ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ

Έστω και ενδόμυχα, θα ταυτιστείς με αυτά τα λόγια τα οποία είναι η αλήθεια που συμβαίνει πίσω από πολλές κλειστές πόρτες.

Ο γάμος είναι  ένα τεράστιο και δύσκολο κεφάλαιο. Γιατί είναι ένα πράγμα να παντρεύεσαι και ένα άλλο, μεγάλο θέμα να προσπαθείς καθημερινά να κρατήσεις το γάμο ζωντανό. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και ελάχιστοι είναι αυτοί που θα υπομείνουν δύσκολες καταστάσεις, ή θα αντέξουν έναν άνθρωπο που δεν τους ταιριάζει απλά και μόνο γιατί… πρέπει. Τίποτα δεν πρέπει άλλωστε εάν δεν είσαι καλά. 

Η οικογένεια είναι πάντα πάνω απ’ όλα όμως για να είναι μια υγιής, χαρούμενη, ευτυχισμένη οικογένεια με ακόμη πιο ευτυχισμένα παιδιά, πρέπει αυτό να βγαίνει απ΄ολους αβίαστα. Και πρέπει καταρχήν οι γονείς να μπορούν να τα βρίσκουν μεταξύ τους, να διατηρούν την επικοινωνία και να δείχνουν χωρίς κόπο την αγάπη τους.

Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς ζωντανό το πάθος όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τη ρουτίνα, τις υποχρεώσεις, τις δυσκολίες, τα παιδιά. Τα μωρά σας είναι ο κόσμος σας όλος και αυτό δεν θα πάψει ποτέ να ισχύει. Τι συμβαίνει όμως όταν με τον ερχομό τους το ζευγάρι απομακρύνεται… Παύει να επικοινωνεί, αρχίζει να γκρινιάζει ο ένας με τον άλλο και δημιουργείται ένα χάσμα δίχως προηγούμενο.

Ο γάμος δεν είναι ποτέ κάτι απλό όσο μαγικό κι αν φαντάζει στην αρχή κάθε σχέσης όταν πετάς στα σύννεφα και είσαι απόλυτα ερωτευμένος με το σύντροφο σου. Στο γάμο, όλα αυτά τα μικρά που αγαπούσες, αρχίζουν να σε εκνευρίζουν. Όλα αυτά που σου φαίνονταν αθώα, σε ενοχλούν. Οι επαναλήψεις σε κουράζουν, συγκεκριμένες συζητήσεις μοιάζουν να σε ταλαιπωρούν. Στον κάθε γάμο, οι μικρές λεπτομέρειες είναι που δημιουργούν το χάσμα και τις διαφωνίες και όχι τα μεγάλα προβλήματα στα οποία το ζευγάρι θα γίνει μια γροθιά για να τα αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερα όταν έρθουν και παιδιά και η μητέρα αρχίζει να νιώθει ότι χάνει τη θηλυκότητα της, παραμελεί τον εαυτό της, τρέχει να τα προλάβει όλα μέχρι να μπει και πάλι σε μια κανονική ροή η ζωή της.

Δύσκολοι καιροί για παντρεμένους που θέλουν να διατηρήσουν το για «Πάντα μαζί». Δύσκολο να μην ρουτινιάζεις, δύσκολο να μην σε κουράζουν διάφορα πράγματα που βλέπεις στο σύντροφο σου και ξέρεις πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει. Σε κάποια φάση, ορισμένα ζευγάρια πλέον δεν εμπνέουν ο ένας τον άλλο να γίνεται καλύτερος. Δεν τον «σπρώχνουν» στο να θυμηθεί ποιος ήταν κάποτε και να συνεχίσει να ασχολείται και με πράγματα που τον ενδιαφέρον.

Το ένα φέρνει το άλλο και η άλλοτε όμορφη σχέση μοιάζει με ηφαίστειο η οποία πιέζεται σ΄ έναν καναπέ μπροστά από μια οθόνη…  Η οποία «χάνεται» στη ρουτίνα της καθημερινότητας και τις υποχρεώσεις και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Εάν δεν θες να παντρευτείς απλώς αλλά να έχεις έναν όμορφο γάμο, γιατί δεν θα σου μιλήσω για πετυχημένους γάμους, πρέπει καθημερινά να προσπαθείς. Πρέπει να αγαπάς τη ρουτίνα σου αλλά να μην επαναπαύεσαι. Οφείλεις να βρίσκεις χρόνο για τον σύντροφο σου και να μην κρύβεσαι πίσω από τις υποχρεώσεις οι οποίες από κάποια φάση και μετά σε βολεύουν για να μεγαλώνεις το χάσμα σας. Πρέπει να μην θεωρείς τον άλλο δεδομένο και να του θυμίζεις καθημερινά πόσο τον θαυμάζεις, να εκφράζεσαι, να παρατηρείς και να τον φροντίζεις…

Ο γάμος είναι το πιο μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της συνύπαρξης με έναν άλλο άνθρωπο. Αυτή η γυναίκα, που έφερε στον κόσμο το παιδί ή τα παιδιά σας, έχει ανάγκη τα όμορφα λόγια σου. Έχει ανάγκη να αισθάνεται όχι μόνο την ασφάλεια που της παρέχεις αλλά και τα αισθήματα σου. Και αυτός ο άντρας ο οποίος πλέον από γεμάτος ενέργεια καταλήγει στον καναπέ μετά τη δουλειά, έχει ανάγκη να του “ξυπνήσεις” όλα όσα κάποτε θαύμαζες επάνω του. Έχει ανάγκη να του θυμίσεις τι σημαίνει να σε λατρεύει ο άνθρωπος σου. Είναι δουλειά και των δυο σας εάν θα συνεχίσετε να συνυπάρχετε σ έναν νεκρό γάμο ή εάν θα βοηθήσετε να “ξυπνήσει” και πάλι. Η εξέλιξη του γάμου σας, βρίσκεται στα χέρια και των δυο σας. 

Αντέχεις να το παλέψεις;