Η Δρ. ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ… ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να «συστήσεις» τη ζάχαρη στα παιδιά σου και πώς μπορείς να διακρίνεις την πραγματική από την «ψεύτικη» πείνα, τότε η Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά σου…

Τo Dolce.com.cy έκλεισε συνάντηση μαζί της στο Ιατρικό Κέντρο Δικταίον, τη γνώρισε από κοντά και πείστηκε ότι μία Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να σε ενθαρρύνει να επιτύχεις τους στόχους σου, να σε πείσει ότι ο υγιεινός τρόπος διατροφής μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά σου με εύκολους, έξυπνους και μοναδικούς τρόπους… και να γίνει ακόμη και η καλύτερή σου φίλη.

 

Η ίδια… μας εμπνέει με τη δραστήρια επαγγελματική της πορεία, μας εντυπωσιάζει με την αποκάλυψη των προσωπικών της διατροφικών μυστικών και εμείς με τη σειρά μας τη συγκαταλέγουμε μεταξύ των γυναικών που θαυμάζουμε για τον επιτυχημένο συνδυασμό μητέρας-επαγγελματία-γυναίκας!

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Είσαι η συγγραφέας ενός βιβλίου που αφορά την Παιδική Παχυσαρκία…

Το βιβλίο μου έχει τίτλο «Παιδική Παχυσαρκία – Ένας Συμβουλευτικός και Πρακτικός Οδηγός για τους Γονείς» και προσφέρει απλές και πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής και άσκησης, τόσο για τα παιδιά όσο και για ολόκληρη την οικογένεια. Μπορείτε να μάθετε πώς να επιλέγετε έξυπνα τις τροφές, να μαγειρεύετε πιο υγιεινά, να γίνετε (γονείς και παιδιά) πιο δραστήριοι και πώς να υιοθετήσετε γενικότερα ένα υγιεινό τρόπο ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν αργότερα υγιείς ενήλικες!

 

Ήδη έχω αγοράσει το βιβλίο σου και ετοιμάζομαι να το διαβάσω… Τι θα μείνει έντονα αποτυπωμένο στο μυαλό μου;

Νομίζω αυτό που αποτυπώνεται στο μυαλό του αναγνώστη είναι το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς στην υγεία των παιδιών τους, όταν δίνουν το σωστό παράδειγμα. Οι αφοσιωμένοι και ικανοί γονείς εκτιμούν και ενθαρρύνουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες και υιοθετούν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Ποιες συμβουλές δίνεις στους φοιτητές σου και πώς τους ενθαρρύνεις να εξελίξουν τη σπουδή τους και το μετέπειτα πτυχίο τους σε λειτούργημα…

Οι συμβουλές που τους δίνω συνήθως είναι να εξελίξουν τη σπουδή τους όσο επιθυμούν οι ίδιοι και να επιλέξουν να ειδικευτούν σε συγκεκριμένους διατροφικούς τομείς, όπως οι διατροφικές διαταραχές, η αθλητική διατροφή, η παιδική διατροφή είτε η διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη, γιατί πλέον η εξειδίκευση αποτελεί και το κλειδί της σωστής και επιτυχούς αντιμετώπισης των διαφορετικών περιστατικών που θα συναντούν στη μετέπειτα καριέρα τους.

 

Συμμετέχεις σε μαθήματα διατροφής -γνωστής αλυσίδας υπεραγορών- που απευθύνονται σε παιδιά…

Σωστά, δίνω πρακτικές διατροφικές συμβουλές καθώς ο σεφ παρουσιάζει τις υγιεινές συνταγές που θα μαγειρέψουν μετέπειτα τα παιδιά. Το πρόγραμμα «Μαγειρική για Παιδιά» έχει ως στόχο να προσφέρει μαγειρικές και διατροφικές γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες και παράλληλα τους παροτρύνει να εκτιμούν και να αναζητούν το υγιεινό σπιτικό φαγητό. Το πρόγραμμα αυτό είναι μία εξαιρετική ιδέα και αυτό φαίνεται και από τον ενθουσιασμό που δείχνουν τα παιδιά κατά τη διάρκειά του.

 

Εμφανίζεσαι στην εκπομπή «Χρυσές Συνταγές» του ΡΙΚ…

Σε μία εκπομπή μαγειρικής δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Διαιτολόγοι! Η αγαπημένη παρουσιάστρια Αγγελική Νικηφόρου, μας δίνει την ευκαιρία να συζητούμε για διάφορα διατροφικά θέματα, αλλά και να σχολιάζουμε τις συνταγές που γίνονται -κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας- από διάφορους έμπειρους σεφ εντός της κουζίνας του στούντιο. Επίσης συζητούμε, μεταξύ άλλων, πόσο υγιεινές είναι οι συνταγές στην κάθε εκπομπή ή πώς μπορούν να γίνουν πιο υγιεινές με μικρά διατροφικά tips.

 

Μία Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μπορεί να είναι πάντοτε πειθαρχημένη όσον αφορά την τήρηση του δικού της διατροφικού πλάνου;

Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα αυτή την ερώτηση. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, τηρώ σε μεγάλο βαθμό αυτά που συστήνω και στους πελάτες μου, αλλά σίγουρα υπάρχουν και οι μέρες που «παρεκτρέπομαι»! Συνήθως επιλέγω η βάση της εβδομάδας μου να στηρίζεται σε υγιεινές επιλογές και «παρεκτρέπομαι» συνήθως μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά επανέρχομαι γρήγορα στις υγιεινές διατροφικές μου συνήθειες. Δεν πειράζει αν μία μέρα ξεφύγουμε λίγο, σημασία έχει την επόμενη μέρα να επιστρέψουμε και πάλι στην υγιεινή διατροφή μας.

