Καθημερινά έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο ο οποίος έχει χάσει το δρόμο του, τον εαυτό του, έχει πληγωθεί βαθιά εσωτερικά και χρειάζεται στήριξη για να επανέλθει δυνατότερος από ποτέ.
Η ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου εργάζεται στη Νέα Υόρκη, ασκώντας ένα λειτούργημα για το οποίο φαίνεται να γεννήθηκε για αυτό. Ο κλάδος της ψυχολογίας, της δίνει ενέργεια και μεγάλη δύναμη, άλλωστε το να βοηθάς τους συνανθρώπους μας, σου προσφέρει πάντα πολλά περισσότερα στο τέλος της μέρας. Η συνέντευξη μαζί της και τα όσα μοιράζεται μαζί μας αγγίζουν τον κάθε έναν μας.
Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ
Τι σε ώθησε να θες να ακολουθήσεις το επάγγελμα του Ψυχολόγου;
Δεν το σκέφτηκα ποτέ ιδιαίτερα όμως νομίζω πως είναι το λειτούργημα για το οποίο γεννήθηκα. Ήταν κάτι που έγινε αρκετά φυσικά στη ζωή μου γιατί από τον καιρό που με θυμάμαι, κάνω πάντα αυτό που αγαπώ. Στα 15 μου χρόνια, θυμάμαι είχα παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Michael Douglas ο οποίος στην πλοκή υποδυόταν έναν κλινικό ψυχολόγο. Με ιντρίγκαρε το όλο θέμα και άρχισα να το ψάχνω περισσότερο μελετώντας βιβλία ψυχολογίας καθώς και επιστημονικά άρθρα. Τελικά, αποδείχθηκε πως μπορούσα να κατανοήσω τα θέματα και είχα την ικανότητα να τα κάνω πράξη.
Από μικρή ηλικία ήθελες να βοηθάς τον κόσμο, τις φίλες σου;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Που έχεις σπουδάσει και που εργάζεσαι πλέον επαγγελματικά;
Το 2006 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία φοιτώντας στο University Of Reading για το bachelor μου στην Ψυχολογία. Ακολούθως, το 2010 μετακόμισα στην Αμερική όπου φοίτησα 3 χρόνια στο American International College για το Masters degree στην Κλινική Ψυχολογία. Αργότερα, συνέχισα τις σπουδές μου στο John Jay Criminal Justice όπου έλαωε το Postgraduate Certificate στη Forensic Psychology. Φέτος ολοκλήρωσα ένα εντατικό training στο θέμα Cognitive Behavioral Therapy in Personality Disorders από τον Aaron Beck και την κόρη του Judith Beck.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι σε δύο κέντρα στη Νέα Υόρκη όπου δέχομαι θεραπευόμενους, στο Realization Center στο Μανχάταν και στο Crespo Mental Health στην Αστορία. Έχω μόλις αρχίσει και το Online Therapy μέσω του Psychology Today.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις μέρες μας;
Η αβίωτη ζωή που κρύβει μέσα του ο κάθε ένας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και συνηθισμένα θέματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Όσο περισσότερη αβίωτη ζωή καταπιέζουμε μέσα μας τόσο θα αισθανόμαστε ότι μας «πνίγει» όταν φτάνουμε προς το τέλος με μεγάλα αποθέματα δυστυχίας και φόβου.
Πώς μπορεί ο κάθε ένας να προστατέψει την ψυχολογία του;
Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να είσαι ευχαριστημένος με το κάθε τι που κάνεις, να σου αρέσει. Την ψυχική μας υγεία μπορούμε να την προστατέψουμε με τις σχέσεις και τις σκέψεις μας. Αυτά τα δύο είναι καθοριστικά. Για να το εξηγήσω περισσότερο και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με μια μορφή σύνδεσης: στις σχέσεις μας συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας (την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους φίλους, τον περίγυρω μας γενικότερα) και στις σκέψεις μας συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας, τις εσωτερικές αντιλήψεις μας. Άρα είναι αρκετά σημαντικό να δίνουμε νόημα και να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις σχέσεις και τις σκέψεις μας.
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του;
Φυσικά. Η ψυχική μας υγεία είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε και δεν πρέπει να παραμερίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και κατ επέκταση τον ίδια μας τον εαυτό. Πρέπει να λέμε στον εαυτό μας «δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω και να μην το έχω ζήσει». Αφήνοντας να αντιληφθείς και να βγάλεις στην επιφάνεια όλα εκείνα τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, ανακαλύπτεις και το ποιος στ αλήθεια είσαι.
Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές για το άγχος και το στρες της καθημερινότητας;
Υπάρχουν πέντε σημαντικές τεχνικές για να μειώσεις το στρες σε μόλις πέντε λεπτά. Επαναπρογραμμάτισε τον εγκέφαλο σου με κρύο μπάνιο, φύγε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου αντικαθιστώντας της με θετικές σκέψεις, κάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, βγες μια βόλτα και γυμνάσου.
