ΣΩΚΡΑΤΕΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ DOLCE

Η τρίτη ηλικία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Και στο Σωκράτειον Μέλαθρον γράφουν ιστορία για την αγάπη, τη σημασία και το ενδιαφέρον που δίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους που όπως όλοι μας, το έχουν ανάγκη.

Κανείς δεν αισθάνεται μόνος στο Σωκράτειον Μέλαθρον στη Λεμεσό. Ιδιοκτήτες, γιατροί, νοσοκόμοι όλοι φροντίζουν καθημερινά για να είναι δίπλα στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Εμείς, βρεθήκαμε στο Σωκράτειον Μέλαθρον και μιλήσαμε με τους υπεύθυνους για το καθημερινό τους έργο.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΩΚΡΑΤΕΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ

«Το Σωκράτειον Μέλαθρον, είναι οικογενειακή επιχείρηση καιη  ιδέα ξεκίνησε όταν είχαμε μια πολύ μικρή στέγη με 5-6 άτομα. Μέριμνα μας ήταν και παραμένει η καλή εξυπηρέτηση στους ηλικιωμένους γενικά. Προσπαθούμε να παρέχουμε και ιατρική και ψυχολογική στήριξη. Είδαμε ότι ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος μαζί μας και έτσι το Σωκράτειον μεγάλωσε και μέρα με τη μέρα γινόμαστε ακόμη καλύτεροι.

Είναι μεγάλη ευθύνη και εάν δεν αγαπάς αυτό το λειτούργημα, εάν δεν νοιάζεσαι για τους ηλικιωμένους, δεν μπορείς να κάνεις αυτό το πράγμα. Εμείς τους αγκαλιάζουμε με πολύ αγάπη, τους κάνουμε να νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. Τους φροντίζουμε, μας φωνάζουν με το μικρό μας όνομα, μας ζητούν ότι θέλουν.

Η μέρα μας αρχίζει με το πρωινό ξύπνημα. Απολαμβάνουν το φαγητό τους, έχουν διάφορα παιχνίδια όπως τόμπολα, τους παίρνουμε βόλτα στους κήπους μας, απολαμβάνουν live μουσική. Είναι γεμάτες οι μέρες μας στο Σωκράτειον και προσπαθούμε να περνούν όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Επίσης οργανώνουμε εκδρομές ενώ για την Τσικνοπέμπτη θα έχουμε κι εμείς χαρές εδώ.

Όλοι εδώ δουλεύουμε με πολύ αγάπη και έξω καρδιά για το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό, ο κόσμος να ξέρει ότι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, δεχόμαστε πάντα απόψεις και από συγγενείς με τους οποίους έχουμε άψογη  συνεργασία για να καλύπτουμε κάθε ανάγκη και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΣΟΛΩΜΟΥ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Ασχολούμαι με τη γηριατρική. Στο Σωκράτειον είμαι τα τελευταία 6 χρόνια. Εισπράττω μια αληθινή αγάπη γιατί, ότι δίνεις παίρνεις. Τα χαμόγελα, η αγκαλιά τους, καταλαβαίνω κάθε μέρα ότι είμαι σημαντική για αυτούς. Έχω συνδεθεί με αυτούς τους ανθρώπους και δεν μπορώ να με φανταστώ κάπου αλλού. Καθημερινά μέσα από την εργοθεραπεία, αναπτύσσουμε την σωματική και ψυχολογική αποκατάσταση του κάθε ανθρώπου, βοηθούμε στην ενδυνάμωση της νοητικής μέσα από διάφορα παιχνίδια. Είναι κυρίως για τη ψυχολογία τους. Έτσι με παιχνίδια, παροιμίες, εικόνες, γενικά με δράσεις, κάνουμε διάφορα πράγματα που βοηθούν τη ψυχολογία τους. Για παράδειγμα, όποιος έχει γενέθλια εδώ, στολίζουμε, θέλουμε να απολαύσουν τη μέρα τους. Το Σωκράτειον, δεν είναι ένα ιδρυματικό γηροκομείο, ούτε άσυλο. Είναι ένας πολύχρωμος και ζωντανός χώρος γεμάτος αγάπη. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια για όποιον θελήσει να γίνει μέλος της. Διασφαλίζει σε όλους όσους βρίσκονται εδώ, ποιότητα φροντίδας και ζωής.

Οι ηλικιωμένοι σε κάθε κοινωνία, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο από το οποίο αντλείται σημαντική γνώση και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή».

ΕΛΒΙΡΑ – ΜΕΛΙΝΤΑ ΡΟΣΙΑΝΟΥ, ΓΙΑΤΡΟΣ

«Η ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση στο Σωκράτειον Μέλαθρον είναι καθημερινή και γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές που μπορούν να ικανοποιούν αποκτελεσματικότερα τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Οι κλινικές εξετάσεις και οι γενικές αναλύσεις, γίνονται τακτικά στην κλινική μας. Εάν ο ηλικιωμένος χρήζει ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση, είτε καλούμε ιατρό, εξωτερικό συνεργάτη, είτε παραπέμπεται σε νοσοκομείο. Στο Σωκράτειον, μπορούν να φιλοξενηθούν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα περιστατικά τα οποία είναι βαριά η φροντίδα τους στο σπίτι, στην μετανοσοκομειακή περίοδο. Πρόκειται για ανθρώπους που εκτός από ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική φροντίδα και φυσιοθεραπεία, χρειάζονται μια πλήρης, καταρτισμένη ομάδα η οποία να είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο για να προσφέρει αγάπη, στοργή και να τους εμπνέει σεβασμό, εμπιστοσύνη και όλα όσα χρειάζονται για την ευημερία και την υγεία τους».