ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & TOΞΟΠΛΑΣΜΑ: ΘΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΓΑΤΟΥΛΑ ΣΟΥ;

Θα έχεις ακούσει για το περιβόητο τοξόπλασμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στις εγκυμονούσες, κυρίως, γυναίκες.

Κι αν μη τι άλλο, θα μπήκες στη διαδικασία να σκεφτείς τι θα κάνεις τώρα με τη γατούλα που σε συντρόφευε, μέρα-νύχτα, πριν από την περίοδο εγκυμοσύνης…

 

Είμαι σίγουρη ότι θα σου πέρασε από το μυαλό ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι επικίνδυνο για την εγκυμονούσα και το έμβρυο. Ξέρεις πόσες φορές άκουσα κοπέλες να μιλούν για την αγαπημένη τους γατούλα που χάρισαν σε φίλους τους ή τη μετέφεραν σε καταφύγιο ζώων, διότι ο φόβος του τοξοπλάσματος δεν μπορούσε να βγει από το μυαλό τους; Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι και πώς γίνεται η μετάδοση του;

 

Πρόκειται για ένα ενδοκυττάριο παράσιτο που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες μολυσματικές μορφές. Κύριος ξενιστής του είναι η γατούλα (καθώς και άλλα αιλουροειδή) και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί είναι τρεις. Συνήθως μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος, που είτε δεν ψήθηκε επαρκώς είτε είναι ωμό, μέσω μολυσμένων λαχανικών που δεν πλύθηκαν καλά ή και πιο σπάνια μέσω της μετάγγισης του αίματος.

 

Για να μολυνθεί μία γυναίκα, θα πρέπει, παραδείγματος χάριν, είτε να έχει καθαρίσει την άμμο της γατούλας, χωρίς να φορέσει ειδικά γάντια, είτε να έχει πάνω στο δέρμα της μία πληγή που δεν έκλεισε και ακούμπησε, κατά λάθος, τα κόπρανα… Οι κατάλληλοι όμως άνθρωποι για να σε καθησυχάσουν και να σου δώσουν περισσότερες συμβουλές, σχετικά με το πώς μεταδίδεται το τοξόπλασμα και πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου και το έμβρυο σου, είναι ο Γυναικολόγος και ο Παθολόγος σου.

 

Γι’ αυτό, πριν απομακρύνεις από κοντά σου την αγαπημένη σου γατούλα, κλείσε πρώτα ένα ενημερωτικό ραντεβού με τους επαγγελματίες υγείας και συνέχισε να φροντίζεις και να νοιάζεσαι για το κατοικίδιο σου.