ΦΡΥΝΗ ΣΟΛΩΝΟΣ: «ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ»

Γυναίκες στη σιωπή, γυναίκες που βιώνουν βία στην οικογένεια και φοβούνται να μιλήσουν.

Μέσα από τις δράσεις της, η Mentor και Success Coach Φρύνη Σόλωνος, σου δίνει τη φωνή που χρειάζεσαι, για να ξεφύγεις από κάθε πιεστική και δύσκολη κατάσταση που σε βασανίζει.

 

Συνέντευξη στον Στυλιανό Μασσού

Φωτογράφος: Μιχάλης Κυπριανού

Styling: Μαριάννα Χατζημηνά

Μακιγιάζ: Μυροφόρα Προδρόμου

Επιμέλεια παραγωγής: Μαρίνα Αβραάμ

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κατάστημα Home & Deco για την ευγενική φιλοξενία

 

Βία κατά των γυναικών. Ετοιμάζετε κάποιες σημαντικές δράσεις. Μιλήστε μας για αυτό.
Από μικρή ηλικία, μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με τα κοινά και να έχω φιλανθρωπική δράση. Έχω αρθρογραφήσει θέμα για την βία κατά των γυναικών, πραγματοποίησα σειρά διαλέξεων, επισκέφτηκα σχολεία για να μιλήσω για τη βία κατά των ανηλίκων. Είναι ένα θέμα που με ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα. Στις μέρες μας, με όλα όσα βλέπουμε και ακούμε, νιώθω πιο έντονα από ποτέ την ανάγκη να κάνω ξανά κάτι για να βοηθήσω.  Πέραν από το γεγονός ότι κάνω coaching  σε κοπέλες που το έχουν ανάγκη, μετά την ίδρυση της Fiery Success, έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω ακόμα περισσότερο και παίρνω την πρωτοβουλία να κάνω και pro bono coaching χωρίς χρέωση για άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βιώσουν τα οφέλη που παρέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Έρχονται γυναίκες που δέχτηκαν βία για να σας μιλήσουν;
Έρχονται συνήθως με  άλλη πρόφαση, για να κάνουν πρώτα διερεύνηση εδάφους ειδικά όταν δεν με γνωρίζουν. Όταν νιώσουν την ασφάλεια και την χημεία που υπάρχει μεταξύ μας τότε είναι πολύ πιο εύκολο να συζητήσουν κάποια πράγματα παρόλο που ακόμη και στις μέρες μας, εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

“Ο στόχος είναι κάθε μέρα να είμαστε εμείς οι ίδιοι, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Κι αν ο κάθε ένας από εμάς κάνει το κομμάτι που του αναλογεί, θα δούμε το συνολικό αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα”.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα top/μπλουζάκι που θα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Ποιος το σχεδίασε, για ποιο σκοπό και από που θα μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Σχεδιάζουμε με πολλή αγάπη αυτά τα tops τα οποία αντιπροσωπεύουν τις αρχές και τις αξίες  της εταιρείας μας. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση των γυναικών που δέχθηκαν βία καθώς και των ευάλωτων ομάδων. Σχεδιαστής είναι ο Χρίστος Χριστοδούλου, το δημιουργικό μυαλό πίσω από την Bluur Studios και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, θα είναι έτοιμα. Έχουμε ήδη αρχίσει να επικοινωνούμε με επιλεγμένα καταστήματα, τα οποία θα το προμηθεύουν, αλλά και E-Shops.

Σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως η βία κατά των γυναικών, πώς μπορεί ο κάθε ένας από εμάς, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο;

Η πιο μεγάλη συνεισφορά που μπορείς να κάνεις στην κοινωνία, είναι να αλλάξεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο. Ο στόχος είναι κάθε μέρα να είμαστε εμείς οι ίδιοι, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Κι αν ο κάθε ένας από εμάς κάνει το κομμάτι που του αναλογεί, θα δούμε το συνολικό αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα.

 

Μεταξύ άλλων, ασχολείστε καθημερινά με το Mentoring και το Coaching και επιλέγετε τον τίτλο Success Coach. Τι ακριβώς σημαίνει και σε ποιους απευθύνεται;
Το mentoring και το coaching έχουν μια βασική διαφορά.  O μέντορας επί της ουσίας, χρησιμοποιεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει σε διάφορους τομείς και μέσα από παραδείγματα και προσωπικά βιώματα, μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε στους ανθρώπους που θέλουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν διάφορες πτυχές της ζωής τους.  Ο coach από την άλλη είναι καθοδηγητής, σε προπονεί για να φτάσεις στην επίτευξη των στόχων σου. Επίσης δεν σου δίνει έτοιμες τις απαντήσεις όπως ο μέντορας, αλλά σε βοηθά να ψάξεις μέσα σου και να τις βρεις. Ο λόγος που προσδιορίζομαι ως Success Coach είναι γιατί πιστεύω ακράδαντα πως ο κάθε ένας από εμάς διαθέτει μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να επιτύχει. Ο δικός μου ρόλος είναι να ενισχύσω την πίστη στον εαυτό και να βοηθήσω να αναδυθούν αυτά τα στοιχεία.

