ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Μια όμορφη φωτογραφία από το μωρό σου με μια πράξη του που σ έκανε περήφανη.

Μια απλή στιγμή της καθημερινότητας που το είδες τόσο χαριτώμενο, σου προκάλεσε απέραντη ευτυχία και χαμόγελα και είπες Ναι στον πειρασμό να την μοιραστείς με τους διαδικτυακούς σου φίλους.

Συμβαίνει κάθε μέρα με αρκετές μανούλες οι οποίες δείχνουν στιγμιότυπα από την προσωπική τους ζωή, από όμορφες στιγμές της καθημερινότητας τους. Δεν είναι και λίγο να είσαι περήφανη για τα παιδιά σου…

Να θυμάσαι πάντα όμως, κάπου στο βάθος του μυαλού σου αγαπημένη μου μαμά, πως δεν έχουν όλοι οι διαδικτυακοί σου «φίλοι» τις ίδιες, καλές προθέσεις με σένα.

Τα παιδιά μας καμιά φορά ξέρουν καλύτερα από εμάς. Σε πράγματα που παρασυρόμαστε εμείς, αυτά μπορεί να μας βάλουν φρένο. Κι ας είναι τόσο μικρά κι ας είναι πιο αθώα. Σέβονται τον εαυτό τους, ντρέπονται, αισθάνονται άβολα κι εμείς πρέπει να τα ακούσουμε. Γιατί μέσα από αυτές τις καθημερινές πράξεις, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Όταν τα ακούς, αισθάνονται πως μπορείς να τα καταλάβεις, να καταλάβεις καλύτερα τα θέλω τους.

Όταν το παιδί σου, σου ζητά με τόσο νάζι ή παράπονο να μην δημοσιεύσεις κάτι που το αφορά, όσο γλυκό κι αν είναι αυτό που έχεις στην οθόνη του κινητού σου και ολοζώντανο μπροστά σου, οφείλεις να το σεβαστείς. Να σεβαστείς την επιθυμία του. Να το κρατήσεις μακριά από όλα αυτά για το καλό του, για το καλό όλων σας.

Τα παιδιά μας έχουν φωνή και μιλούν και είναι υπέροχο να τους αναπτύξουμε αυτό το προνόμιο, της έκφρασης.  Δείχνοντας τους ότι ξέρουμε τι εννοούν γιατί είσαι, είμαι, η μητέρα τους.

Έχουν το δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους προσωπικότητα την οποία από μικρά παιδιά, από κούνια ακόμα με τόση προσπάθεια έκτισες. Με τόσα ξενύχτια, ανησυχίες και κόπο κατάφερες να αναπτύξεις. Μέρα με τη μέρα. Γιατί ξέρεις πως τα παιδιά μας φέρνουν μαζί τους κάποια πράγματα και είναι στα χέρια μας σαν τον πηλό που περιμένει από εμάς να τον φτιάξουμε. Και όπως εσύ επενδύεις κάθε μέρα για να γίνουν καλοί άνθρωποι, για να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους, τα ίδια αναπτύσσουν, με τη δική σου βοήθεια την αυθεντικότητα του χαρακτήρα τους. Που πολλές φορές θα σε πιάσει εξ απροόπτου, θα σε εκπλήξει, θα σε συγκινήσει, θα σε κάνει περήφανη. Κι αυτό μην το αλλάξεις ποτέ με τίποτα, για καμία φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής διχτύωσης.

Τα παιδιά μας και όλα τα παιδιά του κόσμου, αξίζουν τα καλύτερα που μπορούν να τους συμβούν.