ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΝΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Στο άκουσμα της λέξης καρκίνος ο καθένας από εμάς καταβάλλεται με άγχος, κυρίως για το πως θα διαχειριστούμε το άτομο που νοσεί από αυτόν. 

Όταν ένα μέλος της οικογένειας νοσεί τότε αυτόματα νοσεί ολόκληρο το σύστημα της οικογένειας.  Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, τα στάδια που ακολουθούν είναι παρόμοια με τα στάδια του πένθους.  Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε πως ο κάθε άνθρωπος, βιώνει διαφορετικά αυτή τη διαδρομή. 

Τα στάδια είναι η Άρνηση, ο Θυμός, η Διαπραγμάτευση, η Κατάθλιψη και η Αποδοχή.

 Η συγκατοίκηση με ένα καρκινοπαθή δεν είναι καθόλου εύκολη και θα πρέπει να είσαι δυνατός και θετικός.

  • Η ψυχική άμυνα είναι αναπόφευκτη γι`αυτό μίλα ανοιχτά με τον άνθρωπο σου στο τι χρειάζεται.
  • Μάθε να τον ακούς και να αποδέχεσαι τις επιλογές του, ακόμα και η σιωπή είναι απάντηση.
  • Ο οίκτος δεν βοηθά, στα μάτια σου πρέπει να είναι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος όπως πριν.
  • Βάλε όρια στον εαυτό σου στο πόσο αντέχεις και πως διαχειρίζεσαι τη νέα κατάσταση δεδομένων. Εάν χρειαστεί αναζήτησε ο ίδιος στήριξη από κάποιον ειδικό.  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.
  • Η υπερβολική αγάπη και φροντίδα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Η κακή διαχείριση του άγχους μας κάνει άθελα να εθελοτυφλούμε και να βρισκόμαστε σε άρνηση της κατάστασης.
  • Είμαστε άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα, το φορτίο είναι μεγάλο και είναι λογικό να κλάψουμε. Μην απαγορεύεις στο εαυτό σου να κλάψει μπροστά στον άνθρωπο σου, ξέρει ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό και ότι πονάς και εσύ.
  • Ο καρκίνος είναι μια περιπέτεια που θα σου διαταράξει τη καθημερινότητα σας, μετά το πρώτο σοκ πρέπει να επιστρατεύσεις όλη τη ψυχραιμία σου και να δεις τα πράγματα καθαρά. Εάν δυσκολεύεσαι μπορείς να παρακολουθήσεις συμβουλευτική έτσι ώστε να δείς πως άλλα άτομα περάσαν αυτή τη περιπέτεια.

 

ΡΑΝΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ              

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99942960