ΡΟΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Και τότε να δεις τι στ΄αλήθεια έχει σημασία, τι χρειάζεσαι στη ζωή σου, τι σου είναι περιττό. Εκκαθάριση, νέα αρχή, καινούρια ζωή.

 

Η Ροδούλα Πανανικολάου από την Λευκωσία, μοιράζεται μαζί μας τη δική της προσωπική ιστορία ζωής με τη μάχη της με τον καρκίνο.

«Ήμουν 31 ετών όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Αυτό που λένε πως όταν είσαι μικρή, είσαι μακριά από όλα αυτά, δεν ισχύει πάντα και για όλους».

 

Η Ροδούλα είχε παρατηρήσει ένα κουβαράκι στο στήθος, όμως δεν το πήρε σοβάρα. Ο πατέρας της ήταν αυτός που επέμενε να πάει σε γιατρό για εξέταση.

«Είχα πάει σε δύο γιατρούς και μου είπαν πως είναι κύστη. Εφησυχάστηκα και συνέχιζα κανονικά την καθημερινότητα μου. Ο πατέρας μου όμως δεν είχε την ίδια άποψη με μένα και με έπεισε να πάω και σε τρίτο γιατρό ο οποίος με έστειλε με τη σειρά του σε μαστολόγο».

 

Και τότε άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της Ροδούλας:

«Το είχα δει στα μάτια του γιατρού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τα αποτελέσματα της βιοψίας δεν ήταν θετικά. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ το γιατρό να μου λέει: Έχουμε καλά και άσχημα νέα. Τα κακά είναι ότι έχεις καρκίνο, τα καλά είναι ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο».

 

Η Ροδούλα δεν θυμάται και πολλά από εκείνη τη στιγμή. «Σαν να θέλει το μυαλό μου να τα διαγράψει όλα αυτά. Ευτυχώς είχα τον σύζυγο μου ο οποίος ήταν το στήριγμα μου και τα έκανε όλα να φαίνονται πιο εύκολα. Είχα και τα αγόρια μας, τους δυο γιους μας που ήταν και είναι η δύναμη μου. Και επίσης τους γονείς μου, πάντα δίπλα μου».

 

Ένιωθε από την πρώτη στιγμή ότι όλα θα πάνε καλά. Ότι έχει πολλά πράγματα να ζήσει ακόμη.

«Πολλοί με ρωτούσαν αν αναρωτιόμουν «Γιατί σε μένα;». Καθόλου όμως δεν το σκέφτηκα έτσι. Έλεγα, γιατί όχι και σε μένα… Πλέον ακούμε για τόσα πολλά περιστατικά».

Λίγο πριν μάθει για τον καρκίνο, ήθελαν με το σύζυγο της να μεγαλώσουν την οικογένεια τους και να αποκτήσουν και τρίτο παιδάκι.

«Συζητούσαμε για να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας. Τα πλάνα μας όμως είχαν μπει σε μια παύση με αυτή την περιπέτεια. Ήταν ένα από τα πράγματα που με στενοχωρούσαν πολύ. Η άλλη μου ανησυχία, ήταν ότι δεν ήθελα να χάσω τα μαλλιά μου. Ήταν χειρότερο και από την μαστεκτομή, Αγαπούσα πολύ τα μαλλιά μου και ένιωθα πολύ περίεργα. Εκείνο το διάστημα θα γινόμουν νονά και θυμάμαι που υπολογίζαμε με την ογκολόγο πότε θα έπεφταν τα μαλλιά μου για να δω πώς θα το χειριστώ στη βάφτιση. Όντως, εκείνες τις μέρες τα έχασα και έπρεπε να βάζω περούκκα».

Εμπειρία που ανήκει στο παρελθόν, αφού η Ροδούλα πάλεψε με τον καρκίνο και τον νίκησε.

«Σύντομα ολοκληρώνω και την ορμονοθεραπεία. Θέλω όταν τελειώσει όλο αυτό, να αποκτήσω και τρίτο μωράκι. Είναι το όνειρο μου».

Πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή της. Αισθάνεται να δίνει περισσότερη σημασία πλέον στα πραγματικά σημαντικά που την ενδιαφέρουν και την γεμίζουν.

«Αναθεώρησα πολλά πράγματα για τη ζωή. Έδιωξα ανθρώπους που μου προκαλούσαν άγχος και στενοχώρια. Τότε, όταν διαγνώστηκα με καρκίνο, ήρθαν πολλά άτομα κοντά μου απο περιέργεια. Ήταν πολύ άσχημο. Πλέον δεν κάνω τίποτα γιατί πρέπει, δεν κάτω τίποτα που να το αισθάνομαι αγγαρεία. Απολαμβάνω και έχω στη ζωή μου μόνο όσα με γεμίζουν».