ΣΤΕΦΑΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όσο μένουμε σπίτι τόσο περισσότερο έχουμε την ανάγκη να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, μας κάνουν να ξεχαστούμε και να περάσουμε όσο πιο ‘ανώδυνα’ γίνεται αυτές τις δύσκολες μέρες!

Σημαντικό όμως μέσα σε όλα αυτά είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ελέγχουμε το βάρος μας. Τρώμε σωστά πρώτα απ όλα για την υγεία μας και να μην επιβαρύνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη αυτή τη περίοδο. Αυτές είναι κάποιες απλές συμβουλές που είναι καλό να ακολουθείς κάθε μέρα:

 

Ο ΣΕΦ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ! 

Μαγειρεύουμε, μαγειρεύουμε…μαγειρεύουμε! Ήρθε η ώρα λοιπόν, να αναδείξεις το σεφ που βρίσκεται μέσα σου! Έβλεπες καιρό τώρα διάφορες συνταγές και έλεγες “Α δεν προλαβαίνω”, ”χρειάζεται πολύ χρόνο αυτό’’ κ.λ.π; Ε λοιπόν, μόλις βρήκες άπλετο χρόνο να δημιουργήσεις! Εννοείται προτιμούμε να φτιάχνουμε υγιεινές συνταγές, χαμηλές θερμιδικά με πολλά λαχανικά και αποφεύγουμε το τηγάνισμα. Εαν είμαστε στο σπίτι με την οικογένεια και τα παιδιά μας τους παροτρύνουμε να μας βοηθήσουν και έτσι γίνεται μια πολύ πιο ευχάριστη και ομαδική δουλειά!

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Μια απο τις σημαντικότερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και για τη ψυχολογία μας – που είναι εξίσου σημαντική αυτές τις μέρες-  είναι η βιταμίνη D. Η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οπότε δε ξεχνάμε να βγαίνουμε κάθε μέρα 10 – 15 λεπτά στον ήλιο στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας! Άλλες πηγες βιταμίνης D είναι ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και η σαρδέλα, ο κρόκος του αυγού, καθώς και κάποιες τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D όπως η μαργαρίνη.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 

Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι δε σημαίνει ότι πρέπει να περνάμε όλη την ημέρα μας πάνω σε ένα καναπέ. Μπορούμε και πρέπει να μείνουμε σωματικά ενεργοί. Άρα αφιερώνουμε κάποιο χρόνο της ημέρας μας για να κάνουμε κάποιες ασκήσεις στο έδαφος είτε με το βάρος του σώματος μας είτε με βαράκια, επιτόπιο τρέξιμο, σχοινάκι, ασκήσεις με λάστιχα κ.α, ανάλογα με το τι εξοπλισμό έχει ο καθένας στο σπίτι του.

 

ΥΠΝΟΣ

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που συνήθως δε δίνουμε πολύ σημασία είναι ο ύπνος. Η διατροφή μας επηρεάζει τον ύπνος μας και ο ύπνος μας τη διατροφή μας. Λόγω της αδράνειας που παρατηρείται μένοντας στο σπίτι, πιθανόν να έχουμε αϋπνίες ή να κοιμόμαστε πολύ αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας μας. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε νωρίς -όπως κοιμόσασταν και πριν τον εγκλεισμό μας- και να ξυπνάτε πρωί. Μετά το βραδινό γεύμα μπορείτε να πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Ηρεμιστικά φυτά όπως η λουΐζα, το χαμομήλι και η βαλεριάνα βοηθούν να ηρεμήσουμε και να έχουμε ένα ποιοτικό ύπνο.

 

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική είναι η ενυδάτωση. Ένας μη σωστά ενυδατωμένος οργανισμός, παρουσιάζει πτώση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Έτσι αυξάνουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε. Συχνά δε νιώθουμε τη δίψα που μπορεί να έχουμε λόγω της μειωμένης κίνησης μέσα στο σπίτι κατα τη διάρκεια της μέρας. Άλλος τρόπος ενυδάτωσης είναι να καταναλώνουμε υγρά τρόφιμα όπως σούπες, φρούτα και λαχανικά.