ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ένα συγκινητικό κείμενο της Ψυχολόγου Μύριας Μουρίδου Μαραγκού για την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας που είναι σήμερα, την 1η Οκτωβρίου

Ας δώσουμε αγάπη στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, στη γιαγιά της γειτονιάς μας που μπορεί καθημερινά να ξυπνά μόνη. Στους ανθρώπους που έχουν τόσες εμπειρίες, ιστορίες και αγάπη για να δώσουν!

 

Αναγκαιεί η κοινή συνείδηση όλων των πολιτών για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας γιατί  αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ενεργό μέρος του κοινωνικού μας συνόλου.

 

Χρειάζεται λοιπόν, να διατηρήσουμε  την  αυτονομία τους, την αυτάρκεια τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Τα άτομα αυτά  είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται πως η σημερινή κοινωνία δεν τους παραμελεί και ούτε τους περιθωριοποιει.

 

Είναι τα άτομα τα οποία μας αγάπησαν πριν ακόμη γεννηθουμε. Είναι τα άτομα που μας δίδαξαν τις αξίες της ζωής, τα άτομα που μας φρόντισαν, τα άτομα που θυσιάστηκαν για μας κάτω από τον αβάσταχτο πόνο της προσφυγιάς, τα άτομα που θα μείνουν αθάνατοι στο μυαλό μας γιατί μας εμπλούτισαν με την πολλή τους την αγάπη και χαρακωσαν τον χαρακτήρα μας.

Είναι αυτά τα άτομα που με χίλιες δυσκολίες σχεδόν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους, που σύντομα μπορεί και να μην είναι κοντά μας.

Ας τα χαρούμε εμείς που τα έχουμε στην οικογένειά μας, αλλά και αυτοί που έχουν έναν μοναχικό παππουλη, μια γλυκιά γιαγουλα στην γειτονιά τους.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να δίνουμε όλοι μας την αγάπη σε αυτά τα σπουδαία άτομα της 3ης ηλικίας.