ΑΝΝΑ ΚΟΡΤΕΣΗ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Όλοι έχουμε ακολουθήσει σε κάποια φάση της ζωής μας κάποιο είδος στερητικές δίαιτας.

Η Διαιτολόγος και Κλινική Διατροφολόγος Άννα Κορτέση, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές.

 

Οι δίαιτες που χαρακτηρίζουμε έως στερητικές, είναι αυτές που περιορίζουν σημαντικά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε ή σας απαγορεύουν ορισμένα είδη τροφίμων.

 

Οι δίαιτες αυτού του είδους συνήθως έχουν στόχο να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων και να προκαλέσουν έλλειψη ενέργειας, προκειμένου να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, ενώ η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Η στερητική διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, απώλεια μυών και μειωμένο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας να ανακτήσετε το βάρος που χάσατε αφού τελειώσει η στερητική δίαιτα.

 

Η καλύτερη προσέγγιση για να χάσετε βάρος χωρίς να αισθανθείτε στερημένοι είναι να επικεντρωθείτε σε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, αντί να κάνετε αυστηρή δίαιτα ή να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά ορισμένα είδη τροφίμων.

 

Είναι σημαντικό να μην αισθάνεστε στερημένοι όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία και αναίσθητη κατανάλωση παραπανίσιων θερμίδων στην πορεία.

Μερικοί τρόποι για να μη στερείστε το φαγητό κατά την απώλεια βάρους είναι:

  1. Επικεντρωθείτε σε ολόφρεσκα τρόφιμα: Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών όπως ποικιλίες οσπρίων, ψάρια και κοτόπουλο, και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και δώστε γεύση με διάφορες γαρνιτούρες: Αντί να επικεντρωθείτε αποκλειστικά στην κατανάλωση κρεάτων, προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, και γαρνίρετε τα με διάφορες σάλτσες όπως σάλτσα ντομάτας, σως τεριγιάκι ή γιαουρτιού και μουστάρδας.
  3. Πειραματιστείτε με νέες συνταγές: Ξεκολλήστε από τα ίδια και τα ίδια φαγητά ούτως ώστε να καλύπτετε καθημερινά την ανάγκη σας για ποικιλία στη διατροφή. Μπορείτε να ανακαλύψετε νέες συνταγές που χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά και να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας με γεύσεις που σας αρέσουν πραγματικά.
  4. Απολαύστε το φαγητό σας: Σταματήστε το χρόνο και επικεντρωθείτε στην μυρωδιά, την γεύση, την υφή και την αίσθηση που αφήνει κάθε μπουκιά στο στόμα σας. Αφιερώστε χρόνο να απολαύσετε το φαγητό σας, αργόσχολα και συγκεντρωμένα. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαμβάνετε το φαγητό σας περισσότερο και θα αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με αρκετά λιγότερες θερμίδες.
  5. Μην παραλείπετε γεύματα: Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε γεύματα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές και υπερβολικό άγχος για το φαγητό και στη συνέχεια, σε αχρείαστες υπερφαγίες λόγω μη ισορροπημένων επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
  6. Αντί να αντικαταστήστε τα αγαπημένα σας φαγητά με πιο υγιεινές εκδοχές όπως, για παράδειγμα, να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς που δεν θα αποφέρουν αλλαγή στο χάσιμου βάρους σας, ξεκινήστε να καταναλώνετε αυτά που αγαπάτε σε μικρότερες και συχνότερες ποσότητες. Εάν δηλαδή λατρεύετε μια συγκεκριμένη σοκολάτα, θα ήταν πιο ωφέλιμο να την μοιράσετε και να την καταναλώσετε σε δυο ή τρία ξεχωριστά διαστήματα μέσα στην ημέρα ώς ενδιάμεσο, παρά να την καταναλώσετε αμέσως μετά από κάποιο κυρίως γεύμα.

Μια στερητική διατροφή μπορεί πολύ εύκολα να έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό. Όταν στερούμαστε το φαγητό, ο εγκέφαλος αποστέλλει σήματα στο σώμα για να αναζητήσει τροφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η επιθυμία για γλυκά ή αλμυρά σνακ, έντονη πείνα, αίσθημα εξάντλησης και κόπωσης.

Συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό σε θέματα διαιτολογίας και διατροφής, που μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό πλάνο διατροφής που θα βασίζεται πάνω στις τροφές που σας αρέσουν αλλά και που αρμόζουν και δένουν εύκολα με την καθημερινότητά σας.

 

GEL ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