ΑΝΤΡΕΑΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Η ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Οι καλύτερες περιπέτειες στην Κύπρο αρχίζουν στο Ungravity Climbing  με τους δύο νέους Αντρέα και Μαντώ να μας προσ(κ)αλούν σε μοναδικές περιπέτειες, εξορμήσεις και νέες εμπειρίες που θα συζητάς και θα αισθάνεσαι περήφανος για μια ζωή!

Αναρρίχηση σημαίνει περιπέτεια, δράση, άσκηση, μα το σημαντικότερο, η επιβράβευση ότι μπορείς κι εσύ να τα καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου, να αποκτήσεις ένα χόμπι που θα σε γεμίζει, καθώς και η εκπληκτική θέα που θα έχεις την ευκαιρία να δεις από τα ομορφότερα και ψηλότερα σημεία της Κύπρου μας που στο τέλος της μέρας θα είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί!

 

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ   

 

Πώς πήρατε την απόφαση να αρχίσετε από κοινού τη σχολή αναρρίχησης;
Οι δύο μας είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε περιστασιακά projects. Σιγα σιγά, η Μαντώ με έφερε προς το κομμάτι της γυμναστικής και εγω την επηρρέασα προς το κομμάτι της αναρρίχησης. Βλέποντας ότι υπήρχε άψογη συνεργασία, δώσαμε τα χέρια και βάλαμε μπρος για τη Σχολή Αναρρίχησης Ungravity Climbing το Σεπτέβρη του 2019.

Πώς ξεκίνησαν όλα;
Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ερχόμενος πίσω στην Κύπρο απόφοιτος από το Πολυτεχνείο Βουδαπέστης, άρχισα να δοκιμάζω διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες με σκοπό να δημιουργήσω ένα hobby. Έπειτα από διάφορες δοκιμές όπως σκι, ορειβασία (που απέτυχα παταγωδώς), είχε φτάσει η σειρά της αναρρίχησης. Όταν ακούμπησα στο βράχο και τα πόδια μου έφυγαν από το έδαφος, ένιωσα την τέλεια σύνδεση. Ο ενθουσιασμός ήταν άπειρος! Ήξερα από εκεινη τη στιγμή ότι αυτό ήταν το άθλημα που θα κολλήσω μαζί του. Έπειτα, το πάθος για αυτό το άθλημα με περιέλουσε διαχρονικά, οπότε ξεκίνησε μια σταθερή πορεία εξέλιξης, όχι μόνο προσωπικής αλλά κυρίως μιας ανάγκης να μοιραστώ με το ευρύτερο κοινό αυτή την εμπειρία. Να μεταδώσω, να προσφέρω και να δώσω την ευκαιρία σε άτομα όλων των ηλικιών να δοκιμάσουν την αναρρίχηση τόσο στα βράχια αλλά κυρίως να υπάρχει ένας εσωτερικός χώρος σαν αυτό που δημιουργήσαμε, ούτως ώστε ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση και να έρθει σε πρώτη επαφή με τη δραστηριότητα αυτή σε απόλυτα ασφαλής συνθήκες.

   Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού και τι σας λένε τώρα πια;
Η αναρρίχηση δεν ήταν πολύ δημοφιλής άθλημα. Ίσως και ακόμη σήμερα να χρειάζεται χρόνο. Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για μας κατά πόσο θα τα καταφέρναμε. Αυτή ήταν και η πρώτη εκτίμηση του κόσμου που ταυτόχρονα όμως ενθουσιαζόταν με την ιδέα και τον χώρο, οπότε έδιναν 1-2 ευκαιρίες για να πάρουν μια γευση του τι εστί αναρρίχηση. Πλέον σήμερα, παιδιά και ενήλικες, φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν κλασσικά αθλήματα ή δραστηριότητες που είχαν μέχρι τώρα με σκοπό να συνεχίσουν με την αναρρίχηση. Σαν αποτέλεσμα, ο ενθουσιασμός άρχισε να εξαπλώνεται και σιγά σιγά η αναρρίχηση κέρδισε έδαφος. Αυτό πιστεύω είναι ότι πιο ελπιδοφόρο για μας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε με τα κεφάλια κάτω και με σκληρή δουλειά να συνεχίσουμε επειδή ακόμα υπάρχει δρόμος για την επιτυχία.

Είναι μόνο για τους τολμηρούς;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στον εσωτερικό χώρο που έχουμε διαμορφώσει (Indoor Climbing Gym) μπορεί ο καθένας να έρθει να σκαρφαλώσει. Δεν χρειάζονται ούτε ψηλές αθλητικές επιδόσεις ούτε να ριψοκίνδυνέψουν. Ο χώρος έχει δημιουργηθεί με 100% προδιαγραφές εσωτερικού χώρου αναρρίχησης (EN Standards), κάτι που υποδηλώνει ότι όλες οι κατασκευές έχουν διεκπεραιωθεί κάτω από μελέτες. Πέραν από αυτό, το γυμναστήριο έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδεις από τις σχετικές υπηρεσίες και επίσης, κατέχει και την ειδική πιστοποίηση Κ.Ο.Α. Επομένως, το κάθε άτομο μπορεί να μας επισκεφτεί και να σκαρφαλώσει με ασφάλεια υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτή.

