ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ

Συμβουλές από την Οικογενειακή Θεραπεύτρια Μύρια Μουριδου Μαραγκού για οικογένειες που χωρίζουν

Συμβουλεύω τους γονείς που προτίθενται να χωρίσουν να δεχθούν καθοδήγηση από αρμόδιους και έμπειρους οικογενειακούς θεραπευτές, η δουλειά των οποίων απαιτεί εμπειρία και ικανότητα στην ενσυναίσθηση κυρίως των παιδιών.

 

Ο κάθε οικογενειακός θεραπευτής είναι αυτός που θα κατανοήσει τους προβληματισμούς, τις τύψεις, τη μελαγχολική διάθεση και το θυμό των παιδιών, που συχνά αισθάνονται προδομένα από τον γονέα που εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη και αντιδρούν στην απώλεια, αλλά και στη στέρηση της φροντίδας.

 

Συνήθως στα παιδιά αναπτύσσονται  αισθήματα ενοχής για τον χωρισμό που επωμίζονται, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο να κλείνονται στον εαυτό τους, να αφαιρούνται, να έχουν και να παρουσιάζουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις. Γενικότερα, γίνονται δύσκολοι στη συνεργασία και δυσλειτουργικοι. Επιπρόσθετα αναπτύσσουν συναισθηματικές δυσκολίες και δεν εκφράζονται εύκολα.

Από τη δική μου προσωπική εμπειρία ως σύμβουλος οικογένειας, πολλές φορές συνάντησα παιδιά που είχαν αναπτύξει αγχώδεις διαταραχές με έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, φοβίες, κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση, αδιαφορία προς το διάβασμα κ.α., μετά από ένα χωρισμό. Δυστυχώς, τα παιδιά διχάζονται σχετικά με την απόφαση ποιου γονέα να πάρουν το μέρος, ποιος ευθύνεται πραγματικά και ποιον έχουν περισσότερο ανάγκη.

Τα παιδιά κάτω από αυτές τις συνθήκες αναπτύσουν έντονες ενοχές, οι οποίες τα ταλαιπωρούν.

 

Έιναι λοιπόν, πολύ σημαντικό ένας καταρτισμένος οικογενειακός θεραπευτής να κατευθύνει τους γονείς και να βοηθήσει τα παιδιά να βιώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τραύμα του χωρισμού.

 

Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να περάσουν όλα τα παιδιά τις πάνω δυσκολίες.

 

ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ –   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΠΑΙΔΙΩΝ – ΓΟΝΕΩΝ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΖΕΥΓΟΥΣ – ΑΤΟΜΟΥ