ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ε.Κ.Θ.Ι.Ι.Κ, είναι η πρώτη αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας που δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο και απαρτίζεται μόνο από πτυχιούχους στο τομέα της υγείας.

Μετά από τα θετικά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του κέντρου στο Δάλι, η διεύθυνση αποφάσισε να επεκτείνει το εύρος των υπηρεσιών της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών από την περιοχή της Λεμεσού, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου παραρτήματος.

Στο Κέντρο απασχολούνται φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδική δασκάλα, κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος. Ολοι οι επαγγελματίες ειναι εγγεγραμμένοι στο εκάστοτε σύλλογο και έχουν ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης.

 

Όλοι οι θεραπευτές περνούν από εξειδικευμένη εκπαίδευση, με την επίβλεψη και καθοδήγηση του υπευθύνου του Κέντρου Μιχάλη Κουσπή, ο οποίος, πέραν από το Πτυχίο της Φυσικοθεραπείας, κατέχει και μεταπτυχιακό στις Εναλλακτικές Θεραπείες Αποκατάστασης και της Ιπποθεραπείας.

Η σύγχρονη αποκατάσταση απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς από διαφορετικές ειδικότητες. Γι’ αυτό και στο χώρο μας η αξιολόγηση και η παρέμβαση γίνεται απ’ όλες τις ειδικότητες θεραπευτών και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, σχεδιάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, βασισμένο στις δικές του ανάγκες.

 

Το Κέντρο συνεργάζεται με τα Ειδικά Σχολεία στην Κύπρο, παρέχοντας Θεραπευτική Ιππασία σε παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και σωματικές και ψυχικές διαταραχές, έχοντας την απαιτούμενη άδεια παροχής υπηρεσιών Θεραπευτικής Ιππασίας, τόσο ενδοσχολικά όσο και στο Κέντρο.

 

Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Μη Κυβερνητικό Φορέα «Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας», για το πρόγραμμα Δράση στο Δρόμο, όπου έφηβοι μαθητές φεύγουν από το σχολικό πλαίσιο κάθε βδομάδα και έρχονται στο χώρο μας για να στηρίξουν τα παιδιά που κάνουν τις θεραπείες τους. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα δημιουργεί μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, αναπτύσσοντας αισθήματα αλληλεγγύης και ευαισθησίας στους εφήβους.

 

Το Κέντρο συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Frederick και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου για το πρόγραμμα «Vesta», όπου τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, παρακολουθούν συνεδρίες Ιπποθεραπείας, ως μέσο μείωσης του μετατραυματικού στρες, της ανάπτυξης της αυτοπεποίθησής τους και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

 

Ο ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με ασφάλεια και επαγγελματισμό σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και είναι καλυμμένος απο ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Υπάρχουν ράμπες μεταφοράς ασθενών στο άλογο, αναπηρικές τουαλέτες, στεγασμένος χώρος θεραπειών και τέλος ένα πανέμορφο κιόσκι για να μπορούν οι γονείς και γενικά οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα ροφήματά τους μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον, παρακολουθώντας τη διεκπεραίωση των συνεδριών της Ιπποθεραπείας.

 

Το φυσικό περιβάλλον, το άλογο και οι θεραπευτές δίνουν στον ασθενή την ευκαιρία να έχει μια θετική αλληλεπίδραση των συστημάτων του σώματός του μέσα όλα όσα υπάρχουν γύρω του.

 

ΤΑ ΑΛΟΓΑ

Τα άλογα του Κέντρου είναι διαφορετικού μεγέθους για να εξυπηρετείται ο ασθενής, ανάλογα με το σωματότυπο, τις ιδιομορφίες και τα χαρακτηριστικά της πάθησής του.

 

Τα άλογα περνούν από σχολαστική και αυστηρή εκπαίδευση 2 χρόνων για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των θεραπειών.

 

Ως το κύριο μέσο αποκατάστασης, τα θεραπευτικά άλογα, πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να κατανοήσουν τη φύση της δουλειάς τους, και αυτά με τη σειρά τους να συνεργάζονται με την υπόλοιπη ομάδα.

 

Το άλογο και ο ασθενής συνδέονται σωματικά και πνευματικά, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ομάδα μεταξύ τους.

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ

Το άλογο είναι μια μηχανή παραγωγής αισθητηριακών ερεθισμάτων, αφού το σώμα του ανθρώπου παίρνει τη δόνηση, τη ζεστασιά και την παθητική κίνηση από την πλάτη του αλόγου.

 

Η κίνηση του αλόγου μοιάζει με την κίνηση του ανθρώπου δίνοντας έτσι στον αναβάτη αισθητηριακά ερεθίσματα στο σώμα, όσο και στα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου.

 

Ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, οι θεραπευτές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε τα ερεθίσματα αυτά να μπορέσουν να επεξεργαστούν και να αποθηκευτούν στον εγκέφαλο του ασθενή.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Η Θ.Ι. είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της υγείας και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και οποιουδήποτε άλλου ατόμου με φυσικά αλλά και νοητικά προβλήματα .

 

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς γίνεται αξιολόγηση και σχεδιάζεται το πλάνο θεραπείας.

 

Οι διαφορετικές ειδικότητες που υπάρχουν στη θεραπευτική ομάδα του Κέντρου δίνουν τη δυνατότητα στους Επαγγελματίες Υγείας να δουλέψουν με τον ασθενή στο ψυχοκινητικό-γνωστικό μοντέλο.

 

Δηλαδή σε μια συνεδρία το άτομο συνοδεύεται από δυο θεραπευτές διαφορετικών ιδιοτήτων με αποτέλεσμα μέσα από μια θεραπεία να βγαίνει ένα πρόγραμμα αλληλεπίδρασης των στόχων του κάθε θεραπευτή και των ερεθισμάτων που παίρνει από το άλογο και το περιβάλλον.

 

 

Η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων είναι κάτι που το απαιτεί η σύγχρονη αποκατάσταση.

 

 

Πηγή: http://hippotherapycyprus.com

 

Σημ. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στην Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Κύπρου.

 

 

Πληροφορίες:

 

Website: http://hippotherapycyprus.com

 

Facebook Page: Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Κ – Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Κύπρου

 

Αρ. Επικοινωνίας: 99 953555