Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Τι κι αν αγόρασες τις πιο cool σχολικές τσάντες και κασετίνες, τι κι αν πείστηκες ότι φέτος πρέπει να του πάρεις ακριβότερα αθλητικά παπούτσια… τίποτα δεν τον ευχαριστεί.

Με καμία δύναμη δεν σηκώνεται το μουτράκι του ψηλά. Βρε, για το παιδάκι σου μιλώ, το έξυπνο και δραστήριο σου αγοράκι που αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στη ρουτίνα του θρανίου, της παρακολούθησης μαθημάτων και των κατ’ οίκων εργασιών…

Βλέπω ότι κι εσύ κατέβασες τα μουτράκια σου μέχρι το πάτωμα. Πόσω μάλλον το ίδιο σου το παιδί που έχει περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι φτιάχνοντας καστράκια στην άμμο, κολυμπώντας και παίζοντας ανέμελο με τους φίλους του, μακριά από τετράδια και μολύβια.

Σεπτέμβρης είναι… θα περάσει ομαλά κι αυτός ο μήνας, αν κάνεις κάτι άμεσα! Είσαι γονιός και δεν θα σου δώσω μαθήματα, αλλά πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι για να σημειώσεις μερικά highlights από αυτά που θα σου πω (γράψω μάλλον).

Ξεκίνησε το φθινόπωρο και ήδη το παιδί σου άρχισε να φέρνει διάβασμα στο σπίτι. Μην αρχίσεις τη μουρμούρα, “διάβασες;”, “πότε θα κάνεις τα μαθήματα σου;”, και άσε τις γνωστές απειλές σου, “αν δεν διαβάσεις, το Σάββατο δεν πρόκειται να σου επιτρέψω να πας στα γενέθλια της Μαρίας”. Αφού το ξέρεις ότι γίνεσαι κουραστική, προβλέψιμη και βαρετή… γιατί δεν αλλάζεις τακτική; Πώς να σου το πω; Άρχισε να μιλάς στο παιδάκι με καλό τρόπο, να το ενθαρρύνεις να διαβάζει, να το κάνεις να αγαπήσει τη μελέτη…

 

Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά δες τι παραδείγματα τού δίνεις καθημερινά… Όταν επιστρέφεις από τη δουλειά, αρπάζεις το κινητό σου και μένεις εκεί προσκολλημένη για ώρες ολόκληρες; Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο, πόσες ώρες χαρίζεις στην αγκαλιά του Μορφέα και πόσες στην ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου; Πόσες φορές σε είδε ο γιος σου να κρατάς ένα ατέλειωτο τσιγάρο, αντί να ξεφυλλίζεις μία εφημερίδα ή μία εγκυκλοπαίδεια (να διαβάζεις και μερικές γραμμές…); Έτσι βρε παιδί μου, για να είσαι ενήμερη κάθε ώρα και να εμπλουτίζεις, παράλληλα, και τις γνώσεις σου.

Τα τέκνα μας αντιγράφουν, συνήθως, ό,τι βλέπουν… δεν το έχεις προσέξει; Άντε, κατέβασε τώρα από το ψηλό ράφι εκείνο το βιβλίο για την Ιστορία της Κύπρου και διαβάστε το παρέα!

Δεν σε κατηγορώ, απλώς προσπαθώ να σε προβληματίσω λιγάκι. Νομίζω κάτι πέτυχα!