ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σε μια παρτίδα σκάκι που θα συζητηθεί, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Γιάννος Λακκοτρύπης αποκαλύπτουν στο Dolce.com.cy τι συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί παραιτήθηκε από Υπουργός και ποια τα επόμενα πλάνα τους

Ταιριάζετε στην πολιτική. Όμως η πολιτική τελικά ταιριάζει στη δική σας ιδιοσυγκρασία;

Γιάννος Λακκοτρύπης:Όταν η πολιτική λειτουργεί ως εργαλείο για προώθηση των συμφερόντων του απλού πολίτη, για την ισότητα, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία, την δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, φυσικά και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Όταν όμως εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα​, τότε ούτε της ταιριάζω, ούτε μου ταιριάζει.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής που δεν ανέχεστε και δεν θα ανεχτείτε ποτέ και με όποιο κόστος;

Γιάννος Λακκοτρύπης: Την υποκρισία και τον λαϊκισμό. Είναι δύο χαρακτηριστικά της πολιτικής που απεχθάνομαι και που συναντάμε δυστυχώς πολύ συχνά στην Κύπρο. Δεν ανέχομαι επίσης το ψέμα και την υπεροψία. Ποιος μπορεί να ανεχτεί, λόγου χάρη, τον πολιτικό αρχηγό, το δικηγορικό γραφείο του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη Κύπρο, να εκβιάζει τον Κυπριακό λαό με καταψήφιση του προϋπολογισμού για δήθεν θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Επίσης, πως μπορεί να γίνεται ανεχτός υπουργός, ο οποίος ανακοινώνει δράσεις αυτόβουλα και αυθαίρετα ωσάν να θεωρεί την δημοκρατία τσιφλίκι του. Που φτάσαμε τέλος πάντων!

Υπήρξαν στιγμές που σας ανάγκασαν λόγω διαφόρων καταστάσεων, να γίνεται κάτι άλλο από αυτό που είστε;

Γιάννος Λακκοτρύπης: Κατηγορηματικά όχι! Θέλω πάντα να είμαι ο εαυτός μου και ακριβώς αυτό είμαι, γιατί, προφανώς, όλοι οι άλλοι είναι κρατημένοι. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που γίνομαι κάποτε συγκρουσιακός. Έχω διαφωνήσει και αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, για σκοπούς αξιοπρέπειας και ηθικής. Δεν θα μπορούσα να παραμείνω σε αυτό το κόμμα, φιμωμένος και πιόνι του κάθε καιροσκόπου, χωρίς να εκφέρω άποψη. 

Είστε ένας από τους πιο αγαπημένους υπουργούς που πέρασαν από το Προεδρικό. Γιατί αποχωρίσατε; Είχατε προβλέψει τα όσα θα ακολουθούσαν;

Γιώργος Λακκοτρύπης: Μετά από 7 ½  χρόνια στην υπουργική θέση, ένιωσα ότι ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος και είχε έρθει η ώρα να γυρίσω σελίδα. Δεν σας κρύβω ότι είχα ζητήσει από τον ΠτΔ να αποχωρήσω πολύ πιο πριν τον Ιούλιο του 2020, αλλα ψάχναμε τη κατάλληλη στιγμή για να διασφαλίσουμε ομαλή μετάβαση. Με τις ανατροπές που επέφερε η πανδημία, βρέθηκε το παράθυρο αποχώρησης μου, που πιστεύω έγινε πολύ ομαλά, όπως θα το ήθελε τόσο ο ΠτΔ όσο και εγώ.

Ηρεμήσατε ή μετανιώνετε για την απόφαση σας;

Γιώργος Λακκοτρύπης: Υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις το πόστο του υπουργού και ελπίζω να ανταπέδωσα κατά το ελάχιστο την αγάπη και εμπιστοσύνη του κόσμου. Όμως, πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει ως άνθρωποι και ως κοινωνία να εξελισσόμαστε συνεχώς. Η αλλαγή είναι απαραίτητη τόσο για εμάς τους ιδίους όσο και για τα πόστα που υπηρετούμε. Η αποχώρηση μου, επέτρεψε να μου ανήκει ξανά κάτι εξαιρετικά πολύτιμο, ο χρόνος μου.

Θυμώνετε κι εσείς πλέον με τους πολιτικούς, τις αποφάσεις τους, την ανασφάλεια που προκαλούν;

Γιώργος Λακκοτρύπης: Έχω βιώσει τι σημαίνει να παίρνεις αποφάσεις πολιτικής, πολλές φορές δύσκολες, οπόταν γνωρίζω από πρώτο χέρι το άγχος να είναι οι σωστές και προς όφελος του λαού γενικότερα. Εξάλλου, αλάθητος είναι μόνο εκείνος ή εκείνη που διαλέγει την εύκολη λύση να μη λαμβάνει αποφάσεις για τίποτα. Πρέπει όμως τα λάθη να διορθώνονται και να προχωράμε μπροστά.

Γιάννος Λακκοτρύπης: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου έξαρση του λαϊκισμού από πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων. Βλέπουμε να θυσιάζεται το δημόσιο συμφέρον στο βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των προσωπικών συμφερόντων. Σας έχω ήδη αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα, αλλά δυστυχώς η λίστα δεν εξαντλείται εκεί.

Εάν περνούσατε μια βόλτα από το Προεδρικό, ποια συμβουλή θα δίνατε στον Πρόεδρο;

Γιώργος Λακκοτρύπης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το 2013 που ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης, η χώρα πέρασε και περνά από πολλές κρίσεις. Είτε αυτές έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία, είτε έχουν να κάνουν με εσωτερικά θέματα (που πολλές φορές προκαλούμε στους εαυτούς μας) όπως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.  Κάθε φορά, ξεπερνούσαμε τις κρίσεις με το να παραμένουμε προσηλωμένοι σε εκείνα που έπρεπε να γίνουν, αποφεύγοντας να αναλωνόμαστε στα μικρά και στα ασήμαντα. Έτσι και τώρα, πιστεύω ο ΠτΔ και η ομάδα του θα πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στα μεγάλα θέματα όπως η πανδημία, το Κυπριακό, οι αναπτυξιακοί πυλώνες της οικονομίας, η ισορροπία και συνοχή της κοινωνίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, η γεωπολιτική μας θέση και άλλα παρόμοια.

Γιάννος Λακκοτρύπης: Αφού το σημερινό μας θέμα είναι το σκάκι, θα του έλεγα, τώρα που θα μεταβεί στην πενταμερή σύνοδο, πως η πολιτική είναι όπως το σκάκι. Χρειάζεται μια πολύ καλά οργανωμένη στρατηγική, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, καθώς και συνεχής επαγρύπνηση. Το πιο σημαντικό δε, είναι να ξέρει πως δεν πρέπει να κολλά στις στερεότυπες συνταγές. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η ευρηματικότητα είναι τα συστατικά που συνήθως επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεπώς η τόλμη και τα υπολογισμένα ρίσκα θα πρέπει να αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.

 

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