ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ

Σκεφτείτε ότι πάτε σε ένα reunion του σχολείου σας. Περίπου 20 χρόνια μετά, βλέπετε ξανά τους συμμαθητές σας.

Photo by rawpixel.com from Pexels

 

Μεταξύ τσιμπολογήματος και απεριτίφ, αναθερμαίνεται αυτός ο φιλικός ανταγωνισμός που βιώνατε στα μαθητικά σας χρόνια, καθώς οι συμμαθητές σας ξεκινούν να αφηγούνται τα κατορθώματά τους. Η λίστα μεγάλη και τα επαγγέλματα πολλά, ωστόσο υπάρχει κάτι που σας έχει κεντρίσει την περιέργεια. Το παιδί από το σχολείο σας με το υψηλό IQ που ήταν πρώτο σε όλα τα μαθήματα, έγραφε 20 στα διαγωνίσματα και σήκωνε το χέρι όταν εσείς κρυβόσασταν πίσω από τον μπροστινό, αυτός που νομίζατε ότι θα σώσει τον κόσμο, περιέργως, δεν είχε τη σταδιοδρομία που περιμένατε.

 

Από αυτό το παράδειγμα, φαίνεται ότι η ευφυΐα δεν εγγυάται και την μελλοντική επιτυχία. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Angela Duckworth, το μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων δεν είναι ούτε η ευφυΐα ούτε το ταλέντο, αλλά μια μείξη επιμονής και πάθους η οποία ονομάζεται κοινώς θράσος.

 

Η ψυχολόγος μελέτησε επί χρόνια συμπεριφορές, προσπαθώντας να κατανοήσει τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους περισσότερο επιτυχημένους από άλλους. Και αυτό που βρήκε την εξέπληξε. Δεν ήταν το υψηλό IQ, ούτε ένα πτυχίο από κάποιο πολύ καλό πανεπιστήμιο. Αυτό που πραγματικά είχαν κοινό οι επιτυχημένοι άνθρωποι ήταν το θράσος.

Όπως γράφει στο άρθρο του το Forbes, το να είναι κάποιος θρασύς, σύμφωνα με την Angela Duckworth, είναι ουσιαστικά η ικανότητά του να επιμένει. Και η επιμονή είναι μια μια ιδιαίτερα σκληρή δουλειά.

 

Εκτός από την επιμονή, για να είναι κάποιος θρασύς θα πρέπει να είναι παθιασμένος με κάτι. Για τους εξαιρετικά επιτυχημένους, η Angela Duckworth διαπίστωσε ότι το ταξίδι ήταν εξίσου σημαντικό με το τελικό αποτέλεσμα. «Ακόμα κι αν κάποια από τα πράγματα που έπρεπε να κάνουν ήταν βαρετά ή απογοητευτικά ή και οδυνηρά, δεν θα περνούσε από το μυαλό τους να εγκαταλείψουν. Το πάθος τους ήταν διαρκές».

 

Αυτό που έδειξε η έρευνά της είναι ότι δεν ήταν το φυσικό ταλέντο που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά για το αν κάποιος θα γίνει πολύ επιτυχημένος και κάποιος άλλος όχι. Ήταν περισσότερο θέμα προσπάθειας παρά IQ. Η ψυχολόγος μάλιστα χρησιμοποίησε δύο εξισώσεις για να εξηγήσει αυτή την ιδέα:

 

  • Ταλέντο x προσπάθεια = δεξιότητα

 

  • Δεξιότητα x προσπάθεια = επίτευγμα

 

«Το ταλέντο είναι πόσο γρήγορα βελτιώνονται οι ικανότητές σας όταν επενδύετε στην προσπάθεια. Το επίτευγμα είναι αυτό που συμβαίνει όταν παίρνετε τις δεξιότητές σας και τις χρησιμοποιείτε», εξήγησε η Angela Duckworth.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν είστε και ο πιο έξυπνος άνθρωπος στη δουλειά. Σημαίνει την προσπάθεια που καταβάλλετε για τους στόχους σας (επιμονή) και η αφοσίωσή σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας σας (πάθος) είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία.

 

Γιατί; Επειδή το θράσος θα ανταγωνίζεται πάντα ταλέντο. Ή όπως σημειώνει η Angela Duckworth, «Η δυναμική μας είναι ένα πράγμα. Αυτό που κάνουμε με αυτήν είναι κάτι άλλο».

Πηγή: https://www.bovary.gr/