ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΔΩΡΑ

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου μιλά για την αξία των δώρων σε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του στα social media.

Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα είναι στην κουλτούρα μας και αυτό είναι κάτι που πολλές φορές μας προκαλεί άγχος αφού η αγορά δώρων γίνεται από μία ευχάριστη δραστηριότητα σε δυσάρεστη. Τι να αγοράσω; Θα του/της αρέσει; Είναι πολύ φθηνό; Είναι πολύ ακριβό;

Τα δώρα έχουν συναισθηματική αξία και δείχνουν μία διάθεση προσφοράς κάτι που συνδέεται με εκτίμηση και αγάπη για το άτομο που τα παραλαμβάνει.

 

Συνήθως προσφέρουμε δώρα σε παιδιά είτε αυτά είναι τα δικά μας, των φίλων μας ή συγγενών. Σημασία δεν έχει η αξία αλλά η προσφορά ούτως ώστε να κατανοήσει ο παραλήπτης ότι ήταν στη σκέψη μας και έτσι αφιερώσαμε χρόνο για να αγοράσουμε ένα δώρο με την ελπίδα ότι θα προσφέρουμε ένα χαμόγελο!

 

Σε περίπτωση που κάνουμε δώρο σε ενήλικες για παράδειγμα σε συγγενείς η φίλους, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού είναι καλό να αναζητούμε πράγματα που θα ικανοποιήσουν τον φίλο ή τον γονιό κλπ, σύμφωνα με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και εννοείται την προσωπική μας σχέση.

 

Όταν προσφέρουμε σε κάποιον δώρο δεν πρέπει να περιμένουμε αντάλλαγμα αφού προσφέρουμε γιατί μας αρέσει για να δώσουμε χαρά και ικανοποίηση. Με το να προσφέρουμε ειδικότερα σε άτομα που το έχουν ανάγκη, είτε αυτά είναι μερικά παλιά ρούχα που δε χρησιμοποιούμε γινόμαστε εθελοντές και βοηθοί σε έναν ιερό σκοπό αφού αυτή η πράξη αλτρουισμού δείχνει ότι σκεφτόμαστε πέρα από τη δική μας ευχαρίστηση.

 

Τα δώρα δεν είναι καλό να δείχνουν ανωτερότητα ειδικά σε περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι ο παραλήπτης δεν είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση με εμάς. Σε περίπτωση που επιθυμεί να μας πάρει και αυτός κάτι, θα έρθει σε δύσκολη θέση αφού δεν θα μπορεί να πάρει κάτι μεγάλης αξίας και θα νομίζει ότι θα μας απογοητεύσει. Έτσι είναι καλό να κάνουμε δώρα συγκαταβατικά με πρώτιστο στόχο να δείξουμε στα άτομα που τα παραλαμβάνουν ότι είναι σημαντικά για εμάς. Τα απλά και συμβολικά δώρα είναι τα κατάλληλα για επιλογή αφού δείχνουν αγάπη και όταν ανταλλάζονται η ικανοποίηση είναι αμοιβαία.

 

Να θυμάστε ότι η πιο σημαντική αξία είναι η συναισθηματική και όχι η υλική. Το δώρο είναι ο τρόπος μας να δείξουμε στους άλλους ότι είναι στο μυαλό μας και ότι ξοδέψαμε χρόνο για να τους ευχαριστήσουμε. Η επιλογή δώρων πρέπει να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που να μας προσφέρει γιορτινή διάθεση και όχι εκνευρισμό και άγχος!

 

Καλές γιορτές σε όλους!

 

Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος