ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΦΗΒΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όσο φυσιολογικό και αν φαίνεται σε σένα που το βιώνεις καθημερινά, συχνά στους ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν ακόμη, δείχνει να «σκάει» μια βόμβα με την είδηση ότι είσαι και νέα και μητέρα.

Και βεβαίως μάνα όχι νεογέννητων παιδιών αλλά εφήβων που δείχνουν πολύ περισσότερο αδέρφια σου!

Είναι σαν δώρο για όσους τα φέρνει έτσι η ζωή. Ένα δώρο το οποίο δείχνεις να «μεγαλώνεις» μαζί του και να διαμορφώνεις το χαρακτήρα σου. Γιατί πριν καλά καλά μάθεις εσύ τον εαυτό σου, χρειάζεται να ωριμάσεις και να είσαι συνέχεια Παρών και υπεύθυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου στον οποίο θες να δώσεις και σημαντικές αρχές, να χαρίσεις εμπειρίες και βεβαίως να τον μεγαλώνεις σωστά έχοντας του έπειτα και απόλυτη εμπιστοσύνη.

Δεν θα μιλήσω για το ΕΓΩ γιατί σε μια τόσο δυνατή σχέση, απλά δεν υπάρχει. Το εμείς είναι που έχει σημασία.

Σαν νεαρή μητέρα, ποτέ δεν έβαλα στην άκρη τις ανάγκες μου… Αντιθέτως, πες λόγω ηλικίας, τα όνειρα μου συνέχιζαν να μεγαλώνουν και απολάμβανα μια ζωή αρκετά έντονη από κάθε άποψη. Μεγαλώνοντας παιδιά και χτίζοντας καριέρα.  Και ποτέ δεν τα αντιμετώπισα ως μικρά, παρά ως κάτι πολύτιμο στην πορεία της ζωής μου…

Υπάρχουν πολλά θετικά όταν είσαι νεαρός γονιός ιδιαίτερα στο πως αντιμετωπίζεις τις διάφορες καταστάσεις και θεματάκια που παρουσιάζονται.

Γιατί το ξενύχτι συμβαίνει σίγουρα σε καθε περίπτωση αφού το μωρό θα πεινάσει, θα τρομάξει, πιθανόν να έχει κολικούς, ένα άσχημο όνειρο και τόσα άλλα που γνωρίζεις. Και είσαι βεβαίως η μητέρα του και για αυτό, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη ζωή του.

Επίσης θα αρρωστήσει κι εσύ πάλι θα είσαι εκεί κάνοντας τα πάντα μέχρι να το δεις να αναρρώνει. Η μητρότητα σε κάθε ηλικία είναι σπουδαία και δύσκολη συνάμα υπόθεση.

Και τα παιδιά μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν κι εσύ είχες από την αρχή όλες τις προθέσεις για να δίνεις αγάπη, να είσαι φίλη, να είσαι μητέρα και να δείχνεις και κατανόηση όταν χρειάζεται.

Είναι σπουδαίο να είσαι νεαρός γονιός γιατί μεγαλώνεις μαζί με τα παιδιά σου. Μπορείτε να βρείτε κοινά και στην εφηβεία να ακούσεις τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τα θέλω τους… Μπορείς να τα καταλάβεις.

Το να είσαι νεαρός γονιός σημαίνει πώς έρχεται μια στιγμή που τα μεγάλωσες τόσο όμορφα που μπορείς να τους εξηγήσεις κάτι και να το καταλάβουν. Που μπορούν να αντιληφθούν και τα δικά σου θέλω γιατί τα δίδαξες έτσι.  

Το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο εύκολο γιατί κατάφερες να είναι ανεξάρητα! Και είναι μεγάλη ευτυχία αυτό να μην τα περιμένουν όλα από σένα. Σημαίνει πως μπορείς να καταλάβεις το χιούμορ τους και μάλιστα να γελάσεις με τη ψυχή σου με τις ατάκες τους. Σημαίνει πως είσαι περήφανη και δίπλα τους γιατί βίωσες το κάθε τι μαζί τους.

Σημαίνει πώς είσαι φίλη με τις φίλες και τους φίλους τους. Πώς οι εκδρομές έχουν άλλη χάρη. Πώς μπορούν να μαγειρέψουν για σένα έστω και εάν έχεις ορθάνοιχτα μάτια μην πάει κάτι στραβά.

Είσαι μητέρα μα είσαι και φίλη τους… Και αυτό βεβαίως μπορείς να το πετύχεις σε όποια ηλικία κι αν γίνεις γονιός. Φτάνει να έχεις πρόθεση να ακούς και τις δικές τους ανάγκες όσο κι αν στα αυτιά σου μερικές φορές θα φαντάζουν μικρές…