Η ΚΥΠΡΙΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Η Μαρία Νεοφύτου, είναι μια ανερχόμενη Κύπρια εικαστικός που μας κερδίζει με τη γλυκύτητα της και βάλθηκε να ομορφύνει τον κόσμο μας με τις μοναδικές δημιουργίες της!

Κάποιοι έχουν τόσο έντονο το ταλέντο της δημιουργίας που δεν έχεις παρά να νιώθεις τυχερός που τους συνάντησες και να θαυμάζεις τα έργα τους. Η Μαρία Νεοφύτου αποφάσισε να «ταξιδέψει» και να αφήσει  την τέχνη της να φτάσει σε όλους εμάς μέσα από την καινούρια γκαλερί που άνοιξε στη Λεμεσό με την ονομασία Fragments την οποία θα βρεις στη Στοά Λανίτη στην οδό Ανεξαρτησίας.

 

Στο χώρο της θα θαυμάσεις τα έργα της από κολάζ, τις δημιουργίες της αποτυπωμένες στις πιο ξεχωριστές πετσέτες παραλίας και χαλιά, μαξιλάρια και άλλα πολλά.

 

Φωτογραφίες: Βαρβάρα Πουρούτη

Μακιγιάζ: Έλενα Ζήνωνος από The Make Up Pro by Barbara Nikolaki

Μαλλιά: Χριστιάνα Αβραάμ (96576725)

fragmentsinterview2

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου δημιουργία;

Η πρώτη μου δημιουργία ήταν ένας πίνακας ο οποίος είναι κορνιζαρισμένος και κρεμασμένος στο δωμάτιο μου για να μου θυμίζει από πού άρχισα.

 

Ποιος είχε αρχικά αναγνωρίσει το ταλέντο σου;

Οι γονείς μου οι οποίοι με παρότρυναν να αρχίσω απο μικρή μαθήματα ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής. Μεγαλώνοντας, το επόμενο μου βήμα ήταν να συνεχίσω με τα GCE στη ζωγραφική και έπειτα το Foundation Diploma στο Art and Design.

fragmentsinterview4

Από μικρό κοριτσάκι, ότι είχε να κάνει με εσένα, όπως για παράδειγμα τα γενέθλια σου, σχεδίαζες η ίδια τις προσκλήσεις;

Μικρή αρχικά σχεδίαζα φορέματα και δημιουργούσα ευχετήριες κάρτες για παράδειγμα με αφορμή τα γενέθλια της οικογένειας και των φίλων μου.

 

Με τι καταπιάνεσαι κυρίως, τι δημιουργείς;

Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ  και να πειραματίζομαι με την τεχνική του κολάζ. Ερευνώντας, ανακαλύπτω διάφορες φωτογραφίες από περιοδικά, ή από εικόνες που βρίσκω στο internet οι οποίες με εμπνέουν, ακόμα και φωτογραφίες του ίδιου μου του σώματος. Κόβοντας τις αρχίζω να φαντάζομαι σουρεαλιστικές συνθέσεις που έπειτα είτε κορνιζάρονται,  είτε εξελίσσονται σε πίνακες.

 

 

Συνήθως έμπνευση για τους καλλιτέχνες μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Το ίδιο ισχύει και μαζί σου;

Σαν γυναίκα καλλιτέχνης, στη δική μου περίπτωση, έμπνευση μου είμαι εγώ, το σώμα μου και οι εμπείριες μου. Τα τελευταία χρόνια μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον οι τρόποι με τους οποίους διαφέρουν οι άντρες από τις γυναίκες και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιώ το δικό μου σώμα σαν βάση της δουλείας μου, σαν καθρέφτη και όχι ότι προτιμώ το ένα φύλο περισσότερο από το άλλο. Δεν θα μπορούσα να βρώ καλύτερο παράδειγμα από τον εαυτό μου για να φωτογραφίσω, να τυπώσω και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσω για να αντικατοπτρίσω τις ιδέες μου.

fragmentsinterview6

Τι έχεις σπουδάσει και που;

Σπούδασα Καλές Τέχνες στην Λάρνακα, στο Alexander College που συνεργάζεται μαζί με το αγγλικό πανεπιστήμιο University of the West of England και έπειτα έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Birmingham, επίσης  στις Καλές Τέχνες, στο Birmingham City University.

