ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Δεν θα περιορίζονται στον έναν καθαρισμό δοντιών τον χρόνο οι υπηρεσίες του Γενικού  Συστήματος Υγείας αναφορικά με τους οδοντίατρους, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες στον κατάλογο δραστηριοτήτων των οδοντιάτρων, εντάσσοντας στο σύστημα και την προληπτική οδοντιατρική για τα παιδιά. Μάλιστα, για τις υπηρεσίες αυτές οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ δεν θα καταβάλλουν καμία απολύτως συμπληρωμή.

Από αύριο βεβαίως, οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ επεκτείνονται σημαντικά και σε άλλους τομείς, αφού στο σύστημα εντάσσονται, μαζί με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, και οι υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής από νοσηλευτές γενικής και ψυχιατρικής νοσηλευτικής και μαίες, καθώς επίσης και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και κλινικής ψυχολογίας.

 

Δεν περνά φυσικά απαρατήρητο το γεγονός ότι η φάση αυτή του ΓεΣΥ αρχίζει με αρκετές εκκρεμότητες. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και επαγγελματιών υγείας δεν ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους και ακόμα και σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ του Οργανισμού και κάποιων συνδέσμων, για διευθέτηση ζητημάτων για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο και στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από αύριο οι δικαιούχοι του συστήματος, καθώς οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν αποτρέπουν μέχρι στιγμής την εγγραφή και υπογραφή συμβολαίων από μεγάλο αριθμό επαγγελματιών υγείας, όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων.

Ο ΟΑΥ ωστόσο, βάσει των δεδομένων που έχει ενώπιόν του, εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, όπως άλλωστε συνέβη και στις προηγούμενες φάσεις επέκτασης των υπηρεσιών του συστήματος.

Σε ό, τι αφορά τις οδοντιατρικές υπηρεσίες:

 

Ο οδοντίατρος θα έχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων.

 

Κάθε δικαιούχος θα έχει δικαίωμα επίσκεψης μία φορά τον χρόνο (μία φορά κάθε 12 μήνες).

 

Για παιδιά μέχρι 4 ετών δίνεται δικαίωμα για έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση/εκπαίδευση δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την αποφυγή τερηδόνας κ.λπ.

 

Για παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας τους δίνεται δικαίωμα για καθαρισμό, έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση/εκπαίδευση δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή.

 

Για δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας τους δίνεται δικαίωμα για καθαρισμό, τοπική εφαρμογή φθορίου και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

 

Για παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους δίνεται δικαίωμα για καθαρισμό και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

 

Για τις υπηρεσίες γενικής νοσηλευτικής

 

Η πρόσβαση σε κατ’ οίκον υπηρεσίες θα γίνεται κατόπιν παραπομπής από προσωπικό ή ειδικό γιατρό και παρέχεται σε δικαιούχους που έχουν καταχωρηθεί από τους προσωπικούς γιατρούς ως «κατακεκλιμένοι» δικαιούχοι. 

 

Σε κατ’ οίκον υπηρεσίες γενικής νοσηλευτικής θα παραπέμπουν επίσης οι ίδιες ιατρικές ειδικότητες στα πλαίσια ενδονοσοκομειακής περίθαλψης κατά την έκδοση εξιτηρίου από το νοσηλευτήριο.

 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν τον νοσηλευτή που θέλουν να τους παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον από τον κατάλογο νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής.   

 

Το ΓεΣΥ θα καλύπτει συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό συνεδριών κατ’ οίκον υπηρεσιών γενικής νοσηλευτικής ανά δικαιούχο, ανά έτος. Ο δικαιούχος θα ενημερώνεται σχετικά από τον γιατρό του.

 

Tι πρέπει να γνωρίζουν επί της ουσίας

 

Θα μπορούν να επιλέξουν τον επαγγελματία που θα τους εξυπηρετήσει, ανατρέχοντας στους σχετικούς καταλόγους που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ.

 

 Για τους οδοντίατρους δεν θα καταβάλλουν καμία συμπληρωμή.

 

Για νοσηλευτές και μαίες θα καταβάλλουν €6.

 

Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας θα καταβάλλουν €10 ανά επίσκεψη.

 

Όπως ισχύει στο ΓεΣΥ γενικά, οι συμπληρωμές των δικαιούχων εισπράττονται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και στη συνέχεια ο ΟΑΥ αποκόπτει το σχετικό ποσό από τις αποζημιώσεις που τους καταβάλλει.

 

Περαιτέρω:

 

Για να λάβουν υπηρεσίες (εκτός από την περίπτωση των οδοντιάτρων), επιβάλλεται η έκδοση παραπεμπτικού από γιατρούς οι οποίοι ανήκουν σε καθορισμένες ειδικότητες (θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και σήμερα)

 

Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύουν «οροφές» στον αριθμό των επισκέψεων που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

 

 Οι «οροφές» θα διαφέρουν ανάλογα με την υπηρεσία αλλά και το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κάθε δικαιούχος (λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΟΑΥ).

 

Εάν ο επαγγελματίας υγείας κρίνει ότι ένας δικαιούχος χρειάζεται περισσότερες επισκέψεις από αυτές που καθορίζει το Σύστημα, τότε ο δικαιούχος, εάν το αποφασίσει, μπορεί να τις λάβει καταβάλλοντας από την τσέπη του το απαιτούμενο ποσό.

 

Για υπηρεσίες νοσηλευτικής ψυχικής υγείας

 

Παραπεμπτικά θα εκδίδονται από γιατρούς που ανήκουν στις ειδικότητες της ψυχιατρικής, παιδοψυχιατρικής, νευρολογίας, παιδονευρολογίας και ειδικούς παιδίατρους.

 

 Οι νοσηλευτές θα παρέχουν εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης, θεραπείας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και υπηρεσίες κατ’ οίκον.

 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν τον νοσηλευτή ψυχικής υγείας από τον οποίο επιθυμούν να λάβουν υπηρεσίες από τον κατάλογο νοσηλευτών ψυχικής υγείας.   

 

Το ΓεΣΥ θα καλύπτει συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό συνεδριών νοσηλευτικής ψυχικής υγείας, ανά δικαιούχο, ανά έτος. Ο δικαιούχος να ενημερώνεται σχετικά από τον γιατρό του.

 

Για την πρόσβαση στους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας αναμένεται ότι ο Οργανισμός θα ενημερώσει σχετικά με ανακοινώσεις τους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, εντός της ημέρας.

Πηγή: philenews.com