Πώς και ποια είναι η ιδανική περίοδος για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και να ξεκινήσει την αναρρίχηση;
Ο κόσμος μπορει να επικοινωνήσει κατευθείαν τηλεφωνικά (99523024/99077238), με email (ungravityclimbing@gmail.com) ή ακόμα μέσω Instagram / Facebook (@ungravityclimbing). Οι ώρες λειτουργίας είναι 11:00 – 21:00 τις καθημερινές και κάθε Σάββατο 10:00 18:00. Η σχολή στον εσωτερικό χώρο λειτουργεί ολόχρονα οπότε ο κόσμος μπορεί να επικοινωνήσει και να κρατήσει μια ώρα που τον βολεύει για να μας επισκεφτεί. Για τις εξωτερικές δραστηριότητες, επίσης μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που έχουμε στο νησί μας, εκτός την πολύ ζεστή καλοκαιρινή περίοδο.

Ποια είναι τα θετικά του αθλήματος; Δεν μπορώ να μην φέρω στο μυαλό την εκπληκτική θέα από ψηλά που λίγοι βλέπουν!
Καταρχάς, είναι μία διέξοδος για απόδραση στη φύση που οι πιο πολλοί από μας έχουμε ανάγκη, λόγω της ζωής στην πόλη. Υπάρχουν πολύ όμορφοι προορισμοί στην Κύπρο, και τους περισσότερους μπορούμε να τους επισκεφτούμε με μια μονοήμερη εκδρομή. Στους προορισμούς αυτούς οι άνθρωποι απολαμβάνουν μαγευτική θέα, κάποτε με το άγριο της φύσης, βεβαίως με το στοιχείο του βράχου, άλλοτε με αντίθεση Βράχος / Θάλασσα όπως έχουμε στο Κάβο Γκρέκο, και άλλες φορές το υψόμετρο (Τρόοδος). Πέραν από τη φύσική ομορφιά των πεδίων, η πρόκληση της ανάβασης που μας φέρνει η αναρρίχηση, μας εντάσσει στο άγριο περιβάλλον. Ένας έμπειρος αναρριχητής, χρειάζεται πρώτα να προσαρμοστεί στο φυσικό πεδίο που βρίσκεται, έτσι ώστε να καταφέρει να υποστηρίξει ψυχολογικά την προσπάθεια του για να ανέβει μέχρι την κορυφή. Όλη αυτή η διαδικασία, στο τέλος αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης αλλά και ανανέωσης καθότι όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η αναρρίχηση σε καθηλώνει σαν δραστηριότητα, χωρίς να αφήνει περιθωρια για δευτερες σκεψεις ή ότιδήποτε αρνητικό μας απασχολεί στην καθημερινότητα μας.

Ποιες εμπειρίες σας έχει προσφέρει η αναρρίχηση;
Η αναρρίχηση μας έχει ταξιδέψει σε απίθανα φυσικά πεδία στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μακριά από τις μεγαλουπόλεις, ανακαλύψαμε άφθονη φυσική ομορφιά σε βουνά, πεδιάδες, κοιλάδες κτλ. Σημαντικό επίσης, είναι το ότι σαν εξωτερική δραστηριότητα, η αναρρίχηση προσελκύει κόσμο που του αρέσει να δραπετεύει στη φύση για να βρει ηρεμία και πνευματική ξεκούραση. Εκει λοιπόν, συναντάς τους ανθρώπους στην καλύτερη τους έκδοση. Τους ίδιους ανθρώπους που αν τους συναντούσες στην πόλη, στο δρόμο, στην τράπεζα ή σε μια δουλειά, δεν θα έβρισκες την ίδια σύνδεση, περιλαμβανομένου και του εαυτού μας. Όλο αυτό, σου αφήνει μια ευχάριστη κυρίως εμπειρία, κάθε φορά που ένα ταξίδι ολοκληρώνεται. Επανακτάς την πίστη σου στην ανθρωπότητα και γεμίζεις κουράγιο για να συνεχίσεις, μέχρι την επόμενη εξόρμηση.

Στο χώρο σας έρχονται και σχολεία;
Στο γυμναστήριο μας μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλα σύνολα όπως σχολεία, Προσκοπεία, summer schools κ.α. Έχουμε εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες που μπορούν να υποστηρίξουν με επιπρόσθετες υπηρεσίες, αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε πελάτη.

