ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΓΕΜΑΤΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΓΕΥΣΕΙΣ, ΑΡΩΜΑΤΑ

Μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι τελευταίας στιγμής στην Ιορδανία που θα μείνει ως ένα από τα αγαπημένα  στη μνήμη μου για πάντα.

Γράφει η Μαρίνα Αβραάμ

 

Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά σου για να τον γνωρίσεις. Η Ιορδανία μπορεί να απέχει μόλις μία ώρα αεροπορικώς από την Κύπρο, είναι όμως έτη φωτός μακριά από τις συνήθειες, την καθημερινότητα και την κουλτούρα μας.

7 γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους με μέλημα όμως μια αξέχαστη εμπειρία ζωής, ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό το ταξίδι σε έναν νέο για εμάς προορισμό.

Με το που φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Αμμάν, αισθανθήκαμε αμέσως την ανατολίτικη φιλοξενία. Το ταξί μας περίμενε και η εμπειρία στην κουλτούρα και τον πολιτισμό των Ιορδανών είχε μόλις ξεκινήσει.

Πρώτος σταθμός η Πέτρα, 3 περίπου ώρες διαδρομή από το αεροδρόμιο. Ο εξαιρετικός ξεναγός, μας υποδέχτηκε και με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα μας εξιστόρησε την τόσο σημαντική ιστορία της Πέτρας η οποία αποτελεί ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η διαδρομή στο μνημείο ξεκίνησε με άλογα ως ένα σημείο. Έπειτα περπατήσαμε βλέποντας το κάθε τι που ξεδιπλωνόταν μπροστά μας. Είναι όντως εντυπωσιακό κι μία από τις αφορμές για να επισκεφτείς την Ιορδανία. Εκεί υπήρχαν παντού Βεδουίνοι, άλλοι με τις καμήλες, άλλοι με την Τέχνη, άλλοι με τα καταστηματάκια τους οι οποίοι υποδέχονταν όλο τον κόσμο με χαμόγελο. Σε αυτό το σημείο μας έδειξαν πώς να βάζουμε σωστά μολύβι κάτω από τα μάτια, οι περισσότεροι άντρες βάφουν τα μάτια τους αλλά και πώς να δένουμε σωστά το μαντήλι στα μαλλιά!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είχαμε διανύσει συνολικά 19000 βήματα, ενώ μέχρι το τέλος της μέρας, φτάσαμε τα 23000 βήματα!

Επόμενος σταθμός μετά την Πέτρα, το Wadi Rum, άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιορδανίας. Για αρκετές εκτάσεις, το μόνο που βλέπουν τα μάτια σου είναι έρημος, χώμα και τεράστιες πέτρες.

Μετά την ξενάγηση μας στην έρημο, την γνωριμία μας με άλλους Βεδουϊνους οι οποίοι μας μετέφεραν από ένα σημείο κι έπειτα με καμήλες, μια διαδρομή με το HAPPY BIRTHDAY αφού δύο από τις κοπέλες της παρέας είχαν τα γενέθλια τους, καταλήξαμε στον κάμπο που θα μέναμε. Το δωμάτιο μας ήταν αρκετά καθαρό και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το νερό αφού δεν υπήρχε άφθονο.  Παρόλα αυτά, η βραδιά εξελίχτηκε σε άλλη μια αξέχαστη εμπειρία με τη μοναδική θέα του ηλιοβασιλέματος και έπειτα το πως ετοιμάζουν το φαγητό οι Βεδουίνοι το οποίο ψήνουν βαθιά, μέσα στην άμμο. Το μενού περιλάμβανε βοδινό, κοτόπουλο, ρύζι, λαχανικά και σαλάτα. Αφού απολαύσαμε το φαγητό μας, καθήσαμε όλοι έξω στα πολύχρωμα χαλιά που είχαν στρωθεί γύρω από τη φωτιά. Οι Βεδουίνοι άρχισαν να μας τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και να μας δείχνουν πως διασκέδαζαν οι παππούδες τους ενώ δεν παρέλειψαν να μας ανάψουν ναργιλέ!

 

Η νύχτα κύλησε κι εμείς είχαμε γράψει μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία ζωής την οποία αξίζει να βιώσεις.

Τελευταίος μας σταθμός ήταν η τόσο φημισμένη Νεκρά Θάλασσα και το πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο οποίο θα περνούσμα τη νύχτα μας. Η θάλασσα είναι επίσης μια από τις καλύτερες εμπειρίες ζωής με το νερό να σε σπρώχνει προς τα πάνω. Έπειτα, βεβαίως απλώνεις σε όλο το σώμα την περιβόητη λάσπη με τα θετικά αποτελέσματα στο σώμα και το πρόσωπο.

Λίγο πριν φτάσουμε στο αεροδρόμιο για την επιστροφή μας, περάσαμε από την πόλη Madaba. Μια πόλη, κάπως πιο ελεύθερη με τις γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους κάπως πιο άνετα. Σε αυτό το σημείο, γνωρίσαμε και έναν Ιορδανό ο οποίος μιλά άπταιστα ελληνικά! Επίσης, είχαμε δει και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αφού το 5% των Ιορδανών, είναι Χριστιανοί.

Χρώματα, αρώματα, γεύσεις, άνθρωποι ίδιοι με εμάς μα και τόσο διαφορετικοί.

Η Ιορδανία είναι ένας εντελώς διαφορετικός προορισμός τον οποίο αξίζει να επισκεφτείς έστω και μια φορά στη ζωή σου για να βιώσεις καινούριες εμπειρίες ζωής.