ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται πώς με την εμμηνόπαυση, έρχονται αντιμέτωπες με ενοχλήσεις και κολπικές διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους αφού πέραν από ξηρότητα, αισθάνονται και πόνο.

Αξίζει να γνωρίζεστε ότι δεν είστε μόνη και πώς πρόκειται για συμπτώματα που αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν.

Η γυναικολόγος Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου Ξενοφώντος, μέσα από τις πολύτιμες γνώσεις της, μας εξηγεί το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορεί η κάθε γυναίκα να το αντιμετωπίσει.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΞΗΡΟΤΗΤΑ, ΑΚΡΑΤΕΙΑ, ΠΟΝΟΣ  

Πέραν από το σώμα και ίσως και τη διάθεση μας, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα έρχεταια αντιμέτωπη με αλλαγές που αφορούν και την ευαίσθητη περιοχή. Οι αλλαγές που επιφέρει στο γυναικείο γεννητικό σύστημα η απότομη μείωση των ορμονών στο σώμα, προκαλούν συχνά αίσθηση ξηρότητας στον κόλπο καθώς και πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα τα οποία παρουσίαζονται και όταν η γυναίκα παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχει περάσει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Η κολπική ατροφία, οδηγεί στη μείωση των θρεπτικών ουσιών, των ελαστικών ινών και του κολλαγόνου στο κολπικό βλεννογόνο που συχνά, συνδυάζεται με ερεθισμό, πόνο και μειωμένη ύγρανση. Συμπτώματα τα οποία εάν παραμεληθούν, μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής σας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και ο γιατρός σας, θα σας συμβουλέψει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τη δική σας περίπτωση. Μην συμβουλεύεστε τρίτους, παρά μόνος τους ειδικούς.

Μια από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους η οποία βοηθά αρκετές γυναίκες, είναι το laser το οποίο θεραπεύει αποτελεσματικά τα προβλήματα ατροφίας, χαλάρωσης, ξηρότητας του κόλπου, ακράτειας ούρων. Το laser δρα απευθείας στα τοιχώματα του κόλπου, διεγείροντας τα κύτταρα για την παραγωγή νέου κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος. Πρόκειται για ανώδυνη θεραπεία, χωρίς παρενέργειες η οποία δεν απαιτεί αναισθησία.