Μπορεί μια οικογένεια να ζήσει την εμπειρία της αναρρίχησης;
Βεβαίως, είναι μια εξαιρετική εμπειρία και για όλη την οικογένεια. Στη περίπτωση αυτή οι επισκέπτες έχουν την επιλογή είτε να σκαρφαλώσουν μόνοι τους αυτόνομα είτε να κλείσουν με έναν εκπαιδευτή και να παρακολουθήσουν μάθημα. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος προσφέρεται βεβαιως για τους ενήλικες αλλά και για παιδιά από 4-5 χρονών και πάνω.

       Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός; Και εάν ναι, υπάρχει στη σχολή σας;
Κατά βάση, το μόνο που χρειάζεται είναι τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης. Τα παπούτσια αυτά, μπορεί ο επισκέπτης να ενοικιάσει στο κατάλληλο μέγεθος από το γυμναστήριο μας με ένα πολύ μικρό κόστος. Οπότε ο επισκέπτης, δεν χρειάζεται να έχει κανένα ειδικό εξοπλισμό. Το μονο που χρειάζεται είναι να έρθει στο χώρο με αθλητική ενδυμασία και διάθεση για περιπέτεια.

    Πόσο συχνά οργανώνεται εξορμήσεις με αναρριχήσεις στη φύση και ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Γενικότερα, φροντίζουμε τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο να διοργανώνουμε εκδρομές σε διάφορα μέρη για αναρρίχηση, με σκοπό να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με το βράχο. Εκεί, επίσης παρέχουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (παπούτσια, σχοινιά, ζώνες, κράνη κτλ) οπότε υπάρχει πλήρης υποστήριξη από τη πλευρά μας. Επιλέγουμε σημεία τα οποία είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα (family friendly), έτσι ώστε ο καθένας ειτε μόνος ειτε με παρέα, να μπορεί να μας ακολουθήσει. Πέρα από τις οργανωμένες εξορμήσεις, σχεδόν κάθε Σαββατοκυρίακο οι αναρριχητές επισκεφτόμαστε τα βράχια, οπότε μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας όποτεδήποτε και να ζητήσει να μας ακολουθήσει σε κάποια εξορμηση, παρεϊστικα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και να αποκτήσει την πρώτη του αναρριχητική εμπειρία ασφαλισμένα, υπό τις κατευθύνσεις κάποιου έμπειρου αναρριχητή.

  Τι παρέχετε γενικότερα στη σχολή;
Μαζί μας μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το μηδέν, για να μάθει τα βασικά βήματα της αναρρίχησης. Είναι σημαντικό να ενταχθεί κάποιος με υποστήριξη και ασφάλεια στο άθλημα. Θα αποκτήσει μια πρώτη άποψη και έπειτα, αν το αποφασίσει μπορεί να συνεχίσει, είτε με το να ενταχθεί σε ένα τμήμα της δυνατότητας του (αρχάριων ή προχωρημένων) τα οποία διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύξει τις ικανότητες του βελτιώνοντας την τεχνική αλλά και αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμικότητα αλλά και αντοχή. Πέραν από αυτό, ο καθένας μπορεί να θέσει τους δικούς του προσωπικούς στόχους. Είτε καθαρά και μόνο για δική του αυτοβελτίωση/άσκηση/ευεξία, είτε για να μπορέσει να βγει πιο ικανός στα βράχια και να βελτιώσει τις επιδόσεις του ή ακόμα και να ακολουθήσει το αθλητικό κομμάτι και να διαγωνιστεί σαν αθλητής αναρρίχησης σε αγώνες. Όποιο και αν είναι το κομμάτι που θέλει ο καθένας προσωπικά να ακολουθήσει, στη σχολή μας, μπορεί να βρει πλήρης υποστήριξη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές μας.

   Έχετε κάποιες εμπειρίες να μοιραστείτε μαζί μας από αναρριχήσεις σας στο εξωτερικό;
Κατά καιρούς, με διάφορες σχοινοσυντροφιές, έχω καταφέρει να επισκεφτώ μέρη με άπειρη φυσική ομορφιά, όπως είναι οι Γαλλικές άλπεις (Chammonix), που είναι το μέρος που γεννήθηκε η αναρρίχηση πριν από μερικούς αιώνες, τα μοναδικά Μετέωρα στην Ελλάδα, όπως και την κορυφή του Ολύμπου, το λεγόμενο «Στεφάνι» που θεωρείται ο θρόνος του Δία. Επίσης, έχω σκαρφαλώσει σε αρκετά μέρη στην Ελλάδα, όπως και στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Γενικότερα, αυτό που αποκόμισα από τα ταξίδια αναρρίχησης στο εξωτερικό, είναι το πόσο διαδεδομένα είναι τα αθλήματα του βουνού γενικότερα (ορειβασία, αναρρίχηση, σκι). Λόγω και των φυσικών πλούτων των ευρωπαϊκών χωρών, έχει καλλιεργηθεί στην κουλτούρα τους η άθληση στο βουνο, από πολλές δεκαετίες πριν.

