ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ. ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Σε αντίστροφη πορεία σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων θα προωθηθεί η άρση τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα μέλη της ομάδας επιστημόνων που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για την πανδημία.

Η αρχή, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι αναφέρουν, θα γίνει στις αρχές Μαϊου με τον τερματισμό της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αύξηση του αριθμού των μετακινήσεων ανά άτομο (στις δύο ή τρεις φορές αντί για μία που είναι σήμερα). Στα μέσα Μαΐου ενδέχεται να ανοίξουν με ειδικές ρυθμίσεις και μέτρα κάποιες επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δεν θα έρχονται σε επαφή με τους πελάτες ή που αυτό θα γίνεται ελεγχόμενα. Με προτεραιότητα στα εργοτάξια και ακολούθως στα κομμωτήρια.

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών και άλλα εμπορικά κέντρα, με ελεγχόμενο αριθμό πελατών, ενώ περί τα μέσα Ιουνίου θα επιτραπεί ο εκκλησιασμός πιστών και πάλι με ελεγχόμενο αριθμό πιστών. Το ίδιο διάστημα θα μελετηθεί το άνοιγμα των αεροδρομίων για όσες χώρες θα έχουν την ίδια ή και καλύτερη πορεία σε κρούσματα από την Κύπρο. Σε σχέση με τις αθλητικές διοργανώσεις, αναμένεται οι επιστήμονες να εισηγηθούν την επανέναρξη των προπονήσεων με περιορισμούς από τα μέσα Μαΐου και επανέναρξη των πρωταθλημάτων, χωρίς όμως παρουσία φιλάθλων, τον Ιούνιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ για επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται και οι συσκέψεις με επιχειρηματικούς και εργατικούς φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές τους θέσεις.

Τα εργοτάξια των οικοδομών φαίνεται πως θα είναι από τα πρώτα που θα πιάσουν ξανά δουλειά. Προκρίνεται επίσης η λειτουργία επιχειρήσεων που είτε απασχολούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων είτε μπορούν να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εκθεσιακοί χώροι αυτοκινήτων. Σε δεύτερο στάδιο θα λειτουργήσουν ξανά εστιατόρια, καφέ και χώροι εστίασης, επίσης με περιορισμούς, ενώ για πιο μετά προγραμματίζεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και εμπορικών κέντρων.

 Μαριλένα Παναγή  

Πηγή: philenews.com