 

Παρακολουθείς εκθέσεις τέχνης στο εξωτερικό;

Ναι φυσικά. Αυτό το διάστημα που βρίσκομαι στην Κύπρο παρακολουθώ μέσω διαδικτύου ή από περιοδικά τέχνης, όμως όταν ταξιδέψω στο εξωτερικό πάντα πρέπει να επισκεφτώ μουσεία ή γκαλερί, όπως στο Μπέρμινχαμ, στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, Φιγκουέρες, Φλωρεντία και άλλα.

fragmentsinterview7

fragmentsinterview8

Πρόσφατα έκανες το πρώτο μεγάλο, επαγγελματικό σου βήμα ανοίγοντας τη δική σου γκαλερί, με την ονομασία Fragments. Πες μας λίγα λόγια.

Ήταν όνειρο μου να ανοίξω δική μου γκαλερί και παράλληλα να έχω τον δικό μου προσωπικό χώρο για να δουλεύω, ένα χώρο όπου με εμπνέει να δημιουργώ και να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο. H Fragments που βρίσκεται στη στοά Λανίτης στην οδό Ανεξαρτησίας έχει χρώμα και όμορφες ιδέες για να ανανεώσει κανείς το χώρο και το γραφείο του.

fragmentsinterview9

Φτιάχνεις πολύ όμορφα πράγματα ιδανικά τόσο για ανανέωση του χώρου μας όσο και για δωράκια. Τι μπορεί να βρει κάποιος στο κατάστημα σου;

Στο κατάστημα μου μπορείτε να βρείτε εκτός από τους πίνακες και τα κολάζ μου, είδη για το σπίτι, όπως φλιτζάνια, μαξιλάρια, ριχτάρια, πετσέτες του προσώπου και του σώματος, χαλιά, ρολόγια τοίχου, δίσκους σερβιρίσματος ακόμα και πετσέτες της θάλασσας και όλα μοναδικά με τα δικά μου σχέδια.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Στόχος μου πρώτα από όλα είναι να συνεχίσω να δημιουργώ και παράλληλα να μεταδίδω στο κόσμο που αγαπάει την τέχνη, το δικό μου πάθος για αυτή.

fragmentsinterview5

Αν η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης, τότε ο δικός σου κόσμος είναι γεμάτος με χρώμα;

Ναι, μου αρέσουν τα έντονα χρώματα που είναι γεμάτα ζωή, αλλά το αγαπημένο μου είναι το κόκκινο που είναι γεμάτο πάθος όπως νιώθω και εγώ για την τέχνη. Νομίζω όποιος επισκεφτεί το κατάστημα μου θα παρατηρήσει ότι στα έργα μου κυριαρχεί το δυναμικό αυτό χρώμα.

 

Τι σου αρέσει να απολαμβάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;

Τώρα το καλοκαίρι μου αρέσει να απολαμβάνω χαλαρές στιγμές δίπλα στην θάλασσα και εκδρομές πάντα με καλή παρέα.

 

Κάνεις καθόλου διαλείμματα ή σκέφτεσαι συνέχεια κάτι νέο που θα δημιουργήσεις;

Σκέφτομαι συνέχεια καινούργιες ιδέες αλλά σίγουρα υπάρχει και το διάστημα όπου δεν υπάρχει έμπνευση, προσπαθώ όμως να εκμεταλλευτώ εκείνο τον χρόνο διαβάζοντας βιβλία τέχνης.

 

Μερικά από τα έργα της Μαρίας που θα δεις στην Fragments 

fragmentsinterviewgeneral

fragmentsinterviewgeneral1

fragmentsinterviewgeneral2

fragmentsinterviewgeneral3

fragmentsgeneral

fragmentsgeneral1