 

“Υπήρξαν διάφορες δύσκολες  στιγμές στην ζωή μου, όμως δεν επέτρεπα να με λυγίσουν”.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με αυτό τον τομέα;
Η ενασχόληση μου με την εκπαίδευση άρχισε όταν εργαζόμουν ως βιολόγος, ήταν το πρώτο επαγγελματικό μου βήμα. Με την πάροδο του χρόνου άλλαξα αρκετές δουλειές και στην πορεία, διαπίστωσα ότι ο κοινός παρονομαστής, πέραν από το κομμάτι του  εκπαιδευτή, ήταν η ανταλλαγή απόψεων με το κοινό και το να δίνω συμβουλές. Έπειτα, είδα ότι έπαιρνα θετική ανατροφοδότηση σε ορισμένες συζητήσεις με τον κόσμο, που ήταν βοηθητικές, οπότε αντιλήφθηκα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έκανα είτε mentoring είτε coaching και αποφάσισα να το δω πιο επαγγελματικά,  από άποψη σπουδών και κατάρτισης. Πλέον, εκτός από εκπαιδεύτρια  επαγγελματικής κατάρτισης, προσπαθώ να αποκτήσω τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις στο coaching και να ανεβαίνω βαθμίδες, για να εξελίσσω περισσότερο τον εαυτό μου.

Αν μιλήσουμε για δική σας, προσωπική εμπειρία, ποια υπήρξε η δική σας κινητήριος δύναμη που σας άλλαξε τη ζωή;
Υπήρξαν διάφορες δύσκολες  στιγμές στην ζωή μου, όμως δεν επέτρεπα να με λυγίσουν. Τις χρησιμοποιούσα ως «όχημα» για να γίνω καλύτερη ή για να ψάξω άλλη ευκαιρία που θα με οδηγήσει στο σωστό δρόμο. Ωστόσο, εκπαίδευσα σταδιακά τον εαυτό μου να μην επιτρέπει στα εμπόδια να αποτελούν εμπόδια και να τα μετατρέπει σε ευκαιρίες που θα οδηγήσουν κάπου αλλού. Είμαι αρκετά ευλογημένη και τυχερή γιατί πλέον,  βιώνω εκείνο που λέω ως αγαπημένο μου γνωμικό από τον Mark Twain και είναι: «Οι δύο σημαντικές μέρες στις ζωή σου  είναι η μέρα που γεννήθηκες  και η μέρα που γνωρίζεις το γιατί». Ευλογημένη και τυχερή λοιπόν γιατί έχω βρει το δικό μου «γιατί». Η μέρα που το έμαθα ήταν καθοριστική, διότι ήταν η μέρα που αποφάσισα ότι δεν μπορώ να απομακρυνθώ από την εκπαίδευση και από την ανάγκη να επικοινωνώ  και να έχω συζητήσεις με τον κόσμο.

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται ή δεν τολμούν τις αλλαγές. Ίσως και να χάνουν και αρκετές ευκαιρίες. Ποια είναι η δική σας μέθοδος για να βοηθάτε όσους σας εμπιστεύονται;
Η αλλαγή είναι τρομακτική  από μόνη της, αλλά το τελευταίο διάστημα μετά την covid εποχή, καταλάβαμε ότι είναι παγίδα το να μην είσαι ευέλικτος και να μένεις συνεχώς στη ζώνη ασφαλείας σου κάνοντας μόνο τα πράγματα που γνωρίζεις. Αποδεδειγμένα, εάν δεν επιβάλεις εσύ την αλλαγή, μπορεί να σου την επιβάλουν και να βρεθείς αντιμέτωπος με εξελίξεις που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Άρα, είναι ίσως πιο φρόνιμο να εξοικειωνόμαστε σιγά σιγά με την ιδέα της αλλαγής, να προκαλούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας να ταράζει λίγο τα νερά κατά διαστήματα. 

Ποιο είναι το μήνυμα ή  ευχή που θέλετε να στείλετε για το 2024;
Να προσεγγίσουμε ξανά  την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα μας και να προσπαθήσουμε συλλογικά, να επαναφέρουμε  την αίσθηση της ασφάλειας και της έγνοιας για τον απέναντί μας, να ενεργοποιήσουμε την ενσυναίσθησή μας. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα αισθήματα του φόβου που νιώθουμε, θα περιοριστεί η αποξένωση  και σταδιακά, θα νιώθουμε ότι πολλαπλασιάζεται η χαρά  και περιορίζεται η λύπη.

*Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στο frinisolonos.com

“Η αλλαγή είναι τρομακτική  από μόνη της, αλλά το τελευταίο διάστημα μετά την covid εποχή, καταλάβαμε ότι είναι παγίδα το να μην είσαι ευέλικτος και να μένεις συνεχώς στη ζώνη ασφαλείας σου κάνοντας μόνο τα πράγματα που γνωρίζεις”.