ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΑΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Συμβουλές για το πως να διαβάζεις καλύτερα, να συγκεντρώνεσαι περισσότερο, να θυμάσαι πιο πολλά, και γενικότερα, να κάνεις πιο αποδοτικό τον χρόνο που αφιερώνεις στο διάβασμα.

Ο μαθηματικός Γιάννης Λαζάρου μοιράζεται με τους αναγνώστες του Dolce σημαντικές συμβουλές σχετικά με το διάβασμα.

 

Θα ήθελα κατ αρχήν να τονίσω πως τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους και δεν υπάρχει μια ιδανική συνταγή για όλους ιδιαίτερα για νεαρά άτομα ηλικίας 13-18 χρονών που στον εσωτερικό τους κόσμο διαδραματίζεται κυριολεκτικά μια έκρηξη συναισθημάτων και ορμονών. Οι συμβουλές για άλλους θα δουλέψουν περισσότερο, για άλλους λιγότερο.

 

Καθημερινό διάβασμα που γίνεται συνήθεια.  Αρχικά μπορείς να διαθέσεις μία ώρα την ημέρα. Θα πρέπει το διάβασμα να γίνει συνήθεια, γι’ αυτό σύμφωνα με έρευνες είναι σημαντικό να το εντάξετε στην καθημερινότητα σας τουλάχιστον για τις 66 πρώτες μέρες.

 

Βάλε συγκεκριμένη ώρα (όταν φτιάχνεις το πρόγραμμά σου ή απλά με ένα reminder στο κινητό)

 

Είναι σημαντικό να το κάνεις κάθε μέρα, την ίδια ώρα περίπου, γιατί έτσι εγκαθίσταται πολύ πιο εύκολα η συνήθεια.

 

Ετοίμασε όλα όσα χρειάζεσαι τα οποία θα σε βοηθήσουν στο διάβασμα (περιβάλλον μελέτης).

Είναι σημαντικό, εάν χρειάζεσαι ειδικό φωτισμό, μουσική, ησυχία, προσωπικό χώρο, πιθανά σνακς κλπ., να τα έχεις κανονίσει όλα αυτά ΠΡΙΝ αρχίσεις το διάβασμα για να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλός φωτισμός και δεν εννοώ έντονος γιατί κουράζει τα μάτια το ίδιο όπως και ο ανεπαρκής (φτωχός) φωτισμός.

 

Σύντομα διαστήματα, αρκετά διαλείμματα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε μια διαδικασία το πολύ 5 λεπτά! Έτσι, μικρές εκρήξεις συγκέντρωσης συχνά επαναλαμβανόμενες, είναι πολύ πιο αποδοτικές απ΄ότι μία μεγάλη περίοδος.

Ακόμα και εάν έχεις μόνο 10 λεπτά, δοκίμασέ το! Κάτσε διάβασε, αυτά τα 10 λεπτά.

Στη συνέχεια κάνε διάλειμμα.

Και ξαναδιάβασε για άλλα 10 λεπτά.

Μπορεί να γίνει και με 25-λεπτα με 5 λεπτά διάλειμμα. Αυτή η προσέγγιση της “καταμερισμένης μάθησης” είναι πολύ αποδοτική γιατί τιμά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό!

Το μυαλό μας χρειάζεται χρόνο να ανακάμψει και να επαναφορτιστεί, χρόνο για “πρωτεϊνοσύνθεση“.

Ο εγκέφαλός σου αφομοιώνει αυτά που έμαθε στις περιόδους ξεκούρασης!

Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που πολλοί πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές αμελούν.

Το να καθίσεις και να διαβάζεις για  πολλές ώρες, δεν είναι μόνο βαρετό, αλλά δημιουργεί κούραση, υπερένταση, και εύκολη διάσπαση προσοχής.

 

ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ!

Κι όμως, στο διάβασμα βοηθάει πολύ γιατί καθαρίζει το μυαλό σου, διώχνει εν μέρει ζαλάδα και πονοκέφαλο από την κούραση του διαβάσματος και σου δίνει ενεργεία να συνεχίσεις.

Μην περιμένεις να αισθανθείς δίψα για να πιεις νερό. Τότε είναι ήδη αργά, ο οργανισμός σου είναι αφυδατωμένος.

Τα πρώτα σημεία δίψας είναι αφυδάτωση του στόματος, και στη συνέχεια θόλωμα στο μυαλό.

Μετά έρχεται το αίσθημα της δίψας.

Άλλος τρόπος να ενυδατώνεσαι συχνά και εύκολα είναι να τρως πολλές τροφές πλούσιες σε νερό (λαχανικά – αγγούρια, ντομάτες, μαρούλια κλπ, και φρούτα – πορτοκάλια, μανταρίνια, καρπούζι, πεπόνι).

 

Βάζουμε μικρούς και εφικτούς στόχους

Ένας απ’τους σπουδαιότερους λόγους που οι άνθρωποι δεν κατακτούν τους στόχους τους είναι επειδή τους θέτουν υπερβολικά ψηλά. (Ο άλλος λόγος είναι να μην θέτουν καθόλου, πράγμα εξίσου καταστροφικό).

Θέσε μικρούς και εφικτούς στόχους, και προσπάθησε να τους ξεπεράσεις αν έχεις όρεξη. Αλλά κράτα τους ηλιθιωδώς μικρούς ώστε να είναι πιο εύκολο να τους κάνεις από το να μη τους κάνεις.

Πηγές:

http://www.e-psychology.gr