ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΕΣ ΦΙΛΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτσι εξηγείται το συναίσθημα ότι οι φίλοι μας “διαβάζουν τη σκέψη μας”

Πόσες φορές έχεις εκπλαγεί από το πόσο καλά σε καταλαβαίνουν οι κολλητές σου φίλες; Πόσες φορές έχεις αισθανθεί σε μια συζήτηση ότι η φίλη σου απλώς συμπληρώνει τις φράσεις σου, όπως θα το έκανες κι εσύ;

 

Αυτό το συναίσθημα έχει πλέον επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Dartmouth College, το μυαλό των κοντινών φίλων λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

 

Οι ερευνητές παρατήρησαν σε βίντεο την εγκεφαλική δραστηριότητα ορισμένων ατόμων και κατέληξαν στο ότι η δραστηριότητα των ατόμων που δήλωσαν κοντινοί τους φίλοι παρουσίαζε πολλές ομοιότητες.

 

Τα πεδία με τις μεγαλύτερες ομοιότητες ήταν αυτά των κινήτρων, της προσοχής και της κριτικής και μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, οι ερευνητές κατάφερναν να προβλέψουν ποια άτομα ήταν φίλοι βάση της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους.

 

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει το ερώτημα αν πράγματι αναζητούμε άτομα που σκέφτονται σαν εμάς, ή αν ο τρόπος σκέψης μας γίνεται παρόμοιος καθώς μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο. “Πιστεύουμε ότι συμβαίνουν και τα δύο”, δηλώνει ο ερευνητής Adam Kleinbaum. “Το να έχεις φίλους που σκέφτονται όπως εσύ λειτουργεί σαν επιβράβευση, γιατί ενισχύει τις απόψεις και τις αξίες μας”.

Πηγή: https://www.madamefigaro.gr/