Ποιες είναι οι δικές σου διατροφικές «ατασθαλίες»;

Νομίζω ενδίδω στα γλυκά, αν και προσπαθώ αρκετά να πειθαρχώ τον εαυτό μου, τουλάχιστον όσον αφορά τις ποσότητες! Επειδή όμως σίγουρα θα υπάρξουν οι μέρες που θα ξεφύγω, θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να πειθαρχήσω περισσότερο.

 

Ως μαμά και φυσικά ως Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, από ποια ηλικία πρέπει να «συστήσουμε» την ύπαρξη της ζάχαρης στα παιδιά;

Αυτό που συστήνεται και εφάρμοσα και στον γιο μου είναι να δοκιμάζουν γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, μετά από την ηλικία των 2 ετών, διότι τα γλυκά, εκτός από ζάχαρη, είναι πλούσια τόσο σε θερμίδες όσο και σε λιπαρά κακής ποιότητας. Η πρόσληψη ζάχαρης πριν από την ηλικία αυτή έχει συνδεθεί με παχυσαρκία στο μέλλον και τερηδόνα. Φυσικά, ακόμη και μετά από αυτή την ηλικία, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συχνότητα, στο είδος και στην ποσότητα των γλυκών που θα δώσουμε στα παιδιά μας. Παρ’ όλα αυτά, τα γλυκά δεν πρέπει να απαγορεύονται, αλλά να υπάρχουν στο σπίτι, όπως τα υπόλοιπα τρόφιμα και να μάθουν τα παιδιά πως υπάρχουν όρια και κανόνες στην κατανάλωσή τους. Επιπλέον, θα ήταν πολύ ωραίο να φτιάχναμε υγιεινά σπιτικά γλυκά, είτε μόνοι μας είτε παρέα με τα παιδιά μας.

 

Πώς μπορεί κανείς να ξεγελάσει την «ψεύτικη» πείνα του και να τηρεί κατά γράμμα το διατροφικό του πλάνο;

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως καλό είναι να μάθουμε να διακρίνουμε την «ψεύτικη» πείνα από την πραγματική. Συνήθως, όταν πεινάμε πραγματικά θα φάμε οτιδήποτε βρούμε μπροστά μας, ενώ όταν η πείνα μας είναι «ψεύτικη» θέλουμε να φάμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, π.χ. σοκολάτα, πίτσα, γαριδάκια. Επιπλέον, η «ψεύτικη» πείνα συνήθως ακολουθεί αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε τελικά στο φαγητό για να μας καλύψει το κενό που νιώθουμε. Για να την αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να κάνουμε σταδιακές αλλαγές, αρχίζοντας από τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν στην «ψεύτικη» πείνα. Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε ότι έχουμε την επιθυμία να φάμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορούμε είτε να το φάμε σε μικρότερη ποσότητα είτε να το αντικαταστήσουμε με μία πιο υγιεινή επιλογή. Ακόμη, καλό είναι να αποφεύγουμε να τα έχουμε στο σπίτι μας, αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Ο καθένας από εμάς είναι σημαντικό να εντοπίσει κάτω από ποιες συνθήκες παρασύρεται και να μάθει σιγά-σιγά πώς να μειώνει τους πειρασμούς υπό την καθοδήγηση του Διαιτολόγου του.

 

Ποια είναι τα δικά σου πρότυπα στο χώρο της επιστήμης σου…

Μα φυσικά οι καθηγητές που είχα στα Πανεπιστήμια όπου φοίτησα! Αυτοί φρόντισαν να αγαπήσω αυτή την επιστήμη περισσότερο, να αποκτήσω γερές και σωστές βάσεις και να συνεχίσω να εκπαιδεύομαι ως επιστήμονας, αλλά και να βελτιώνομαι ως επαγγελματίας.

 

Τα μελλοντικά επαγγελματικά και ακαδημαϊκά σου πλάνα είναι…

Να μπορέσω να εκπαιδεύσω όσο περισσότερα άτομα να τρώνε υγιεινά! Η υγιεινή διατροφή δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Στόχος δεν είναι η βραχυπρόθεσμη δίαιτα, αλλά η καθιέρωση σωστών διατροφικών συνήθειων. Όπως και ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Ένα κακό γεύμα δεν θα μας κάνει υπέρβαρους, όπως και ένα καλό γεύμα δεν θα μας κάνει αδύνατους.

 

Το δικό σου motto ζωής…

“Don’t call it a dream, call it plan”! Αυτό είναι το αγαπημένο μου motto και αφορά την επιτυχία των στόχων μας.

 

Δρ Νατάσα Παπαηρακλέους 

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Πτυχίο), Glasgow University (MSc), Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Phd)

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, Msc

Ειδική Επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Ιατρικό Κέντρο Δικταίον

Λεωφόρος Στροβόλου 290, Τ.Κ.:2048, Στρόβολος, Λευκωσία

Τηλ: +357 22 325252, 22 020050 Ι Φαξ: +357 22 322882 Ι Ιστοχώρος: www.papaeracleous.com