ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ “ΟΔΗΓΙΕΣ” ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΜΑ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Για να είσαι η «τέλεια» μαμά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσπάθειες και κανένας οδηγός με σημαντικά τιπς!

Αρκεί να παραμένεις ο εαυτός σου, να ωριμάζεις βεβαίως, να δέχεσαι τις πολλές, νέες αλλαγές στη ζωή σου και φυσικά να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα ματάκια του παιδιού σου, λαμβάνοντας υπόψη κάθε ανησυχία του ακόμη και εάν δεν ακούγεται τόσο σοβαρή ή σημαντική.

 

Όταν απασχολεί κάτι το παιδί σου, ακόμη και εάν πρόκειται για κάτι ασήμαντο για τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας, για να απασχολεί το μυαλό του, σημαίνει πως πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να δείξεις την ανάλογη σοβαρότητα. Γιατί αυτό, είναι το πρώτο μυστικό για να κερδίζεις βήμα βήμα την εμπιστοσύνη του.

 

Τα παιδιά μας δεν χρειάζονται να είμαστε από πάνω τους 24 ώρες το 24ωρο μα ούτε και να τα κανακεύουμε συνεχώς. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε, η ποιότητα. Τις ώρες που θα είσαστε μαζί, να είστε εκεί και να μην σας απασχολεί τίποτα άλλο. 

 

Ποτέ μου δεν υπήρξα η τυπική μαμά και εάν με ρωτάς, ναι, κάποιες φορές αισθάνομαι τύψεις για αυτό. Είμαι μια μητέρα υπναρού που φροντίζει όσο γίνεται να μην αμελεί καθόλου τα θέλω της. Δεν θέλω να χάνω τον εαυτό μου, στο μεγάλωμα των μωρών μου, θέλω όμως κάθε μέρα, με κάθε πρόκληση, να γίνομαι καλύτερη μαζί τους και να μαθαίνω πολλά πράγματα από αυτά.

Ζω μαζί τους και έχω ευθύνη απέναντι τους. Είναι κομμάτι μου, όμως στ΄αλήθεια, τα παιδιά μου, δεν μου ανήκουν. Έχουν το δικό τους δυναμισμό, τη δική τους αυθεντική προσωπικότητα και αυτό, δεν θέλω με τίποτα να τους το στερήσω. Τα θαυμάζω μάλιστα. 

Έχω την απόλυτη υποχρέωση να τα διδάξω και να τους δώσω όσο περισσότερα μπορώ, με πρώτο και καλύτερο να τα διδάξω να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους. Μην σου ακούγεται εγωιστικό. Κανένα σχολείο, κανένας γενικότερα δεν θα σε μάθει να ΣΕ αγαπάς, παρά μόνο οι γονείς σου. Και αυτό είναι το πρώτο που φροντίζω να υπενθυμίζω στα παιδιά μου καθημερινά.

Με το που έγινα μητέρα, άλλαξαν πολλά στη ζωή μου. Όμως αυτό δεν με εμπόδισε από το να συνεχίσω να κυνηγώ τα όνειρα μου, να συνεχίσω να απολαμβάνω ότι μου αρέσει και να ζω την ίδια στιγμή αξέχαστες στιγμές μαζί με τα μωρά μου. Σαν μια δυνατή γροθιά, μια ανιδιοτελής αγάπη που τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της. 

Κάπως έτσι καταφέραμε να έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση. Τους άκουγα πάντοτε προσεχτικά, τους προβλημάτιζα και τα υπενθυμίζω καθημερινά να σέβονται τον εαυτό και τους γύρω τους, προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να τα βοηθώ να ανοίγουν όλο και περισσότερο τα φτερά τους.

Μου αρέσει να ονειρεύονται, να πετυχαίνουν μικρούς και μεγάλους τους στόχους. Θέλω  πάντα να γνωρίζω ποιοι είναι οι φίλοι τους και τους προσκαλούμε πολύ συχνά σπίτι μας για παιχνίδι και φαγητό.

Για να είσαι μια πολύ καλή μαμά δεν χρειάζεται να ακολουθείς οδηγίες. Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάς να είσαι ο εαυτός σου και να μαθαίνεις καθημερινά γιατί το μεγάλωμα των παιδιών είναι από μόνο του ένα σχολείο με επιτυχίες και δυσκολίες.

Τα «όχι» που θα τους πεις ως μαμά τους, θα είναι απλά για να τα βοηθήσεις. Για να τους θέτεις όρια τα οποία βεβαίως θα τους είναι χρήσιμα ως έφηβοι μα και ως ενήλικες. Γι αυτό, όταν ξεστομίζεις το όχι, να είσαι απόλυτα σίγουρη ότι θα το κρατήσεις.

Ζήστε μαζί τους πολλές εμπειρίες, γελάστε, δοκιμαστείτε, περπατήστε στη φύση. Κάνετα απλά μα και μεγαλύτερα πράγματα. Γιατί αυτά θα είναι οι οδηγοί και οι αναμνήσεις τους. Αυτά μέρα με τη μέρα, θα σας κάνουν την τέλεια μαμά! Εάν το καλοσκεφτείς, κάτι που το αισθάνομαι έντοντα το τελευταίο διάστημα, έχεις 18 χρόνια με τα παιδιά σου. Βεβαίως κάθε μέρα θα τα αγαπάς όλο και περισσότερο, όμως από κάποια φάση και μετά δεν θα ζουν μαζί σου. Θα έχουν τα ενδιαφέροντα τους, θα ταξιδεύουν τον κόσμο, θα ακολουθούν και θα πραγματοποιούν τα όνειρα τους. Κάποιες φορές ίσως να κάνεις και εβδομάδες να τα δεις. Γι΄αυτό, αξίζει να ζεις δυνατά και αληθινα, κάθε πολύτιμη στιγμή που έχετε μαζί.