ΣΤΗ NASA ΚΥΠΡΙΑ 22ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στο Glenn Research Center της NASA στο Οχάιο, θα βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2023, η 22χρονη Κύπρια Ελένη Χαρίτωνος.

Πρόσφατα η NASA αποδέχτηκε την αίτησή της για internship και η Ελένη, η οποία κατέχει Κυπριακή και Αμερικανική υπηκοότητα, θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις γνώσεις της, καθώς θα αναπτύξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον Άρη, με αντικείμενο εστίασης την ιατρική παρακολούθηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστροναυτών.

 

Η συμμετοχή της Ελένης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς η αίτησή της ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες αιτήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αποδοχής για internship στη NASA ανέρχεται μόνο στο 5%.

 

Η νεαρή φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, δηλώνει ενθουσιασμένη για τη νέα πρόκληση που αναλαμβάνει και τονίζει «Είναι δύσκολο να επεξεργαστείς το γεγονός, ότι κάτι το οποίο μέχρι σήμερα σου φαινόταν άπιαστο, θα αποτελεί πλέον τη νέα σου πραγματικότητα… και αυτό είναι ένα internship στη Μητέρα όλων των Οργανισμών του Διαστημικού Τομέα. Ανοίγεται για μένα ένας νέος ορίζοντας και μου δίνεται η ευκαιρία να εργαστώ με κορυφαίους επιστήμονες της Διαστημικής Βιομηχανίας, αξιοποιώντας

Μαθηματικά και Στατιστική Μηχανική Μάθηση, για να συνεισφέρω σε ένα project, που αποτελεί μέρος της αποστολής ARTEMIS του NASA Glenn Research Center στο Οχάιο».

 

Η Ελένη Χαρίτωνος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή της ως Αναλογική Αστροναύτης στον Ερευνητικό Διαστημικό Σταθμό LunAres της Πολωνίας και στο Κέντρο Διαστημικής Εξερεύνησης, HI-SEAS στη Χαβάη. Είναι η Πρώτη Κύπρια Υποψήφια Επιστήμονας – Εκπαιδευόμενη Αστροναύτισσα του Διεθνούς Ινστιτούτου Αστροναυτικών Επιστημών, αφού αποφοίτησε από το πρόγραμμα Project Possum στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέλος του Space Generation Advisory Council, του μεγαλύτερου παγκοσμίως μη κερδοσκοπικού Οργανισμού για το Διάστημα. Συστηματικά μεταφέρει τη γνώση και τις εμπειρίες της σε μαθητές και φοιτητές, μέσα από επισκέψεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς στην Κύπρο, ώστε να εμπνεύσει και άλλα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την έρευνα, την καινοτομία και τις επιστήμες.