ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΙΜΗΣ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΟΜΟΡΦΑ ΝΥΧΙΑ

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης, τονίζει το πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για την υγεία των Νυχιών και των Μαλλιών μας.

Αρκετοί θεωρούν τα καλλυντικά ως το πιο βασικό βοήθημα για την εξωτερική τους εμφάνιση στην πραγματικότητα όμως είναι η διατροφή που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. 

Εύθραστα νύχια με κοιλίδες, θαμπά μαλλιά που σπάζουν εύκολα και λιπαρό δέρμα με άτονο χρώμα είναι συχνά ενδείξεις  ότι η διατροφή μας είναι ελλειπής σε κάποια θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

 

ΜΑΛΛΙΑ 

Για μειωμένη τριχόπτωση και μαλλιά λαμπερά που αναπτύσσονται φυσιολογικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε                                                                                                                

  • Βιταμίνη Α: Βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων Πηγές:    Χρωματιστά λαχανικά π.χ κόκκινες πιπεριές, πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά (π.χ   σπανάκι), συκώτι, αυγά. 
  • Βιοτίνη : Βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους στην περιοχή του τριχωτού

Πηγές:    Αυγά, συκώτι, δημητριακά

  • Σίδηρος : Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αυξημένη τριχόπτωση

Πηγές:  Κοκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγό και κάποιες φυτικές πηγές οπως σπανάχι και όσπρια

  • Χαλκός: Απαράιτητο στοιχείο για την σωστή οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής

Πηγές : Συκώτι, θαλασσινά, σπόροι

  • Ψευδάργυρος-Υπεύθυνος για την παραγωγή κερατίνης που είναι η βασική δομική πρωτείνη των μαλλιών.

Πηγές:   Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αυγά, σόγια.

 

ΝΥΧΙΑ

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγεία των νυχιών είναι οι πρωτεϊνες, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Η κύρια δομή των νυχιών είναι οι πρωτείνη (κερατίνη) γι’αυτό τον λόγο η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτείνες απο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όσπρια. Το ασβέστιο βοηθά στην ενδυνάμωση των νυχιών ενώ η έλλειψη του προκαλεί λεπτά και εύθραστα νύχια. Πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα, πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά, σαρδέλες κ.α. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην μείωση ανάπτυξης κηλίδων στα νύχια γιαυτό θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση κρέατος , γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, καστανό ρύζι, φασόλια κ.α.  Τέλος η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου δημιουργεί την ανάπτυξη λεπτών νυχιών που σπάζουν εύκολα.

 

Συμπερασματικά, μια σωστή διατροφή για την υγεία των νυχιών και των μαλλιών θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά, όπως σπανάχι, χρωματιστά φρούτα και λαχανικά που είναι συνήθως πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη Α και C. Για την ενδυνάμωση των νυχιών θα πρέπει να προστίθενται στην διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως πχ γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης, θα πρέπει να προστίθενται στη διατροφή άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όσπρια πλούσια σε πρωτείνες μιας και η βασική δομή και των τριών είναι η πρωτείνη. Τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα πρωτεινών περιέχουν συχνά σίδηρο και ψευδάργυρο, απαραίτητα συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη των νυχιών και των μαλλιών.