάποια απο τα έργα μου για να τα κάνω πιο δημιουργικά. Μετέπειτα, προς έκπληξη μου, είχα θετική ανταπόκριση απο τον κόσμο και έτσι σιγά σιγά χωρίς να έχω κάποιο πλάνο στο μυαλό μου αρχισε να βγαίνει ένα καινούριο project και κεφάλαιο στη ζωή μου.

Μπορεί κάποιος να παραγγείλει ένα tshirt όπως το επιθυμεί;

Φυσικά! Μπορούμε να κάνουμε σχέδια για οποιαδήποτε περίσταση θέλει ο ενδιαφερόμενος. Υπάρχουν ήδη κάποια υφιστάμενα σχέδια αλλά είμαστε αρκετά ευέλικτοι στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ήθελες απο μικρή να γίνεις ζωγράφος;

Ήταν όνειρο μου απο την ηλικία των 11 ετών. Είχε ξεκινήσει μαθήματα ζωγραφικής ο αδερφός μου, αλλά δεν του άρεσε τόσο πολύ. Στο δεύτερο μάθημα, λίγο πριν αρχίσει, με ρώτησε αν θέλω να πάω εγω στη θέση του γιατί δεν ήθελε να πάει. Αυτό ήταν! Από την πρώτη στιγμή που πήγα ένιωθα ότι ανήκω εκεί, ότι είμαι σπίτι μου.

Σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα συνέβη πρόσφατα με την καραντίνα, ο περιορισμός ήταν για σένα πηγή έμπνευσης;

Μπορώ να πω ότι την ευχαριστήθηκα την καραντίνα αφού πέρασα αμέτρητες ώρες στο εργαστήρι μου. Δεν ξέρω αν ήταν πηγή έμπνευσης αλλά σίγουρα ήταν ευκαιρία απομόνωσης, αποφόρτισης και δημιουργίας.

Ποια συναισθήματα κυριαρχούν την ώρα που ζωγραφίζεις και ποιά είναι κυρίως τα θέματα τα οποία αποτυπώνεις στον καμβά; 

 

 

Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω με κάποιο τρόπο η κάποια λέξη τα συναισθήματα μου την ώρα που δημιουργώ. Είναι λίγο δύσκολο να βρώ την κατάλληλη περιγραφή, θα πω όμως ότι νιώθω ευγνωμοσύνη να πηγάζει απο μέσα μου, ένα αίσθημα ολοκλήρωσης. Όσον αφορά τα θέματα, ασχολούμε κυρίως με την ανθρώπινη φύση. Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους που περνούν απο τη ζωή μου. Στην καθημερινότητα μου, μου αρέσει να ανταλλάζω απόψεις με ανθρώπους και θα με δείτε συχνα να κάνω συζητήσεις με γνωστούς και αγνώστους για διάφορα θέματα. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τους καλά κρυμμένους κόσμους που κρατούν οι άλλοι μέσα τους. Τα συναισθήματα, τα βιβλία, τα τραγούδια και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη, με εμπνέει και όλα αυτά τα μετατρέπω σε προσωπογραφίες ενός άλλου κόσμου.

Πως ανακάλυψες το δικό σου προσωπικό στυλ;

Μέσα απο πειραματισμούς, έρευνα, διάβασμα και πολλές ώρες δημιουργίας. Πιστεύω φτάνεις στο σημείο που το καλλιτεχνικό σου στυλ διαμορφώνεται απο μόνο του. Όμως προσωπική μου άποψη είναι ότι το στυλ μας αλλάζει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας αφου αλλάζουμε και εμείς. Οι εμπειρίες μας, ο τρόπος έκφρασης μας είναι όλα πηγή έμπνευσης και όταν αλλάζει η πηγή έμπνευσης, αλλάζει και το στυλ.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ζωγράφος και γιατί;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αγαπημένο ζωγράφο. Θα αναφέρω όμως ζωγράφους που θαυμάζω και με εμπνέουν όπως ο Egon Schiele, ο Francis Bacon, ο Pablo Picasso, o Basquiat και άλλοι. Ο καθένας με εμπνέει για διαφορετικούς λόγους. Είναι τα χρώματα τους, οι εκφράσεις τους, τα μοτίβα που χρησιμοποιούν και η ένταση. Απο τον κάθε έναν, έχω να πάρω κάτι διαφορετικό.

Απ’οσο γνωρίζω έχεις τη δική σου σχολή ζωγραφικής. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτή, το πώς πήρες την απόφαση να την ξεκινήσεις καθώς και το πως είναι το να διδάσκεις αυτό που αγαπάς;

Ξεκίνησε όταν ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στις εκπαιδευτικές αγωγές της τέχνης. Ήταν μονόδρομος πλέον για μένα το να διδάσκω αφού ήταν κάτι με το οποίο ήθελα πάντα να ασχοληθώ, το να μεταφέρω την αγάπη μου για την Τέχνη, είναι για μένα πολύ σηματικό. Όταν διδάσκω νιώθω τυχερή και ευλογημένη. Προσπαθώ μέσω της διδασκαλίας να φέρω τα παιδιά πιο κοντά στον εαυτό τους, να μπορέσουν να εξωτερικεύσουν την δημιουργικότητα τους και να αναπτύξουν την φαντασία τους.

Πως μπορεί η ζωγραφική να βοηθήσει τη ψυχολογία ενός παιδιού;

Αναμφίβολα η ζωγραφική μπορεί να βοηθήσει στη ψυχολογία ενός παιδιού και όχι μόνο. Καταρχάς αναπτύσσεται η φαντασία και η αυτοπεποίηθηση τους που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέσω της τέχνης εξερευνούν, αναζητούν και ανακαλύπτουν πράγματα που πριν δεν υπήρχαν και ίσως δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι μπορούν να τα δημιουργήσουν. Αυτό μόνο θετικά μπορει να βοηθήσει την ψυχολογία τους γιατί νιώθουν ότι είναι ικανά και άξια να κάνουν πράγματα.