Πόσο η ψυχολογία του κάθενος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του;
Απόλυτα γιατί είμαστε αυτό που έχουμε σκεφτεί. Σκέψου πόσο θετικά φορτίζεται η μέρα σου όταν ξυπνήσεις το πρωί και ακούσεις τον εαυτό σου να λέει «Αισθάνομαι πλήρης», «Είμαι καλά», «Αξίζω να είμαι ευτυχισμένη». Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου αλλά πάνω απ΄όλα, χρειάζεται επιθυμία να τον καταλάβεις.
Γιατί οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι πλέον τόσο δύσκολες;
Ο «Δήμιος του Έρωτα», είναι ένα από τα βιβλία του διάσημου ψυχιάτρου Irvin Yalom μέσα από το οποίο αναφέρει πως υπάρχουν αρκετά εμπόδια όταν επιμένεις και συνεχίζεις να βλέπεις τον σύντροφο σου με έναν ρομαντικό τρόπο. Μέσα από αυτό, δεν βλέπεις ποιος πραγματικά είναι με αποτέλεσμα να μην μπορείς να μείνεις καιρό μαζί του προχωρώντας στον επόμενο και έπειτα στον επόμενο. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, με κέρδισε μια πρόταση η οποία γράφει: Η μόνη εγγύηση στη ζωή, είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών. Την είχα διαβάσει πάνω από 10 φορές και ακολούθως αναρωτήθηκα, πώς μπορούμε να βρούμε την χαρά και να την διατηρήσουμε; Οι άνθρωποι, όταν έχουν προβλήματα υποφέρουν από αναμνήσεις, είχε πει ο Freud, δηλαδή θυμούνται ασυνείδητα τι προηγήθηκε. Η ιδέα της ρομαντικής αγάπης είναι ένα όμορφο συναίσθημα που σε διαπερνά. Σε αυτή τη μορφή, έχουμε πάντα την τάση να εξιδανικεύουμε τον απέναντι μας, δηλαδή να τον βλέπουμε με μη ρεαλιστικές απόψεις και για αυτό το λόγο ότι συμβαίνει δεν διατηρείται. Ο ακραίος έρωτας, είναι αναπηρία. Άρα, σε μια ώριμη σχέση, αρχίζεις να ερωτεύεσαι λαμβάνοντας υπόψη πραγματική κριτήρια, μαθαίνεις να εκτιμάς τα στοιχεία του συντρόφου σου και αποδέχεσαι τα ελαττώματα σου. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε σε μια κρίση δεν «πεθαίνει» η σχέση αφού μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.
Σε ποιες περιπτώσεις οφείλει ο κάθε ένας από εμάς να εμπιστευτεί έναν ψυχολόγο;
Διάβαζα παλαιότερα μια συνέντευξη που είχε δώσει ο διάσημος ψυχίατρος Irvin Yalom, όπου ανέφερε το εξής: «Δεν υπάρχει τέλος στην προσωπική αλλαγή, στην προσωπική ανάπτυξη και σε όλα όσα μπορείς να μάθεις για τον εαυτό σου». Άρα, μπορούμε να πούμε πως το θεραπευτικό έργο, είναι ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης. Νομίζω πως όλοι μας το χρωστάμε στον εαυτό μας, η αυτοβελτίωση είναι το παν.
Τι σε ιντριγκάρει περισσότερο στο επάγγελμα σου;
Αυτό που με συναρπάζει στη δουλειά μου είναι πως όταν δουλεύω με άλλους ανθρώπους, βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου μέσα από αυτούς και έτσι μαθαίνω πολλά περισσότερα. Στο χώρο μας υπάρχει η απόλυτη εμπιστευτικότητα, ότι λέγεται είναι μεταξύ του ψυχολόγου και του θεραπευόμενου. Τους δίνουμε τρομερή στήριξη και αισθάνομαι τυχερή που μπορώ σε καθημερινή βάση να προσφέρω χαρά και ανακούφιση σε ανθρώπους που το έχουν απόλυτη ανάγκη.
Αντιλαμβάνεσαι με το που θα δεις τον άλλο απέναντι σου εάν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα;
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον θεραπευόμενο σου. Χρειάζεται να δουλέψεις μαζί του ως ομάδα για να φέρεις στην επιφάνεια όλα εκείνα που τον προβληματίζουν. Όταν πια θρηνήσει για αυτά τα πράγματα και τα αποβάλει, τότε θα έρθει η κάθαρση μέσα του. Εκείνη τη στιγμή θα μπορεί να στραφεί σε εκείνα που έχουν σημαντική αξία για τον ίδιο.
Ποια είναι τα δικά σου όνειρα στον τομέα σου;
Είναι ένα λειτούργημα που καθημερινά έχει να σου διδάξει τόσα πολλά και εγώ μαθαίνω συνέχεια. Όνειρο μου είναι να αφήνω κι εγώ με τον τρόπο μου και τις γνώσεις μου το δικό μου αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων που έρχονται κοντά μου για ένα καλύτερο αύριο.