Τι αρέσει περισσότερο στον κόσμο όταν έρχεται στο κέντρο σας; Και τι προσφέρει γενικότερα η αναρρίχηση;
Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε καθημερινά από καινούριο κόσμο που μας επισκέπτεται, είναι ότι εντυπωσιάζονται με το χώρο αλλά και με την ευκαιρία που έχουν για να δοκιμάσουν κάτι τόσο μοναδικό.

Για μας στη σχολή Ungravity Climbing η μεγαλύτερη αποστολή μας είναι να μεταδώσουμε την γνώση και την εμπειρία για το άθλημα μας, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί σιγά σιγά μια ευρύτερη αγάπη για το βουνό και τα αθλήματα που προσφέρει. Ενδεχομένως αυτό θα φέρει και την ανάπτυξη του αθλήματος ευρύτερα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο πλέον. Στο αθλητικό κομμάτι, διεξάγονται πανευρωπαϊκοί αλλά και παγκόσμιοι αγώνες τις τελευταίες 2 δεκαετίες και επίσης ήταν ενταγμένο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να μοιραστώ το ότι αυτό που κρατάει τη φλόγα αναμμένη για το πάθος για την αναρρίχηση, είναι η επαφή με τη φύση. Η αναρρίχηση μας οδηγεί σε ομορφα φυσικά πεδία, στα οποία θα ήταν δύσκολο να ανακαλύψουμε διαφορετικά. Μέσα από αυτό, καλλιεργούμαστε σαν άτομα και σαν ομάδες με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος. Κατ’επέκταση, η άσβεστη επιθυμία για να μοιραστούμε απλόχερα την εμπειρία μας αυτή με όλο τον κόσμο.

Είναι πλέον και η κύρια απασχόληση σας λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει;
Πλέον το γυμναστήριο είναι η κύρια απασχόληση μου, λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί και του αυξημένου αριθμού του κόσμου που μας επισκεπτεται καθημερινά. Πέραν από αυτό, η άλλη μου ειδικότητα είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, όπου δραστηριοποιούμαι στον κατασκευαστικό τομέα. Αποκλειστικός συνεργάτης πλέον τον τελευταίο ένα χρόνο είναι η Μαντώ, επαγγελματίας εκπαιδευτής Φυσικής Αγωγής, η οποία έχει ειδικευτεί στο κομμάτι της αναρρίχησης και πλέον και γι’αυτήν η σχολή είναι η κύρια της δραστηριότητα, εφόσον μοιραζόμαστε τα καθήκοντα από κοινού.

Σας βοηθά να ξεφύγετε από την καθημερινότητα;
Απόλυτα! Η αναρρίχηση λόγω της κάθετης κίνησης, οπότε το άτομο ανεβαίνει πάνω από το έδαφος, από το πρώτο μόλις σκαλάκι, χωρίς να χρειαστεί καν να ανέβει σε σημαντικό ύψος, βάζει κατευθείαν τον εγκέφαλο σε πλήρη συγκέντρωση ως προς την άσκηση αυτή. Μην ξεχνάτε πως για να κινηθεί το σώμα προς τα πάνω, χρειάζονται να λειτουργήσουν πολλές μυικές ομάδες μαζί συντονισμένα. Αυτό έχει τεράστια διαφορά από το να κάνεις μία επανηλημμένη κίνηση με βάρη όπως π.χ. δικέφαλο, όπου ασκείται μόνο ένας συγκεκριμένος μύς. Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος αφοσιώνεται πλήρως στην κινησιολογία του σώματος για να κρατηθεί στον τοίχο. Επίσης, καμία κίνηση δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς η ίδια. Σε μια «αναρριχητική διαδρομή» όπως ονομάζουμε τα κομμάτια που σκαρφαλώνουμε είτε στον τοίχο είτε στο βράχο, υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις (πιασίματα / πατήματα) καθώς και διαφορετικές λαβές που το άτομο θα πρέπει να βρεί και ακολουθήσει με τη σωστή σειρά, έτσι ώστε να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή. Αυτό ταυτόχρονα το κάνει και διασκεδαστικό, επειδή καταλήγει σαν ένα παιχνίδι ή σαν «πρόβλημα» όπως το ονομάζουμε, επειδή το άτομο προσπαθεί να βρει τη λύση, τις σωστές κινήσεις δηλαδή, για να καταφέρει να πετύχει με μία συνεχόμενη προσπάθεια να σκαρφαλώσει από τη βάση της διαδρομής μέχρι την κορυφή.