“ΤΟΚΟPHOBIA”: Η ΦΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Αν είσαι fan των social media και γενικότερα του διαδικτύου και συνηθίζεις να διαβάζεις κάθε άρθρο και έρευνα που δημοσιεύεται, σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι πολλές μαμάδες και μπαμπάδες μοιράζονται, ως γονείς, τις εμπειρίες τους, είτε σε δημόσια forums είτε σε μορφή σχολίων κάτω από αναρτήσεις, είτε συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπς, αντίστοιχου περιεχομένου.

Θα έχεις ακούσει τη λέξη “Tokophobia” και υποθέτω θα έχεις αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι και πώς προέκυψε. Διάβασέ την προσεκτικά και θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μία λέξη που αναφέρεται στη “φοβία τοκετού”. Ουσιαστικά είναι μία παθολογική φοβία απέναντι στο ενδεχόμενο αλλά και στην πορεία εγκυμοσύνης, που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή τοκετού, και οφείλεται είτε σε προηγούμενη τραυματική εμπειρία κυοφορίας, είτε στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που η γυναίκα μένει έγκυος. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και κατάθλιψη.

 

Αν θες συνδέσου με το διαδίκτυο και πληκτρολόγησε τη λέξη “childbirth” στο πεδίο αναζήτησης και θα διαπιστώσεις από οριμένους τίτλους, πριν καν διαβάσεις το περιεχόμενο των άρθρων, ότι χρησιμοποιούνται σκληρές λέξεις που προκαλούν φόβο…

 

Σε συμβουλεύω να μην βασίζεσαι στο περιεχόμενο οποιωνδήποτε δημοσιευμένων άρθρων ή μελετών, διότι δεν γράφτηκαν όλα από επιστήμονες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν όλα έγκυρες πηγές.

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία όμορφη περίοδος για τη γυναίκα και τον πατέρα, δηλαδή για το ζευγάρι που περιμένει να κρατήσει στα χέρια του το παιδί του και είναι λυπηρό να επισκιάζεται απ’ αυτή τη φοβία.

 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μοιράζεσαι όλες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου με τον Γυναικολόγο σου. Κι αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα γύρω από τη λέξη “Tokophobia” μπορείς να επισκεφθείς ένα καλό βιβλιοπωλείο ή να μιλήσεις και πάλι με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σου.