ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ

Σέβομαι απόλυτα το λειτούργημα σας. Δεν το αποκαλώ «επάγγελμα» γιατί κάθε μέρα έχετε να κάνετε με ένα σπουδαίο λειτούργημα.

Βρίσκεστε σε μια αίθουσα με κάποιες φορές αριθμό μαθητών που ξεπερνά τα 30 παιδιά τα οποία πρέπει να καταφέρετε να σας εμπιστευτούν, να σας παρακολουθούν και να μαθαίνουν μέσα από εσάς. Έχετε μια ύλη μπροστά σας και τους διδάσκετε πράγματα που οι γονείς δεν μπορούν. Είστε κι εσείς ένα σημαντικό μέρος αυτής της αλυσίδας μετά τους γονείς, τους θείους, τις γιαγιάδες, που συμβάλετε με το δικό σας τρόπο στους νέους του αύριο.

Η ευθύνη σας είναι τεράστια, όπως και η δική μου που είμαι γονιός.

Αυτοί που θα σας κρίνουν για το πόσο καλοί είστε στο λειτούργημα σας, είναι τα ίδια τα παιδιά. Πέραν από την ύλη, πώς κερδίζετε το θαυμασμό τους; Έχετε βρει τη χρυσή τομή για μαθητές που θα φεύγουν από το σχολείο και θα λένε, ακόμη κι όταν τα χρόνια περάσουν τα καλύτερα για εσάς; Ξέρετε, δεν αρκεί να είσαι καθηγητής. Πρέπει να αντιληφθείς τη σοβαρότητα του έργου σου. Να ανακαλύψεις εάν χρειαστεί νέο τρόπο διδασκαλίας, να τους εμπνέεις κάθε μέρα να γίνονται καλύτεροι.

Μπορεί να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, παρ΄όλα αυτά όμως ίσως να μην είσαι τέλειος για καθηγητής. Κι εγώ δεν θα σε κρίνω. Θα σε κρίνουν όμως τα παιδιά μου τα οποία θεωρώ πώς μεγαλώνω σωστά για να σε σέβονται ακόμη κι αν δεν το αξίζεις… Θέλω από σένα όμως να προσπαθείς λίγο περισσότερο. Να αποφεύγεις τις διακρίσεις. Να είσαι το πρόσωπο που θα θαυμάζω κι εγώ η ίδια και θα καταλαβαίνω το πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις τις πολύτιμες γνώσεις σου στα παιδιά που το μυαλό τους είναι σαν σφουγγάρι. Δεν είναι οι καταγγελίες, δεν είναι οι τιμωρίες. Είναι ο τρόπος που τα χειρίζεσαι… Έχεις διάθεση να τα χειριστείς;  

Βλέπουμε άταχτα παιδιά να είναι φρόνιμα σε κάποια μαθήματα, με ορισμένους καθηγητές. Γιατί; Γιατί αυτός ο άνθρωπος αγαπά τη δουλειά του. Γιατί βρήκε τον τρόπο, βρήκε το «κουμπί» τους και επενδύει στους μαθητές του. Σπουδαίοι καθηγητές τους οποιους γνώρισα και ευτυχώς υπάρχουν ανάμεσα μας.  

Αφού μπορούν, τότε μπορείς να το καταφέρεις κι εσύ. Και έχεις τεράστια ευθύνη να ανακαλύψεις τον τρόπο να γίνεσαι κι εσύ και οι μαθητές κάθε μέρα καλύτεροι.