ΤΑ 5 ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι τοξικός

Είναι γεγονός ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, αλλά όταν σε αυτές υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι, τότε η έξοδος κινδύνου είναι μονόδρομος.

 

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην απόγνωση, γιατί η συμπεριφορά τους είναι άκρως ενοχλητική και μη διαχειρίσιμη. Είναι αυτοί που πάντα θα βρουν κάτι αρνητικό να σου πουν, τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς, σου βγάζουν με τόση ευκολία τον χειρότερό σου εαυτό. Είναι κοντά σου, σου τρώνε την ενέργειά και σε πιέζουν αφόρητα. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι δίπλα μας και μάς κάνουν τη ζωή δύσκολη με την συμπεριφορά τους.

 

Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν ικανοποίηση με το να δημιουργούν χάος και να φτάνουν τους άλλους στα όρια τους. Γι’ αυτούς μετράει μόνο ο εαυτός τους και το εγώ τους. Γι’ αυτό και θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους και να είναι στο επίκεντρο. Η συναναστροφή με τοξικούς ανθρώπους σκοτώνει την καλή μας διάθεση και την ψυχολογία μας. Κάνουν κακό στην ψυχική υγεία μας.

Σκέψου το λίγο: Oταν συναναστρέφεσαι για πολύ καιρό με έναν άνθρωπο, ο οποίος σε προκαλεί διαρκώς και σε βάζει συνέχεια στη διαδικασία να απολογείσαι για τα πάντα, τότε το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύεις πνευματική ενέργεια ώστε να τον αντιμετωπίσεις. Επιπλέον, επειδή ασυναίσθητα είσαι σε μια διαρκή ετοιμότητα για το επόμενο ‘χτύπημα’ του, βάζεις τον εαυτό σου σε κατάσταση συναγερμού. Εχεις άγχος, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης.

 

Ο τοξικός άνθρωπος είναι αυτός που καταπατά συστηματικά τα όρια μας, θέλει να έχει πάντα δίκιο, παίρνει αλλά δεν δίνει, και του αρέσει να το παίζει θύμα όταν δεν λαμβάνει αυτό που επιθυμεί. Είναι αυτός που «δηλητηριάζει» καθημερινά τη ζωή μας και μάς κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πώς αναγνωρίζουμε τους τοξικούς ανθρώπους ώστε να τους αποφύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε;

 

Για αρχή πρέπει να πούμε κάτι πολύ βασικό. Υπάρχει ένα (αλάνθαστο!) σημάδι που υποδεικνύει με απόλυτα εύστοχο τρόπο αν ένας άνθρωπος πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου ή όχι: το πώς πραγματικά σε κάνει να νιώθεις κάθε φορά που τον συναναστρέφεσαι. Νιώθεις καλά; Ή νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου και η αυτοπεποίθησή σου εκμηδενίζεται; Μπορείς να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου χωρίς φόβο; Ή είσαι διαρκώς σε άμυνα;

 

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν θα αξίζουν ποτέ το χρόνο και την ενέργειά σου και δυστυχώς καταναλώνουν πολύ και από τα δύο. Οι τοξικοί άνθρωποι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο, προκαλούν διαμάχες και το σημαντικότερο, στρες.

Ακολουθούν τα 5 κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του purewow:

Είναι χειριστικοί

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα και θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω σου, ώστε να γίνεις ένας άβουλος συνεργάτης στα σχέδιά τους. Μπορούν να παίξουν το θύμα και να σε κάνουν να φαίνεσαι ότι εσύ προκάλεσες το πρόβλημα το οποίο εκείνοι ξεκίνησαν, αλλά δεν θα αναλάβουν την ευθύνη. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια και μπορούν να καταφύγουν στο ψέμα αν αυτό υπηρετεί το σκοπό τους.

Ζητούν περισσότερα απ΄ όσα δίνουν

Θέλουν να είναι το επίκεντρο και κυρίως ζητούν, παρά δίνουν. Τις περισσότερες φορές θα διακόψουν τη συζήτηση για να πουν την γνώμη τους. Κι αυτό γίνεται καθώς θέλουν να μονοπωλούν τη κουβέντα. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν, αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων.

Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Ένας τοξικός άνθρωπος που κάνει λάθος, δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, ούτε θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Αντιθέτως, θα κάνει το παν, συνήθως λέγοντας ψέματα και διαστρεβλώνοντας γεγονότα, για να αποδείξει ότι εκείνος είχε την σωστή άποψη.

Δεν ακούν ποτέ τον συνομιλητή τους

Ο τοξικός δεν σε ακούει όταν του μιλάς. Σε θυμάται μόνο όταν σε έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά του δεν σε χωρά.

Σε κάνουν πάντα να αισθάνεσαι άσχημα

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Θέλουν είτε να σε πληγώσουν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, είτε να κερδίσουν κάτι από σένα. Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα. 

Πηγή: bovary.gr